Украинска ракета С-300 навлезе в Беларус

Разследват се причините за инцидента
Обновена: 29 дек 2022 14:58 | 29 дек 2022 14:09, Александър Попов
128
Украинска ракета С-300 навлезе в Беларус
Снимка: БГНЕС/EPA

Ракета С-300 е навлязла от Украйна на територията на Беларус тази сутрин между 10:00 и 11:00 ч., съобщава БелТА.

Държавният глава е информиран незабавно за инцидента. По негово нареждане група експерти от Следствения комитет и Министерството на отбраната трябва да установят причините за падането.

Според наличната информация има две основни версии за случилото се: ракетата е навлязла на територията на Беларус, подобно на неотдавнашния инцидент в Полша, когато ракетата е летяла в грешна посока, или ракетата е била свалена от беларуската система за противовъздушна отбрана.

На мястото на инцидента работят специалисти от Следствения комитет, Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. Към момента няма информация за пострадали.

Ройтерс отбелязва, че падането на ракетата е станало по време на една от най-големите руски ракетни атаки срещу Украйна от началото на войната, и допълва, че към момента, когато е станало това, 10-11 ч. Русия е изстрелвала десетки ракети по Украйна.

БелТА посочи, че ракетата е дошла от украинска територия и публикува снимка, за която отбелязва, че на нея са показани разпръснати отломки от ракета С-300 в земеделска нива.

С-300 е система за противоракетна отбрана от времето на Съветския съюз, използвана от Русия и Украйна. Миналия месец, ракета, за която се предполагаше, че е изстреляна от същата система, падна в Полша.

Киев използва комплексите С-300, за да прехваща руските ракети, а Русия изглежда използва преработени ракети С-300, за да атакува наземни цели - нещо, което според анализатори може да е признак, че запасите ѝ от ракети намаляват.

Минск позволи на Москва да използва територията на Беларус като плацдарм за инвазията в Украйна през февруари, но настоява, че не участва във войната и че не възнамерява да участва и за в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
59
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как разбрахте че е украйнска ракетата.Това може да е руска провокация.Руснаците губят по всеки фронтове в Украйна и са бесни.