Целта на Запада – да даде на Украйна средства за край на войната

На Киев да бъде осигурена по-силна позиция на масата за преговори
3 яну 2023 12:22, Елка Василева
270
Целта на Запада – да даде на Украйна средства за край на войната
Снимка: архив, БГНЕС

Новата 2023 г. може да стане повратна за конфликта в Украйна, извежда в. "Файненшъл таймс" в заглавие на редакционна статия, обобщаваща досегашния ход на войната. Целта на Запада през 2023 г. ще бъде да снабди Киев със средства за приключване на войната според украинските условия, допълва британското издание.

Вестникът припомня, че досега конфликтът  е отнел живота на  десетки хиляди души, превърнал е милиони в бежанци, а Русия е установила контрол върху близо една шеста от територията на Украйна.

Изданието посочва, че планът на Путин се е провалил. Неговата могъща армия понесе поражения от по-малката, но по-мотивирана и тактически по-подготвена украинска армия, снабдена със западно въоръжение. Смятаният от Путин за реален съперник Северноатлантически пакт не отслабна, а се възроди, а две скандинавски държави - Финландия и Швеция подадоха молби за членство в алианса, подчертава "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва, че за Киев условията за преговори още не са узрели, след като Москва все още контролира голяма част от четирите украински области, които анексира миналата година. Целта на западните съюзници на Киев трябва да бъде да предоставят на Украйна достатъчна финансова и военна подкрепа, с помощта на която да ѝ осигурят по-силна позиция на масата за преговори.

Вестникът отбелязва обаче, че Западът засега се въздържа да предоставя на Киев оръжия с голям обсег на действие, опасявайки се, че масирани украински удари по територията на Русия могат да провокират сблъсък между Москва и НАТО, а атака срещу Крим може да доведе до ядрена ескалация на конфликта.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" коментира подробно украинския ракетен удар срещу поразения в новогодишната нощ лагер на мобилизирани руски резервисти в училище в Макеевка в частично окупираната Донецка област в Източна Украйна. Според изданието това е най-смъртоносната украинска атака от месеци, целяща да окаже натиск върху руското военно командване. Руската армия обяви, че при атаката са загинали 63 войници, но според Киев жертвите на атаката са в пъти по-големи.

Още по темата
Изданието съобщава, че според руското министерство на отбраната нападението е извършено с шест американски ракети "Хаймарс", две от които са били свалени.

Британският вестник "Гардиън" цитира думите на украинския президент Володимир Зеленски, според когото Русия подготвя масирана кампания с използването на ирански дронове "Шахед", за да изтощи Украйна. "Залага се на изтощаването ни. Изтощаването на нашия народ, противовъздушна отбрана и на нашата енергия", каза снощи Зеленски, цитиран от лондонското издание.

Всекидневникът цитира Зеленски, че украинската армия е свалила повече от 80 дрона само от началото на 2023 г.

Малко вероятно е Русия да постигне съществен пробив около Бахмут, в Донецка област, през идните седмици, прогнозира британското министерство на отбраната, цитирано от "Гардиън".

Вестникът отбелязва, че украинската атака в Макеевка е предизвикала критики сред някои руски руски военни блогъри и високопоставени служители за състоянието на руската армия и решението да се използва цивилна инфраструктура като училища за разквартируване на войници.

След смъртоносната украинска атака срещу Макеевка, поразила лагер на руски резервисти, настанени в училищна сграда, руски военни блогъри обвиниха руското военно командване в "престъпна наивност", отбелязва британският в."Индипендънт". Изданието цитира руски блогъри, според които жертвите при атаката срещу Макеевка са в пъти повече от официално обявените.
(БТА, Алексей Маргоевски)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
18
 
11
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Те руснаците не са ставали от калта, какви колене?
11
13
 
46
 
! Отговори
ОП преди 1 година
Аз не искам да се дават средства на Украйна, на мой гръб!!!!!!!!!!!!!
10
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейците нали щяхме да студуваме? Цената на газта падна до нива преди войната. Стратега Путин се омаза на всички фронтове и вече кове прозорците в тях че и неговия ред идва да лети.
9
5
 
23
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
целта на убии-ците е печалбите от впк тях украина не ги интересува да вървикелепира финансов одит на украина
8
11
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ продължават "Студената война"! Иска да види Русия на колене! Пак ще ударят на камък! Лошият руснак,не ще и не ще да се предаде на запада! Мачкай Западният Империализъм и шовинизъм Вова!-:)) Заслужават си го!
7
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с газта, великия Путин що клекна?
6
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците цивилизационно са в 18ти век
5
1
 
20
 
! Отговори
War eternal преди 1 година
Конвенционалната война не е точно замерване с пачки и абсурдна пропаганда с фейк новини по интернет и по телевизиите.
4
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако това му бе целта, нямаше да въоръжават наемници и да пращат такива там. Умишлено създадоха още 2014 година този конфликт, който подклаждат и сега. Страда редовият европейски гражданин, разбира се. А изпълнителите на гну сната поръчка печелят на негов гръб.
3
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава Украине
2
30
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Путин добре се справя с унищожението на Русия
1
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на запада е да унищожи Русия. Украйна е само инструмент.