Зеленски: Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война

Той обаче вижда възможност Пекин да направи прагматична оценка
Обновена: 20 фев 2023 15:42 | 20 фев 2023 15:18, Елка Василева
409
Зеленски: Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди в публикувано днес интервю Китай да не подкрепя Русия в нейната война срещу Украйна и каза, че ако Пекин го направи, това ще доведе до световна война, предаде Ройтерс.

Още по темата
Становището на Зеленски беше изразено, след като Китай каза, че САЩ не са в позиция да предявяват искания. Преди това, през почивните дни американският първи дипломат беше предупредил китайския си колега срещу доставка на оръжия за Русия във войната й срещу Украйна.

"За нас е важно Китай да не подкрепя Руската федерация в тази война. Всъщност бих искал да е на наша страна“, казва Зеленски за германския всекидневник "Ди Велт". "В момента обаче не мисля, че това е възможно", посочва украинският лидер.

"Виждам обаче възможност Китай да направи прагматична оценка на случващото се тук", добавя Зеленски. "Защото, ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война и смятам, че Китай си дава сметка за това".

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди в събота най-високопоставения китайски дипломат Ван И за последствията, ако Китай осигури материална подкрепа за инвазията на Русия в Украйна и каза в интервю след срещата им, че Вашингтон е загрижен от това, че Пекин обмисля доставка на оръжия за Москва.

Обръщайки се към Молдова, Зеленски каза за „Ди Велт“, че Украйна е предала на президентката на Молдова Мая Санду разузнавателна информация, според която Русия планира преврат в Молдова.

„Мая Санду никога не ме е молила за помощ, но ми благодари за информацията. Тя е напълно наясно с нашата ситуация. Украйна винаги ще е готова да помогне на Молдова“, добави Зеленски за германското издание.

Кремъл обяви днес, че отношенията на Русия с Молдова са много напрегнати и обвини молдовските лидери в придържане към антируски дневен ред. Това стана седмица, след като Кишинев съобщи, че е осуетил руски опит за преврат, припомня Ройтерс.

(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
5
 
8
 
! Отговори
БИТА КАРТА преди 1 година
Зеленски: "Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война": Пешката се прави на Топ. Признавам обаче, че с посещението на Байдън в Киев година след началото на т. нар. СВО, и това, че Зеленски си пътува по света, вместо да стой в бункер, си е някаква политика на Русия, която аз не разбирам. Факта, че Байдън открито провокира от Киев обаче заслужава внимание.
230
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България нема загубена битка след 1878 година, това говори ли ти нещо турче :)))
229
1
 
8
 
! Отговори
Другари преди 1 година
Войната приключи. Джо е в Киев а главния дипломат на Китай е м Москва. А медията ви манипулира с преписани статии
228
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
който се надява Русия да клекне се лъже жестоко.аз съм живял там и ще ви кажа - руснаците не са глезената евро - пасмина. за Родината си те могат камъни да ядат, но ще продължат войната колкото им трябва. лошото е, че до тогово Европа ще е сдала багажа. и когато *** свършат ще почне Китай. Европа ще налага санкции на тоя дето клати гората, а САЩ вече ще са с други вътрешни грижи.КуКлус Клан е готов да реши въпроса с афроамериканците , техният живот и неговото значение.
227
1
 
8
 
! Отговори
Комерсант преди 1 година
Първият дипломат на Китай се заема с украинското уреждане. Говорейки на Мюнхенската конференция по сигурността, Ван И обяви, че КНР има мирен план, който ще бъде оповестен на годишнината от началото на руската военна операция. Активизирането на китайската дипломация има за цел да ускори разрешаването на кризата, което носи нарастващи разходи за Пекин в отношенията със Запада.
226
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай ще сложи край на конфликта защото играта загрубя. Китай ще каже баста. Запада козирува.
225
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 700 танка Украински канал публикува снимка от военно Европейско пристанище с коментар: "помоща за ВСУ вече е разтоварена дупе да ви е яко рашки..." Снимката е с прекрасно качество. Разглеждам я в детайли и почвам да се смея... 1. цялата техника е боядисана в пясъчно жълто... 2. Значителна част са Хъмвита и то Бронирани(Ужас некъв недостатъчно броня и никава проходимост заради прекомерно тегло) 3. МНОГО МНОГО MRAV Високи над 3м Броне камиони с висок център на тежеста МЕЧТАТА НА ГРАНАТОМЕТЧИКА
224
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 238 Вие ли бе и кои сте вие.Я кажете на Кия страна сте били през първата световна,а то тогава изобщо не сте били държава.
223
6
 
9
 
! Отговори
Русия (СССР) преди 1 година
е единствената държава убила над 10 милиона от собственото си население в мирно време за последните 100 години... В Кремъл почти винаги е имало паpaноици и убийци, които са пpoклятие за Русия и руснаците.
222
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай може да даде оръжие и Запада ще си замълчи само плямпат. Но Китай са хитри и няма да го направят просто така.
221
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янките са слаби психически, какво толкова ми давате минуси :))) Друсайте си турските гюбеци и запомнете, че българите са гонили като кучета турците до Истанбул, онез са били много изплашени :)))
220
2
 
10
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Мистер президент,можем да летим за Украйна!-А Путин разрешил ли е ?
219
7
 
2
 
! Отговори
Байдън преди 1 година
като нищо, ще отиде и на концерта в Лужники! А Путин може да му носи чай!
218
0
 
6
 
! Отговори
Чайна инфо преди 1 година
Най-високопоставеният китайски дипломат, ръководителят на комисията по външни работи на Централния комитет на Китайската комунистическа партия Ван И пристигна на посещение в Москва. Това съобщи вестник Комерсант, като уточни, че по време на посещението си Ван И ще обсъди ролята на Китай в регулирането на руско-украинския конфликт. Пред БНР от руското министерство на външните работи нито потвърдиха, нито отрекоха информацията за посещението на Ван И.
217
0
 
4
 
! Отговори
Ако искат...... преди 1 година
Путин и компания да се разхождат само със пълзене и прибежки във Русия е сега е момента да изпраскат една ракета във центъра на Киев !
216
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Щатите не са се мо-- куче е, но само старо... във Виетнам вероятно е бил в тила или на телеграфа... ако реално е бил в действие, щеше да се тръби до Луната и обратно... най- малкото щяха да кажат, че тези паметови нарушения са от шрапнел или е бил прострелян от жълткомунист... а то елементарна старческа деменция, цяла бомба за една мумия, и един дето ходи в зелено, за да не се вижда че е оцапал потурите не си заслужава главоболието..
215
2
 
5
 
! Отговори
аноним преди 1 година
Че тя е започнала вече, в Европа-Украйна и в Африка
214
0
 
1
 
! Отговори
явеяв преди 1 година
Океания, Евразия и Изтазия.... телекрани, пролетарият, вътрешна и външна партия. Отиваме си натам
213
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин утре в 12:30 ще говори пред федералното събрание за успеха и завършека на специалната операция. Той ще обяви Бахмут за превзет
212
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако разбираха малко рашките янките, щяха да си спестят болката която им предстои :))) Лошото е, че не знаят историята ни, а знаем много добре, че погребваме всеки които не ни уважава :))