Шолц категоричен: Русия няма да бъде атакувана със западни оръжия

Нищо не оправдава тази война, заяви германският канцлер
5 фев 2023 09:40, Елка Василева
616
Шолц категоричен: Русия няма да бъде атакувана със западни оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Има консенсус с президента на Украйна Володимир Зеленски оръжията, предоставени на тази страна от Запада, да не се използват за атаки по руската територия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю за седмичника "Билд ам зонтаг".

Още по темата
Съюзниците на Украйна обещаха на тази страна тежки танкове и ракети с по-голям обсег. Ракетите GLSDB, обещани от САЩ на Украйна, биха удвоили ударната сила на украинските военни. Те са с малък диаметър и са с наземно изстрелване, при което могат да достигнат цел, отстояща на 150 километра и следователно да застрашат руските позиции зад фронтовите линии.

Германия и още западни страни пък обещаха танкове "Леопард 2" и Киев каза, че очаква между 120 и 140 такива танка от различни държави. Германия ще достави 14 такива танка. А по този повод руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че "германските танкове отново заплашват Русия".

"Тези думи се вписват в една серия от странни сравнения, които той (Путин) използва, за да оправдае атаката си срещу Украйна", коментира Шолц в интервюто за германското издание. "Нищо не оправдава тази война", допълни той.

"С нашите съюзници ние предоставяме бойни танкове на Украйна, за да може тя да се защитава. Ние грижливо преценихме всяка доставка на оръжия, в тясна координация с нашите съюзници, като се започне от САЩ. Този общ подход позволява да се избегне една ескалация на войната", увери германският канцлер.

По време на телефонните разговори, които той е провел с руския президент в началото на войната, Путин не е отправял заплахи нито срещу Запада, нито лично срещу него, каза Шолц в отговор на въпрос на изданието.

Бившият британски премиер Борис Джонсън заяви в документален филм, че руският президент го  е заплашил, споменавайки ракетно изстрелване. Кремъл отхвърли тези твърдения.
(БТА, Габриела Големанска)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


616
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
366
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До птица. Не е мека хурка точно но е мекушав а и украинския като пиявица се е впил и смучи ли смучи няма насищане.
365
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и НАТО нямаше да се разширява на изток, и Украина и запада гарантираха за Минските споразумения, но обещанията са едно реалността друго.
364
3
 
19
 
! Отговори
Жуков преди 1 година
Шолц как става давам ти АК-47 но се разбираме да не стреляш!!!
363
1
 
10
 
! Отговори
До 432 преди 1 година
Ми така е! То СаЩ ( Нато) вече искат от Лос през Лисабон-Украйна-Русия- Китай -Япония-Хаваи прец целия свят да се разширят!!
362
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То донякъде за това стана и войната. Защото СССР си оттегли войските от Германия но САЩ не ги оттегли. Русия им каза че разширяването на Нато е неприемливо за нея но те като не чуват с добро ще чуят по трудния начин !
361
4
 
14
 
! Отговори
птица преди 1 година
тоя като го погледна си мисля за мека хурка.
360
5
 
27
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До 425. Напротив, съвсем на едно мнение сме. Изобщо не забравям, че украинците тероризираха хората в Донбас. Искам само да кажа, че този конфликт трябваше задължително да бъде решен по мирен начин. Чрез преговори, в които ЕС трябваше да бъде водещ, защото нещата стават на територията на Европа, не на САЩ! Явно Европа не си е научила урока от ВСВ и пак се подведе по САЩ
359
5
 
18
 
! Отговори
ДЕДЕ преди 1 година
ВЯРВАШ ЛИ СИ АКО ИСКАШ ДА ОСТАНЕШ В ИСТОРИЯТА ВОДИ ПРЕГОВОРИ ЗА МИР А НЕ ПЛАСИРАИТЕ ОРЪЖИЕ ДА УБИВА ХОРА
358
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шарк въпреки че е русофобче има известно право но трябва да се каже че Меркел беше отстранена от американците като неудобна а Шолц е удобен. Те Германия са окупирана страна за жалост. Това не че е оправдане но си е.
357
0
 
15
 
! Отговори
426 преди 1 година
Европа е била свободна някога до момента в който Зионистите не си преместиха капитала в Америка и не създадоха новата си империя отвън океана. Сега Европа е просто буфер между тях и Русия - буфер който трябва да бъде контролиран стриктно.
356
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свободна Европа! Руснаците се изтеглиха преди 33 години! А САЩ кога??? Кога бе? Още колко войни ще правят??
355
7
 
33
 
! Отговори
До Shark преди 1 година
Май пропускаш, че имено Украйна тероризира руско-говорящите цивилни в Донбас от 2014? Там също така има и Българи на които им беше забранено да използват Българския език. Това знаеш ли го? Май не сме на едно мнение кой първи започна, но мисля, че Руснаците ще сложат точка на проблема рано или късно ;)
354
5
 
17
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Много правилно, нищо не оправдава тази война. И като го знаете, защо я допуснахте? Защо ЕС не аперила веднага за мирни преговори, още преди да е станало твръде късно, още когато Русия нападна Украйна миналата година? Защото говорите само за доставки на оръжия, но не и за мирни преговори? А бе Олаффф? Знахте прекрасно, че аспирациите на Русия към Украйна не са отсега. Меркел го знаеше и затова ходеше постоянно при Путин и някак го възпираше. Ама ти Олаф не си Меркел, ти си една пионка без мнение!
353
31
 
2
 
! Отговори
ЖужЙе преди 1 година
Не трябва да се жалят руснаците,а трябва да ги запукат с всякакви оръжие,не само западни,че да видят колко е хубаво по цял да се криеш из разни бункери и да седиш на свещи.Що трябва само украинците да страдат?Нека и руснаците опитат вкуса на войната.Нали са големи родолюбци и патриоти,щом е за Русия ще им бутат блоковете и ще им избиват населението.
352
8
 
8
 
! Отговори
Хан Курррррват преди 1 година
България трябва незабавно да нанесе ракетни удари по Москва и Ст Петерсбург и след това по Париж и Лондон. Да обясни, че просто изпълнява обществена поръчка и да остави двата лагера да се изтрепят по между си. После да се настани в останалата част на Европа и да създаде Ново Ханство България къде да се използват само Крумовите закони! Казах!
351
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
също както Хитлер обещеваше ...но тоз път са американски марионетки
350
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ,,трети март":,,...де факто и украинските войници са чисти руснаци..." Хайде бе!!Ти да не мислиш,че всички хора са предатели като тебе!Такива като тебе ще льснат чепика на пьрвия срещнат пиян мужик! Такива като тебе обявиха и турци и македонци за бьлгари!Комплексари!Слава на Украйна!Скоро честване на победата на Украйна на красная площадь!!! Долу фашистка раша!!!!
349
1
 
16
 
! Отговори
До 417 преди 1 година
Това, че хората отричат нато и такива като теб които са техни роби, не ги прави наддупени към Русия.... ето виждаш ли колко си глуповат? С две думи ти го показвам ако можеш да се усетиш хехе
348
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ще ядат руския германистанките, само гледай.
347
2
 
27
 
! Отговори
416 преди 1 година
Не забравяй, че Зеленски е никой Просто изпълнител на обществени поръчки бухаха