Целта на Запада – да даде на Украйна средства за край на войната

На Киев да бъде осигурена по-силна позиция на масата за преговори
3 яну 2023 12:22, Елка Василева
270
Целта на Запада – да даде на Украйна средства за край на войната
Снимка: архив, БГНЕС

Новата 2023 г. може да стане повратна за конфликта в Украйна, извежда в. "Файненшъл таймс" в заглавие на редакционна статия, обобщаваща досегашния ход на войната. Целта на Запада през 2023 г. ще бъде да снабди Киев със средства за приключване на войната според украинските условия, допълва британското издание.

Вестникът припомня, че досега конфликтът  е отнел живота на  десетки хиляди души, превърнал е милиони в бежанци, а Русия е установила контрол върху близо една шеста от територията на Украйна.

Изданието посочва, че планът на Путин се е провалил. Неговата могъща армия понесе поражения от по-малката, но по-мотивирана и тактически по-подготвена украинска армия, снабдена със западно въоръжение. Смятаният от Путин за реален съперник Северноатлантически пакт не отслабна, а се възроди, а две скандинавски държави - Финландия и Швеция подадоха молби за членство в алианса, подчертава "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва, че за Киев условията за преговори още не са узрели, след като Москва все още контролира голяма част от четирите украински области, които анексира миналата година. Целта на западните съюзници на Киев трябва да бъде да предоставят на Украйна достатъчна финансова и военна подкрепа, с помощта на която да ѝ осигурят по-силна позиция на масата за преговори.

Вестникът отбелязва обаче, че Западът засега се въздържа да предоставя на Киев оръжия с голям обсег на действие, опасявайки се, че масирани украински удари по територията на Русия могат да провокират сблъсък между Москва и НАТО, а атака срещу Крим може да доведе до ядрена ескалация на конфликта.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" коментира подробно украинския ракетен удар срещу поразения в новогодишната нощ лагер на мобилизирани руски резервисти в училище в Макеевка в частично окупираната Донецка област в Източна Украйна. Според изданието това е най-смъртоносната украинска атака от месеци, целяща да окаже натиск върху руското военно командване. Руската армия обяви, че при атаката са загинали 63 войници, но според Киев жертвите на атаката са в пъти по-големи.

Още по темата
Изданието съобщава, че според руското министерство на отбраната нападението е извършено с шест американски ракети "Хаймарс", две от които са били свалени.

Британският вестник "Гардиън" цитира думите на украинския президент Володимир Зеленски, според когото Русия подготвя масирана кампания с използването на ирански дронове "Шахед", за да изтощи Украйна. "Залага се на изтощаването ни. Изтощаването на нашия народ, противовъздушна отбрана и на нашата енергия", каза снощи Зеленски, цитиран от лондонското издание.

Всекидневникът цитира Зеленски, че украинската армия е свалила повече от 80 дрона само от началото на 2023 г.

Малко вероятно е Русия да постигне съществен пробив около Бахмут, в Донецка област, през идните седмици, прогнозира британското министерство на отбраната, цитирано от "Гардиън".

Вестникът отбелязва, че украинската атака в Макеевка е предизвикала критики сред някои руски руски военни блогъри и високопоставени служители за състоянието на руската армия и решението да се използва цивилна инфраструктура като училища за разквартируване на войници.

След смъртоносната украинска атака срещу Макеевка, поразила лагер на руски резервисти, настанени в училищна сграда, руски военни блогъри обвиниха руското военно командване в "престъпна наивност", отбелязва британският в."Индипендънт". Изданието цитира руски блогъри, според които жертвите при атаката срещу Макеевка са в пъти повече от официално обявените.
(БТА, Алексей Маргоевски)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
8
 
12
 
! Отговори
селянин преди 1 година
вие луди ли сте бре не помните ли 1939 г и окупацията на Полша и след това ескалацията из цела европа ся не е Полша а Украина войната тепръва започва и жална и *** на Европата
31
8
 
