Шолц категоричен: Русия няма да бъде атакувана със западни оръжия

Нищо не оправдава тази война, заяви германският канцлер
5 фев 2023 09:40, Елка Василева
616
Шолц категоричен: Русия няма да бъде атакувана със западни оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Има консенсус с президента на Украйна Володимир Зеленски оръжията, предоставени на тази страна от Запада, да не се използват за атаки по руската територия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю за седмичника "Билд ам зонтаг".

Още по темата
Съюзниците на Украйна обещаха на тази страна тежки танкове и ракети с по-голям обсег. Ракетите GLSDB, обещани от САЩ на Украйна, биха удвоили ударната сила на украинските военни. Те са с малък диаметър и са с наземно изстрелване, при което могат да достигнат цел, отстояща на 150 километра и следователно да застрашат руските позиции зад фронтовите линии.

Германия и още западни страни пък обещаха танкове "Леопард 2" и Киев каза, че очаква между 120 и 140 такива танка от различни държави. Германия ще достави 14 такива танка. А по този повод руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че "германските танкове отново заплашват Русия".

"Тези думи се вписват в една серия от странни сравнения, които той (Путин) използва, за да оправдае атаката си срещу Украйна", коментира Шолц в интервюто за германското издание. "Нищо не оправдава тази война", допълни той.

"С нашите съюзници ние предоставяме бойни танкове на Украйна, за да може тя да се защитава. Ние грижливо преценихме всяка доставка на оръжия, в тясна координация с нашите съюзници, като се започне от САЩ. Този общ подход позволява да се избегне една ескалация на войната", увери германският канцлер.

По време на телефонните разговори, които той е провел с руския президент в началото на войната, Путин не е отправял заплахи нито срещу Запада, нито лично срещу него, каза Шолц в отговор на въпрос на изданието.

Бившият британски премиер Борис Джонсън заяви в документален филм, че руският президент го  е заплашил, споменавайки ракетно изстрелване. Кремъл отхвърли тези твърдения.
(БТА, Габриела Големанска)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


616
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мачкай Вова, скоро и в Германия.
45
19
 
11
 
! Отговори
Официално преди 1 година
Може това да е позицията, но истината е, че всички военни обекти и инсталации на руска територия, са легитимни военни цели, които следва и ще бъдат обстреляни. Крим ще гори, само почакайте!!!!
44
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Путт си е ***.. Ти пък откъде ще знаеш, виждал ли си изобщо ***+а
43
23
 
19
 
! Отговори
Рашист преди 1 година
Скъпи русофобченца! Гледайте и четете инфо и от другата страна. Щото совите не са това което са хехе. Скоро Зеленко ще почне да хленчи. Помнете ми думата. Колкото до танковете. Хммм Уран 9 и Терминатор ще ги оправят. А , да и Корнет.
42
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроатлантиците що се обиждате на меки китки, нали това са ценностите които защитавате, Кирил Петков ви нарича така
41
15
 
9
 
! Отговори
Германистанец преди 1 година
Не се знае! Искаме да опитаме пак срещу рашките. През 1941 г не успяхме, обаче сега е втори опит.
40
18
 
17
 
! Отговори
Путт си е пут.. преди 1 година
Руснаците разсипаха електростанции, пътни артерии, ВЕЦ и ел. инсталации-далекопроводи и стотици други неща в ЦЯЛА Украйна с ракети изстрелвани от ..... Каспийско море.А ги е страх тях да не ги ударят по собствената им територия. Мръсни коп...та!
39
18
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
БАНКОВАТА СИСТЕМА В КОМУНДЕЛИСТАН Е НАПЪЛНО ИЗТОЧЕНА! ОТ МЕСЕЦ МАРТ 2023-ТА ЗАПОЧВА ПАДЕНИЕТО НА КОМУНДЕЛИСТАН И ТО ЯКО! ВЪВ МОМЕНТА КОМУНДЕЛИСТАН ВСЕ ОЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ИЗДЪРЖА ОТ ПРИХОДИТЕ СИ ОТ ГАЗ НО ТЕ ЩЕ СЕ СРИНАТ ОТ 1 МАРТ 2023-ТА!!! А УКРАЙНА АКО С СТЕГНЕ ДО 6 МЕСЕЦА ЩЕ СИ ВЪРНЕ ЦЕЛИЯ ДОНБАС СЧИТАНО ОТ 1 МАРТ 2023-ТА ГОДИНА!
38
28
 
12
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Много смешна "война". Рашистите мародерстват в суверенна държава, извършват геноцид над мирно население, избиват жени и деца, ООН си бърка по дyпкитe и целия заапад им се обяснява, дори имаше моменти в които Русия се опита да се изкара жертва?!! Ще обявяват ли война или ще се излагат още пред целия свят? Нацисти-мацисти, обикновени крадци на въглища, стомана и пшеница. Преди време един пишеше из нета "руснаците са тop за земите български-арийски". Е, почти позна, тop са за земите украински :))
37
3
 
5
 
! Отговори
Вярно е. преди 1 година
А аз съм дядо коледа.
36
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма, няма, ама не пращат рози, а танкове. Лъжливи овчарчета.
35
10
 
23
 
! Отговори
Рашист преди 1 година
Така както е тръгнало кьорав украинец няма да оцелее. На руснаците не им пука. Ще ги затрият от лицето на земята. Империите нямат милост дори към нации близки по кръв. Пък украинките ще ги гушкат други мъже. Те са дашни мадами. Доказан факт. Бахмут скоро ше падне. После Славянск и Краматорск. Одеса и тя ще последва.
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шмулц е ЛГБТь представител а те горките са нищо военно не става .Германия ще капитулира много много бързо при война
33
2
 
8
 
! Отговори
До АА преди 1 година
През 1968 в щатите биеха не.....
32
8
 
27
 
! Отговори
В същото време преди 1 година
Остават по малко от 5 км. до затварянето на чувала около Артьомовск. По данни на Пентагона вътре ще се окажат около три четири хиляди нацисти. Такава участ ги очаква и бандеровците в Угледар. Между другото и фронта в Харковска област се раздвижи, разбира се в посока запад. На Сватово Кременная също
31
19
 
11
 
! Отговори
До Рашист преди 1 година
Абе, защо при вас всичко е в бъдеще време? Още от чакнето за светлото комунистическо бъдеще сте така. Не след дълго, Русия ще направи това, ще стане онова, Европа ще бъде халифат, блабла. Ти гледай преди Европа, Русия да не стане, че не знам дали си ходил в Москва. Ако пък не си, пусни си едно клипче от байрам в Москва, да видиш как няма къде да хвърлиш и карфица от мюсюлмани. И докато загробвате САЩ, мужжиците измряха. Компенсират семействата им с торба лук, бе. Вие сте по-назад от Африка.
30
5
 
15
 
! Отговори
до АА преди 1 година
Събитията в Прага са СЛЕД вълненията във Франция!!!!! За което неофашизмът в нашата страна не смее да спомене, населението НИЩО не знае нито какво е било в Италия, нито в Германия.... през 1968/ Още по-,малко в Щатите и въобще по света. Наскоро се чества падането на военната хунта в Гърция например (1973 май)
29
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това означава развитие на украинската военна промишленост със западна помощ, за да могат да стигнат до Москва със собствено оръжие.
28
13
 
7
 
! Отговори
Търся преди 1 година
на картата на РФ, Русия! Ама няма.....
27
24
 
13
 
! Отговори
до Рашист преди 1 година
Едни и същи приказки от 70-80 години тръбите как долара ще фалира , а любимата раша през това време фалира 10 пъти смешни сте.