Оцелелите след атаката срещу жилищен блок в Днепър разказват за ужаса

Русия отрече да се е целила в сградата
17 яну 2023 14:25, Нели Христова
422
Оцелелите след атаката срещу жилищен блок в Днепър разказват за ужаса
Снимка: БГНЕС

Заклещена между буца бетон и кухненската си печка в това, което е останало от апартамента й на деветия етаж, Людмила Омеляненко беше уплашена, премръзнала и сама.

Тогава видяла Марина, една от съседките си на шестия етаж, и разбрала, че другите са още по-зле.

"През дупката в стените я виждах да виси от бетонен блок под мен", разказва Омеляненко пред The Times от болничното си легло в Днепър вчера. "Тя викаше "Мамо, мамо, моля, помогнете!", но майка й беше в безсъзнание."

Трите бяха спасени. Но ракетата KH-22, която в събота порази жилищния блок край реката, където живееше 66-годишната Омеляненко, пенсионирана медицинска сестра, разряза живота и смъртта на десетки други семейства.

Боядисаната в жълто кухня на семейство Кореновски беше изложена като тази на куклена къща, очевидно недокосната с изключение на липсващата външна стена. Купа с ябълки все още стоеше на масата. Столовете бяха спретнато изпънати, с облегалки към пропастта зад тях.

Приятели споделиха онлайн видео от скорошен рожден ден в кухнята. Вместо ябълки, на същата маса беше поставена торта с четири свещи за средната дъщеря на Кореновски, Маша.

Михайло Кореновски, популярен треньор по бокс в Днепър, не оцеля при нападението. Беше съобщено, че семейството му е в безопасност - те го чакали в парка, когато ракетата ударила блока.

Вчера властите в Днепър увеличиха броя на загиналите до 40. Те се опасяват, че под развалините остават още тела, може би десетки.

15-годишната Мария Лебид, капитан на училището и запалена танцьорка, е сред убитите.

В двете стълбища на напълно срутения блок имаше 72 апартамента. Кметът на Днепър Борис Филатов каза, че общо 236 жилища са станали неизползваеми.

Сергей Кириченко, войник, който е загубил ръката си в битка на източния фронт, пристигна на мястото снощи, вярвайки, че бременната му съпруга и двете им деца са сред развалините. Властите се опитваха да го убедят да не се присъединява към спасителните операции.

В болницата, където са лекувани другите ранени, д-р Сергей Риченко каза, че жертвите са дошли с „ужасни“ наранявания. "Изваждахме големи парчета метал и бетон от телата им.Една жена имаше повече от 40 счупени кости."

Общо 30 души бяха приети, от които трима бяха обявени за мъртви при пристигането или малко след това.

Двама души трябваше да бъдат освободени снощи, включително Анастасия Швец, 23-годишна жена, която беше заснета на друга снимка, провиснала от леглото си над останките, твърде шокирана, за да повика помощ. Приятелят й Влад беше убит на фронта през септември, а вчера й съобщиха, че родителите й са намерени мъртви.

Последният спасен жив човек е 27-годишната Катерина Зеленская, омъжена майка на едногодишен син. Риченко каза, че е глуха и й е било трудно да извика за помощ.

Спасителите казват пред The Times, че са видели тялото на съпруга й и ръката на бебето да стърчат изпод масата, когато са я извадили. Телата им все още не са извадени.

След нощ, изложена на суровата украинска зима, температурата на Зеленская имала температура от 31C, доста под това, което се счита за безопасно.

Русия отрече да е атакувала жилищния блок. "Руските въоръжени сили не нанасят удари по жилищни сгради или социална инфраструктура", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл. Ракетата KH-22 обаче е разновидност от съветската епоха, без прецизно насочване. Може да е била насочен към Приднепровската електроцентрала, която се намира съвсем близо.

В болничното си легло Людмила Омеляненко казва, че единственото, което иска, е войната да спре. Синът й, Максим, на 31 години, се бие на източния фронт.

Той видял на телефона си снимки от дома й и последиците от атаката  и карал четири часа, за да бъде до леглото й. "Живея в страх всеки ден, че той ще бъде застрелян", каза тя. "Но тук съм аз!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
8
 
4
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
Да не стане като ракетата в Полша???
334
1
 
1
 
! Отговори
До 353 преди 1 година
Ами разбира се, че техните имена най- вероятно са други - ти да не мислиш, че Византийците ей така ще ти разрешат .да си сложиш Каквито искаш имена на децата си във Византия?!? Нали точно така ги " приобщават" към своята култура и език и ТОЧНО ТАКА ГИ ПРЕТОПЯВАТ скоропостижно!!! Мнооого си наивен, брат!
333
0
 
2
 
! Отговори
До 355 преди 1 година
Напротив! Поне 1 от родителите им НЕ е мизантиец, макар че живеят във Византия. Такива случаи - бол!!!Даже и името на гр Солун - ТЕСАЛОНИКИ - НЕ Е ВИЗАНТИЙСКО. И не се прави на четящ!:)
332
4
 
9
 
! Отговори
Интерфакс преди 1 година
Администрацията на Зеленски освободи Алексей Арестович от поста съветник. Това заяви прессекретарят на президента на Украйна Сергей Никифоров. Пропагандистът подаде оставка след скандал, когато разобличи лъжите на Киев и каза, че украинска ПВО ракета е нанесла удар по жилищната сграда в Днепропетровск.
331
2
 