22
 
! Отговори
Bai Asen преди 1 година
Западът ще се бие с Русия до последния украинец! Това изречение казва достатъчно,ама укрите не мислят.
30
13
 
13
 
! Отговори
ясно преди 1 година
*** е в голяма заблуда в тази война съдейки по резултатите от втората световна война и се изживява като анти фашист Но има две съществени разлики.Победата бе извоювана основно от трети украински фронт и зад съветската империя стоеше антифашистка Америка с доставки на модерна техника , самолети , храни , транспортни средства горива лекорство и др., както и със втори фронт от западна Европа.Сега фашисткия агресор е Русия и целият свят е отвратен
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еднорозите откакто ги отрязаха и от Туитър съвсем изтрещяха ;)
28
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната срещу Русия завършва винаги по един и същ начин - в столицата на противника. Ако не вярвате - справка историята - Истанбул, Париж, Берлин. Компромиси не е имало и няма да има.
27
10
 
18
 
! Отговори
Цел алтернативна преди 1 година
Целта на Президента Путин: да ликвидира оръжията и средствата, дадени от колективния запад на бендеро-нацисткия киевски режим и по този начин да изпълни основните задачи на СВО - демилитаризация и денацификация не само на Украйна, но и на отан.
26
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната ще завърши при украински условия, знаем кои са те. Вън агресорите от окупираните територии, вкл. Крим, международен трибунал, а укрите се нагърбват да не разрушат москва, въпреки намерението!
25
32
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като цяло няма да е сложно. Войната в Украйна е все едно да очакваме Москвич да ускори до 100 по-бързо от тесла. Това е допотопната руска техника, срещу западната. Въпросът е, че СССР е трупал много оръжие и макар и с милиони жертви, Кремъл си мобилизира милион след милион сополанковци с терлици и лачени обувки, а Украйна няма този потенциал. Та ще е бавно и сложно, но видяхме как няколко Хаймарс подлудиха голташка Русия. А НАТО има хиляди подобни доста по-модерни и с по-голям обсег.
24
28
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам кой е излъгал руснаците, че са голяма работа...
23
5
 
3
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Ако беше грамотен щеше да знаеш с какъв знак да завършиш изречението. Трайно безработен тежест на обществото.
22
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на запада е да разкъса Русия на парчета и да си вземе от ресурсите. Първата крака вече беше успешна - разпадането на СССР.
21
1
 
11
 
! Отговори
До 15 от 1 преди 1 година
Не им се получава. Много са им меки китките. Мъже нямат.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Края на войната зависи от победителя сами решете кой ще е.
19
1
 
10
 
! Отговори
КОКО преди 1 година
До Сър Пичук.....Возим се в автобуси от 89г, но поне сме грамотни в писането!!!!!!!!
18
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на запада е да наложи цветовете на дъгата в цял свят. С Българските управляващи успя, с Русия удари на камък. Голям зор.
17
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на Запада винаги е била лесен достъп до суровини. Хората нямат значение. Така е с поведението на западните фирми и в Латинска Америка, и в Африка, за които в България съвсем не пишат.
16
26
 
11
 
! Отговори
Лъжите на Путин преди 1 година
Докато 2022 г., без съмнение най-лошата година за Русия през този век и вероятно най-лошата от управлението на Сталин, наближаваше своя кървав край, мнозина твърдяха, че Владимир Путин не е постигнал нищо с най-важното решение в живота си да започне пълномащабна инвазия на Украйна. И все пак това катастрофално приключение започва да бъде полезно за страната Русия, ако не и за режима: бавно, но сигурно, то разрушава илюзиите, върху които е изградена диктатурата на Кремъл...
15
7
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
А дано успеят !!
14
25
 
12
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Какъв твой гръб бе ***? Всички фенове на Копейката сте трайно безработни селяни. За това ви возят с автобуси. Метално сте спрели преди 1989
13
13
 
16
 
! Отговори
Дядо Либен преди 1 година
По-страшен от Серийният Убиец е само Серийният Освободител. Стара украинска поговорка