Оцелелите след атаката срещу жилищен блок в Днепър разказват за ужаса

Русия отрече да се е целила в сградата
17 яну 2023 14:25, Нели Христова
422
Оцелелите след атаката срещу жилищен блок в Днепър разказват за ужаса
Снимка: БГНЕС

Заклещена между буца бетон и кухненската си печка в това, което е останало от апартамента й на деветия етаж, Людмила Омеляненко беше уплашена, премръзнала и сама.

Тогава видяла Марина, една от съседките си на шестия етаж, и разбрала, че другите са още по-зле.

"През дупката в стените я виждах да виси от бетонен блок под мен", разказва Омеляненко пред The Times от болничното си легло в Днепър вчера. "Тя викаше "Мамо, мамо, моля, помогнете!", но майка й беше в безсъзнание."

Трите бяха спасени. Но ракетата KH-22, която в събота порази жилищния блок край реката, където живееше 66-годишната Омеляненко, пенсионирана медицинска сестра, разряза живота и смъртта на десетки други семейства.

Боядисаната в жълто кухня на семейство Кореновски беше изложена като тази на куклена къща, очевидно недокосната с изключение на липсващата външна стена. Купа с ябълки все още стоеше на масата. Столовете бяха спретнато изпънати, с облегалки към пропастта зад тях.

Приятели споделиха онлайн видео от скорошен рожден ден в кухнята. Вместо ябълки, на същата маса беше поставена торта с четири свещи за средната дъщеря на Кореновски, Маша.

Михайло Кореновски, популярен треньор по бокс в Днепър, не оцеля при нападението. Беше съобщено, че семейството му е в безопасност - те го чакали в парка, когато ракетата ударила блока.

Вчера властите в Днепър увеличиха броя на загиналите до 40. Те се опасяват, че под развалините остават още тела, може би десетки.

15-годишната Мария Лебид, капитан на училището и запалена танцьорка, е сред убитите.

В двете стълбища на напълно срутения блок имаше 72 апартамента. Кметът на Днепър Борис Филатов каза, че общо 236 жилища са станали неизползваеми.

Сергей Кириченко, войник, който е загубил ръката си в битка на източния фронт, пристигна на мястото снощи, вярвайки, че бременната му съпруга и двете им деца са сред развалините. Властите се опитваха да го убедят да не се присъединява към спасителните операции.

В болницата, където са лекувани другите ранени, д-р Сергей Риченко каза, че жертвите са дошли с „ужасни“ наранявания. "Изваждахме големи парчета метал и бетон от телата им.Една жена имаше повече от 40 счупени кости."

Общо 30 души бяха приети, от които трима бяха обявени за мъртви при пристигането или малко след това.

Двама души трябваше да бъдат освободени снощи, включително Анастасия Швец, 23-годишна жена, която беше заснета на друга снимка, провиснала от леглото си над останките, твърде шокирана, за да повика помощ. Приятелят й Влад беше убит на фронта през септември, а вчера й съобщиха, че родителите й са намерени мъртви.

Последният спасен жив човек е 27-годишната Катерина Зеленская, омъжена майка на едногодишен син. Риченко каза, че е глуха и й е било трудно да извика за помощ.

Спасителите казват пред The Times, че са видели тялото на съпруга й и ръката на бебето да стърчат изпод масата, когато са я извадили. Телата им все още не са извадени.

След нощ, изложена на суровата украинска зима, температурата на Зеленская имала температура от 31C, доста под това, което се счита за безопасно.

Русия отрече да е атакувала жилищния блок. "Руските въоръжени сили не нанасят удари по жилищни сгради или социална инфраструктура", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл. Ракетата KH-22 обаче е разновидност от съветската епоха, без прецизно насочване. Може да е била насочен към Приднепровската електроцентрала, която се намира съвсем близо.

В болничното си легло Людмила Омеляненко казва, че единственото, което иска, е войната да спре. Синът й, Максим, на 31 години, се бие на източния фронт.

Той видял на телефона си снимки от дома й и последиците от атаката  и карал четири часа, за да бъде до леглото й. "Живея в страх всеки ден, че той ще бъде застрелян", каза тя. "Но тук съм аз!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
5
 
6
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Защо лъжете така безобразно?Въпросната ракета бе свалена от украинското ПВО над блока!Руснаците никога не са стреляли по жилища , това си е приоритет на нацистите от Киев!
294
0
 
2
 
! Отговори
До 321 преди 1 година
От Омъжена По телевизията синхронизират руския отгоре с украински, както се прави с чужди езици! Гледала съм много такива предаванета!
293
4
 
2
 
! Отговори
До 317 преди 1 година
Точно в десятката. Същото става днес и в Украйна. Били са колонизирани и насилствено им е наложен руския език, като в Нагорни Карабах, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Беларус, Чечня и прочее.
292
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко стана бе победихте ли я Русия вече хахахаха
291
2
 
