Шолц категоричен: Русия няма да бъде атакувана със западни оръжия

Нищо не оправдава тази война, заяви германският канцлер
5 фев 2023 09:40, Елка Василева
616
Шолц категоричен: Русия няма да бъде атакувана със западни оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Има консенсус с президента на Украйна Володимир Зеленски оръжията, предоставени на тази страна от Запада, да не се използват за атаки по руската територия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю за седмичника "Билд ам зонтаг".

Още по темата
Съюзниците на Украйна обещаха на тази страна тежки танкове и ракети с по-голям обсег. Ракетите GLSDB, обещани от САЩ на Украйна, биха удвоили ударната сила на украинските военни. Те са с малък диаметър и са с наземно изстрелване, при което могат да достигнат цел, отстояща на 150 километра и следователно да застрашат руските позиции зад фронтовите линии.

Германия и още западни страни пък обещаха танкове "Леопард 2" и Киев каза, че очаква между 120 и 140 такива танка от различни държави. Германия ще достави 14 такива танка. А по този повод руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че "германските танкове отново заплашват Русия".

"Тези думи се вписват в една серия от странни сравнения, които той (Путин) използва, за да оправдае атаката си срещу Украйна", коментира Шолц в интервюто за германското издание. "Нищо не оправдава тази война", допълни той.

"С нашите съюзници ние предоставяме бойни танкове на Украйна, за да може тя да се защитава. Ние грижливо преценихме всяка доставка на оръжия, в тясна координация с нашите съюзници, като се започне от САЩ. Този общ подход позволява да се избегне една ескалация на войната", увери германският канцлер.

По време на телефонните разговори, които той е провел с руския президент в началото на войната, Путин не е отправял заплахи нито срещу Запада, нито лично срещу него, каза Шолц в отговор на въпрос на изданието.

Бившият британски премиер Борис Джонсън заяви в документален филм, че руският президент го  е заплашил, споменавайки ракетно изстрелване. Кремъл отхвърли тези твърдения.
(БТА, Габриела Големанска)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


616
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
346
5
 
31
 
! Отговори
$$$€€€ провалил се преди 1 година
Нима може да се вярва на наркоман убиец фашиста Зеленски. Този се опита да провокира Полша с ракета отнела живота на хора .Прави всичко необходимо да въвлече Европа в световна война за да се унищожи света.Глупавите политици се хванаха на хорото и сега до последния украинец.Но за съжаление ще плащаме всички ние а ПОЛИТИЦИТЕ ЩЕ ПРАВЯТ ПАЧКИ ЗАЕДНО С РЕЖИМА НА ЗЕЛЕНСКИ.Стотици хиляди семейства са на ръба. Зеленски не се напи на човешка кръв.Иска пълна мобилизация,за да прави още милиони от смъртта.
345
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янки гоу хоум!!
344
2
 
16
 
! Отговори
Дресиран тюлен преди 1 година
Скачай Шолц! Ja wohl Сър! Господарю Байдън!
343
2
 
17
 
! Отговори
Анти нато преди 1 година
Аз съм си удома а на теб като толкова ти харесва нато си го взимай под ръчичка и марш обратно отвън океана сес се? Гуд бой :)))
342
22
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До Анти НАТО..... Като не ти харесва НАТО изнеси се в Русия.
341
0
 
9
 
! Отговори
Коньо преди 1 година
Аи докато можете минете през тоалетната , че после само в гащите..
340
4
 
22
 
! Отговори
Анти нато преди 1 година
Признаването за изпращане на военна помощ на Украйна от страна на запада трябва да се счита за директно участие в конфликта и Русия трябва да удари този производствен капацитет с ракети след предупреждение. Иначе така може да се водят прокси-войни вовек и веков за в бъдеще.
339
17
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Русия няма да бъде атакувана но всички руски терористи на те ето ията на Украйна ще получат билети за концерт на Йосиф Кобзон!
338
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми кво да прави, нали са окупирана територия..
337
19
 
5
 
! Отговори
pbdan преди 1 година
Значи Русия може да използва ирански дронове по цели в цяла Украйна, но по Москва не можело защото били прекрачвали червената линия. Още първия ден бомбиха по Киев и цяла Украйна, ама те са някакви специални агресори.
336
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По е послушен от немска овчарка. Бау бау.
335
15
 
5
 
! Отговори
pbdan преди 1 година
Да, територията на РФ няма да бъде атакувана със Западни оръжия, но на окупираната част от Украйна може. По Москва и Владивосток може да бъде стреляно с украински оръжия, за това няма никаква уговорка. ВСУ разработват разузнавателни, ударни и дронове-камикадзе за които няма ограничения, за това са и "Панцерите" по московските покриви.
334
2
 
18
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Събират се тухли за новата Берлинска стена. И ще се намерят от развалените сгради.
333
16
 
7
 
! Отговори
Тез руснаци преди 1 година
Всеки ги лъже . Кой ги хване той не ги е злъгал . Щото им е толкоз руския акъл .
332
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярва ли си? Сега най хубавата част. сега - най-интересното.Ако танковете просто настъпват - без подкрепата на хеликоптери, самолети и артилерия - те ще бъдат изгорени достатъчно бързо, дори само от хеликоптерите. И изтребителите просто ще ги трошат като орехи в стрелбище - небето в театъра на военните действия е за нашата страна.Съответно, въпросът за доставката на авиация и артилерия за поддръжка на танковата атака се поставя с пълна сила. И това отново са пилоти, пилоти на хеликоптери,
331
1
 
4
 
! Отговори
Пуснаха статия преди 1 година
За Бахмут! Бегом натам
330
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До голямата хапка гледам сте точно такава щом за едини танкове се хващате като удавник за сламка.А тия кой какво искал си ги дрънкай със зелето той така те учи.
329
1
 
5
 
! Отговори
Арсенал преди 1 година
Пусна кепенци:))
328
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бият ги като тупани, цяла Европа няма амуниции.
327
12
 
4
 
! Отговори
Украйна голяма хапка преди 1 година
а искаха още Полша, Румъния и България! На първо време! Ще им приседне!