0
 
! Отговори
von Newmann преди 1 година
До Анонимен 358 - Да, вярно е! Така е написано в българските исторически анали. В македонските обаче, е акцентирано, че са македонци. Следователно или ние сме македонци, или македонците - българи или и македонци, и българи са византийци. Вече ви споменах за разкритията на Николай Хатов, който беше невероятно умен човек и на когото логично бяха предоставени документи не само за Кирил и Методий, но и за "непознатия" Капитан Петко Войвода, приятел на Гарибалди. Толкоз от мен.
330
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Четящ, В няколко документа пише, че са българи родителите на Костантин Кирил, един път за бащата , друг път за майката пише, че са "българи родом" Кирил и Методий
329
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Де факто през Балканските войни, сърби и гърци заграбват териториите населени с българи и си ги разделят, а преди 19 век, гърци и сърби не е имало там, нито в Солун, основното население е било българско и са стари български територии, които са били владяни временно от османците!https://archives.bg/wars/bv
328
3
 
0
 
! Отговори
Четящ преди 1 година
Родителите на Кирил и Методии са били византийци, а синовете и дъщерите им имали славянски произход. Няма ли да спрете да пишете простотии. Ако майките и бащи те ви са с българско потекло, а вие сте родени в България можете ли да имате византийски, руски, китайски или африкански произход. Събудете се, моля!
327
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
едва през 18 век, гърците правят първата си държава на Пелопонес, нагоре от Пелопонес, населението е било силно преобладаващо българско население, с български населени места, дюкяни, училища, църкви и т.н., но след Балканските войни в началото на 19 век, гърците вземат тези територии и прогонват голяма част от българското население и заграбват имотите им, въпреки, че българското население там ги е посрещало като братя по съдба, когато гърците са бягали от страх от турците и са ги подкрепяли
326
0
 
0
 
! Отговори
von Newmann преди 1 година
До 353 - Спорили сме много с Николай Хайтов (да почива в Мир) по време на срещи и разпивки из Ардино и по други места, не само в България. И той спореше за двамата братя, докато не го допуснаха до Светая Светих - Библиотеката на Ватикана. Там освен данни за нашия Васил Левски, Капитан Петко Войвода, са му били предоставени и документи в превод на български, руски, английски и т.н. за братята Кирил и Методий. Всъщност техните имена са други, а изписаните от мен - побългарени. ;)
325
3
 
9
 
! Отговори
Язе преди 1 година
Днес излезе информация от един от съветниците на укро-президента - и той ясно казва, че това се случило заради ГРЕШКА на укро-ПВОто . Не случайно ги обвиняват укрите, че са разположили оръжията си в жил.блокове и използват цивилни като щит.
324
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Четящ Гърцият са от Азия, от днешна Турция. Около 16, 17 век започва фанариотизацията и гърцизацията на Балканите, но това не се извършва от гърци, а чрез помощта на гърци, тогава започват и църковните борби и борбата на местното българско население на Балканите срещу фанариотизацията и кражбата на българските църковни имоти, църкви, език, едва през 18 век, гърците правят първата си държава на Пелопонес, нагоре от Пелопонес, населението е било силно преобладаващо българско, но след Балканск
323
3
 
2
 
! Отговори
До 354 преди 1 година
Не това не е заради войната, а войната е заради това! Репресиите на пускоговорящите продължават от 10 години!
322
2
 
1
 
! Отговори
До 352 преди 1 година
Това е Сега! Заради войната.
321
2
 
3
 
! Отговори
До 350 преди 1 година
Да си родом от Солун - Не те прави нито елин, нито грък, нито византиец!!! Братята са етнически славяни!!! Иначе не биха имали знанията за езика, за който са създали съответстваща му азбука. Славянски племена са се заселвали във Византия още от 6 век, като самите византийци са им разрешавали това, стига да живеят миролюбиво! Имаше скоро и предаване по БНТ.
320
3
 
5
 
! Отговори
До 349 преди 1 година
Това го кажи на Украинците! Според тях, всеки който говори, учи руски, чете руски медии и слуша руска мезика НЕ е украинец!
319
3
 
6
 
! Отговори
До 346 преди 1 година
Така ли? Като е важно самоопределението, зощо не оставите Крим и Донбас 9 години да се самоопределят а? Или може са се самоопределиш, само ако искаш да станеш колония на САЩ? Ако искаш да си колония на Пусия не можеее! Нее сър! Лицемери!
318
4
 
0
 
! Отговори
Четящ преди 1 година
Прав е Нюмън. Ако тръгнем през вековете и от гръцка, византийска територия ще стигнем до елините, от които са произлезли всички останали поколения, та чак до ДНЕС. Църковнославянската писменост, дело на братята Кирил и Методий е взаимствана частично от древно-гръцката азбука, търпи много промени, но не и византийския (гръци) произход на създателите й.
317
0
 
2
 
! Отговори
До 336 преди 1 година
И ние сме били Част от друга държава за 500 години, но пак сме си останали българи, а не други някакви!!! САМООПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ХОРАТА Е ВАЖНО, НЕ КАКЪВ ЕЗИК ГОВОРЯТ И КОЙ ГИ Е ПОТИСКАЛ В МИНАЛОТО! И СЕГА!
316
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 340То е нямало и гърци в Солун до началото на 19 век, че те самите гърци се заселват в късните векове на Балканите, след 16 век, а най-много в началото на 19 век, когато са бягали от страх от турците! Виж снимките, всички надписи са на български там на училища, църкви, квартали, дюкяни, села.