0
 
! Отговори
До омъжена преди 1 година
Сигурно не различава руски и украински, и гледаш ли украински видеа и телевизии? Даже повече от 40% говорят руски, съвсем открито и спокойно! Дори Арестович, само руски съм го гледал да говори! И Наталия Хуменюк, и Жданов! Не лъжете хората които не различават двата езика, че руския е забранен!
290
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в Сирия има хора, които говорят английски, въпреки американския агресор...
289
5
 
4
 
! Отговори
von Newmann преди 1 година
До Омъжена за Украинец - Това е така, защото руският е езикът на настоящите агресори. Новата генерация в Литва, Латвия, Естония например НЕ говорят на руски. Питал съм родителите и децата им, защо? Родителите казват: "руският ни беше наложен насилствено и нямахме шанс да не го учим от училищната скамейка до времето на Горбачов", а младите казват: "Учим английски, защото руски няма да ни трябва, а и не ни интересува нито онази държава, нито езикът й."
288
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква драма.. А никой не пише, че блока е ударен от окрайна,а не от Русия..
287
1
 
3
 
! Отговори
До von Newman преди 1 година
Майчиният език на тези хора в Хонк Конг е Кантонийз! Те говорят английски в резултат на агресивно насилствено колониализиране на тяхната земя! Тоест били са насила принудени да учат английски! Аз съм против практикта на колониализация!
286
1
 
5
 
! Отговори
Омъжена за Украинец преди 1 година
Има много примеризадържави с повече от един офицшален език-Канада, Швейцария, Белгия итн. Те успешно са интегрирали всичките си граждани, какъвто и език да говорят! Един канадец от френско говорящ Квебек е също толкова канадец колкото и от англоговорящ Ванкувър! Това, че Украинският политически елит не успява това, а налага само един официален език над 40% рускоговарящи от Източна Украйна и трагично! Така само губят граждани!
285
4
 
3
 
! Отговори
von Newmann преди 1 година
До Анонимен 312 - Точно така е! Въпреки че Хонг-Конг е отново Китайски, няма да имате никакви проблеми, ако говорите английски, но Англия (UK) не ги напада, а и защо да ги напада, когато 60% от бизнес сградите са собственост и СЕГА на англичаните от Острова? По тази път на съждения и Русия не би трябвало да напада Украйна, но руската логика е специална логика, коята не може да бъде тълкувана по никакъв начин, защото е тривиална такава.
284
3
 
2
 
! Отговори
von Newmann преди 1 година
До 309 - Има много държави, които говорят освен майчиния и втори език. И ДВАТА езика са обявени за официални езици и тук границата е много тънка. Например в Швеция и Дания съм бил очевидец, че децата от раждането си учат освен т.нар. "майчин език" и английски, така че границата е много тънка и се разлива.
283
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво ме вълнува Украйна? *** и търтеи, цял свят им е длъжен с нещо. 60 години ги храни Русия, сега дайте та дайте нови милиарди.
282
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че тя Англия все още има 14 колонии! В нашето модерно време още да има колонии, пък никой не се възмущава и не им праща оръжие да се освободят! От агресора Англия! Що така?
281
1
 
1
 
! Отговори
von Newmann преди 1 година
До Омъжена за Украинец Това го обясенете на Боби. На мен ми е ясно, но в Япония, Холандия, Белгия, Швеция, Норвегия, Дания, има преса и телевизионни канали предаващи само на английски. Казвам ви го, като очевидец. ;)
280
0
 
3
 
! Отговори
До 306 преди 1 година
А по твойта логика, трябва Англия да нападне и България и Швеция и Холандия и Дания итн, защото много хора владият английски! Ти не можеш да проумееш разликата между майчин и научен чужд език!
279
2
 
6
 
! Отговори
Отрицание преди 1 година
Когато съкрушите русофила с желязна логика, той винаги ще прехвърли топката и ще започне да говори за американци и избити индианци, англичани и колонии или некви смахнати теории за жендари и полове. Това е отрицание като по учебник! Не искат да признаят и това е, цял живот в заблуда!
278
1
 
3
 
! Отговори
Омъжена за Украинец преди 1 година
Von Newman, Те и в японските клипчета се говори на английски, но вкъщи японците си говорят Японски! В клипове се говори на Английски за по широка аудитория и популярност! 40% от Украинците говорят вкъщи руски, майчин език им е! Включително Зеленски!! На работа пред Телевизията само говори Украински!
277
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно по руската логика Англия трябва да нападне всички бивши колонии! Прав си!
276
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Английският е втори език в Индия и другите бивши колонии! В България говорим английски, но не сме били колония. Понятно?