Шолц категоричен: Русия няма да бъде атакувана със западни оръжия

Нищо не оправдава тази война, заяви германският канцлер
5 фев 2023 09:40, Елка Василева
616
Шолц категоричен: Русия няма да бъде атакувана със западни оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Има консенсус с президента на Украйна Володимир Зеленски оръжията, предоставени на тази страна от Запада, да не се използват за атаки по руската територия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю за седмичника "Билд ам зонтаг".

Още по темата
Съюзниците на Украйна обещаха на тази страна тежки танкове и ракети с по-голям обсег. Ракетите GLSDB, обещани от САЩ на Украйна, биха удвоили ударната сила на украинските военни. Те са с малък диаметър и са с наземно изстрелване, при което могат да достигнат цел, отстояща на 150 километра и следователно да застрашат руските позиции зад фронтовите линии.

Германия и още западни страни пък обещаха танкове "Леопард 2" и Киев каза, че очаква между 120 и 140 такива танка от различни държави. Германия ще достави 14 такива танка. А по този повод руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че "германските танкове отново заплашват Русия".

"Тези думи се вписват в една серия от странни сравнения, които той (Путин) използва, за да оправдае атаката си срещу Украйна", коментира Шолц в интервюто за германското издание. "Нищо не оправдава тази война", допълни той.

"С нашите съюзници ние предоставяме бойни танкове на Украйна, за да може тя да се защитава. Ние грижливо преценихме всяка доставка на оръжия, в тясна координация с нашите съюзници, като се започне от САЩ. Този общ подход позволява да се избегне една ескалация на войната", увери германският канцлер.

По време на телефонните разговори, които той е провел с руския президент в началото на войната, Путин не е отправял заплахи нито срещу Запада, нито лично срещу него, каза Шолц в отговор на въпрос на изданието.

Бившият британски премиер Борис Джонсън заяви в документален филм, че руският президент го  е заплашил, споменавайки ракетно изстрелване. Кремъл отхвърли тези твърдения.
(БТА, Габриела Големанска)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


616
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ужас,когато кажеш,че украинците са се били с турците за Крим можеш да имаш претенции към него.Ама тия украинци дето са били по това време в Жечпосполита,А тия в Донбас може и да се били на страната на Русия.
325
10
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Укронацитата ще сложат балкенкройц на бронята на Леопардите и ще мачкат азиатската орда.
324
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 389.Е за кво да пишем са киевския нацонализъм и да чакаме зелената тениска ли?
323
10
 
1
 
! Отговори
До 388 379 преди 1 година
Много наивнички тези руснаци..... Все ги лъжат с договори...
322
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В българските сайтове само може да се намерят такива тролеи, които да пишат ненормални коментари във възхвала на фашистът от Кремъл. Техните коментари са 1:1 с изявленията на "отрядите на Путин" в Русия. А "отрядите на Путин, това са едни пет пенсионера (4 жени и 1 мъж), на преклонна възраст, които живеят в хрушчовки в Русия и които заплашват целият свят с това какво щели да му направят. Наградата която обещават, ако се мине на тяхна страна е една тениска с Путин. За повече нямат копейки явно.
321
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
379, беше извършена огромна работа, бяха подготвени 17 чернови на мирен договор между Украйна и Русия, бяха готови за подписване в Истанбул. Всичко това бе направено с цел да се излъже Русия да изтегли войските си от областите на Киев и Сумьi.
320
2
 
5
 
! Отговори
До ужас преди 1 година
Израелеца носил ли е вариант с връщане на Крим и изтегляне от Донбас?
319
3
 
22
 
! Отговори
ИГРА С ОГЪНЯ преди 1 година
"Шолц категоричен:Русия няма да бъде атакувана със западни оръжия. За Русия не знам, но си мисля, че точно Германия и други страни от днешния "Запад" ше бъдат атакувани със собствените им оръжия. Понеже изглежда черният пазар на оръжия процъфтява от конфликта с Украйна насам. Имам предвид оръжия доставяни на Украйна, които изобщо не достигат до фронта... А от филмите знаем, че щом има пушка, рано или късно тя ще гръмне. Става въпрос за сериозни оръжия, не за пушки. КОЙТО СЕЕ ВЯТЪР ЩЕ ПОЖЪНЕ БУРЯ
318
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До аз пък що бе гривните ли ти свършват.
317
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми,а сети се бе хохльо.
316
4
 
3
 
! Отговори
Аз пък преди 1 година
пиша само за рубли, най-конвертируемата валута!
315
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 378 Сигурно дядовците дето ходят да просят танкове и разправят,че положението е много тежко.
314
2
 
19
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
Много тр.ол тука заработва. Относно коментарите, че сме чакали пари от ЕС. Аз пари от ЕС не съм взел, както и останалите обикновени хора у нас. Парите от ЕС отиват в джобовете на мафията за некачествени пътища, некачествени ремонти, некачествено саниране и т. н. Сега искат отново да откраднат едни милиарди за да унищожат енергетиката ни и куцо и сакато само провъзгласили се за експерти се въртят във всички национални медии да ни обясняват колко сме прости ние българите и как нищо не разбираме!
313
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 350.Аз пък помня как бандитите на украинските олигарси през 2014г.Запалиха живи хора в Одеса,помня как през същата година същите тия бандити въоръжени с БМП-ТА влязоха да стрелят срещу протестиращите,и същите тия бандити скачаха на Майдана през 2013г.Сега ти кажи кой започна войната.
312
2
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Пуснете интервюто на бившият премиер на Израел,в който той показва подготвените 17 чернови на мирен договор между Украйна и Русия готови за подписване в Истанбул. Но по заповед на западни политици Украйна се оттегля от подписване.
311
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бабите в автобуса, разправяха че и Артйомовск щял да падне. На кой да вярвам.
310
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт е че от този ник пишеш два типа напълно противоположни мнения. Аз няма от къде да знам дали си един човек или сте двама различни но факт е че посланията са напълно различни и взаимноизключващи се. Ако никовете съвпадат по честния трябва да се регистрира и другия ще отпадне. Но факт е че предполагам че може един човек да работи за двама господари което факт е че би било лъжа и измама и към читателите и към работодателите.
309
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ви дойде акъла.Срещу ръжен не се рита...
308
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До и ти си.Може и така да е, като не ти харесва хващай пътя към Покрайна.
307
0
 
4
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Гяволо ги плаши цръните:)))