Зеленски: Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война

Той обаче вижда възможност Пекин да направи прагматична оценка
Обновена: 20 фев 2023 15:42 | 20 фев 2023 15:18, Елка Василева
409
Зеленски: Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди в публикувано днес интервю Китай да не подкрепя Русия в нейната война срещу Украйна и каза, че ако Пекин го направи, това ще доведе до световна война, предаде Ройтерс.

Още по темата
Становището на Зеленски беше изразено, след като Китай каза, че САЩ не са в позиция да предявяват искания. Преди това, през почивните дни американският първи дипломат беше предупредил китайския си колега срещу доставка на оръжия за Русия във войната й срещу Украйна.

"За нас е важно Китай да не подкрепя Руската федерация в тази война. Всъщност бих искал да е на наша страна“, казва Зеленски за германския всекидневник "Ди Велт". "В момента обаче не мисля, че това е възможно", посочва украинският лидер.

"Виждам обаче възможност Китай да направи прагматична оценка на случващото се тук", добавя Зеленски. "Защото, ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война и смятам, че Китай си дава сметка за това".

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди в събота най-високопоставения китайски дипломат Ван И за последствията, ако Китай осигури материална подкрепа за инвазията на Русия в Украйна и каза в интервю след срещата им, че Вашингтон е загрижен от това, че Пекин обмисля доставка на оръжия за Москва.

Обръщайки се към Молдова, Зеленски каза за „Ди Велт“, че Украйна е предала на президентката на Молдова Мая Санду разузнавателна информация, според която Русия планира преврат в Молдова.

„Мая Санду никога не ме е молила за помощ, но ми благодари за информацията. Тя е напълно наясно с нашата ситуация. Украйна винаги ще е готова да помогне на Молдова“, добави Зеленски за германското издание.

Кремъл обяви днес, че отношенията на Русия с Молдова са много напрегнати и обвини молдовските лидери в придържане към антируски дневен ред. Това стана седмица, след като Кишинев съобщи, че е осуетил руски опит за преврат, припомня Ройтерс.

(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
5
 
2
 
! Отговори
Стига преди 1 година
Путин няма да отстъпи Крим. И ще се бие до край. Надеждите, властите в Кремъл да паднат, само удължава агонията и увеличава жертвите. Същото важи и за Киев. По-добре замразен конфликт и нова желязна завеса, отколкото война. Време е полската армия да навлезе до границите на фронта и да установи контрол. Ще прекрати войната за часове. Руснаците ще спрат офанзивата си, заради риска от пряк сблъсък с НАТО. Прибалтийските държави също ще помогнат. Никой не желае ТСВ, но не му стиска да се намеси.
250
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби.Как да обясниш на неграмотни,че С-300 и С-400 изобщо не са създадени да прихващат цели като малки дронове.Ама тия дето нищо не разбират само плямпат как 20-30 танка щели да тръгнат в контранастъпление щото гледали много филми.
249
3
 
3
 
! Отговори
Газета ру преди 1 година
В момента почти всички западни медии и политици съобщават или за предстоящото настъпление на въоръжените сили на Руската федерация.В същото време, въпреки целия западен медиен шум, все още не е забелязано забележимо движение на войски (сили) по нито едно от направленията на предполагаемите удари на Въоръжените сили на РФ - с особеностите на обстановката на линията на съприкосновение се занимава военният наблюдател Михаил Ходаренок.
248
7
 
9
 
! Отговори
Гадна Твар преди 1 година
БайГън каза на Потника, че още малко ще му дърпа конците и ще спре - затова отиде днес в Киев, да му каже в очите да не се надява нито на изстребители, нито на ракети с далечен обсег. Китай тепърва ще си показва зъбите, скоро се очаква и Индия да възстане срещу САЩ. Единствени евроГейците подкрепят Потника.
247
2
 
9
 
! Отговори
до Бобчо преди 1 година
Бочко гранатометите са ефективни до 400 метра максимално, а танковете стрелят на километри. При наличието на стотици дронове за разузнаване да не мислиш, че ще хвърлят танковете срещу пехота в близък бой...без да са разузнали позициите на фашистите ?
246
3
 
6
 
! Отговори
от км се вижда преди 1 година
на снимката изглеждат точно като слуга и господаря му
245
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 256 Като ти чета глупостите оставам с впечатление че Русия вече е спечелила изгубената от нея война.
244
1
 
8
 
! Отговори
драйфа ми се от тия преди 1 година
памперса ходил да насъсква шута :) нито единия, нито другия си имат понятие от воюване като за начало...
243
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците били по корави от руснаците. Първо и какво от това и второ те също са руснаци.
242
2
 
4
 
! Отговори
НАРКИ преди 1 година
ТИ И ТОЯ ДО ТЕБ НАПРАВИХТЕ ВОЙНАТА. ИЗПЕРКАЛИ СТЕ И ДВАМЦАТА.
241
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 253 Китай не може да притиска Русия бе шматарок.
240
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джо Байдън е в Киев
239
0
 
7
 
! Отговори
Ван И е в Москва преди 1 година
Пекин възнамерява да използва това посещение като възможност за насърчаване на двустранните отношения с Русия и възнамерява да работи с Москва за защита на законните права и интереси на двете страни, както и да играе положителна роля за гарантиране на мира в международен план - пише Комерсант
238
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До IQ 3.14 Стратегическата авиация и изобщо летищата не се защитават от комплекси клас С-300/400 Летище се води Точков обект вероятно на летищата са били разположени С-125М Нева/Печора модернизирани за постоянно разполагане. Последните имат доста голяма мъртва зона. Доказано е че всички дронове в Енгелс са пуснати от ДРГ в 5-7км зона около летището. Сега сигурно започват да ги подменят с неподвижните варианти на ТОР-М2 за стационарно разполагане. Същите такива монтираха по високи сгради в РФ
237
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 700 танка и кога това през 2035 година ли,а на то за американските трябвало и сезон могат само юли и август да са на разположение.Пък и танковете се нуждаят от артилерия като подкрепа,а такава няма достатъчно,а то и производство на снаряди нямали.Или по друг начин"Много шум ,за малко вълна казал дявола като стригал котката".Такава война не се печели с приказки,нито с джипове и БМП-та с гуми.Там някъде с арабите може и да стане.
236
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой слага фалшиви минуси. Добре , бай бай.
235
0
 
0
 
! Отговори
До 250 преди 1 година
Ааа, има, има! На 9 lX, срещу партизаните!
234
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки момент се очаква войната да свърши. САЩ и Китай в момента притискат Путин и Зеленски
233
0
 
7
 
! Отговори
OZZY преди 1 година
Зеле предупредил Китай.....!Щял да ги подпука с Хаймарсите!
232
1
 
1
 
! Отговори
Като преди 1 година
влезна в Кауфланд и се зачудя да си купя ли, някой китайски гофретник, се сещам колко са велики, и се отказвам!