Милиарди инвеститорски пари замразени в Русия, без достъп до тях

Изплащанията на дивиденти и лихви са блокирани за притежателите им
24 фев 2023 20:22, Анисия Иванова
85
Милиарди инвеститорски пари замразени в Русия, без достъп до тях
Снимка: БГНЕС

Милиарди долари се натрупват в Москва извън обсега на техните чуждестранни собственици, пише Bloomberg.

Дивиденти от акции, лихвени плащания по облигации и всичко останало, което западните инвеститори не са продали преди войната - всичко това е част от купчината пари, която е хваната в капана на санкциите.

Сметките са останки от връзките на Русия със света на международните финанси – и друг маркер за нейната нарастваща изолация. Тъй като инвазията на Русия в Украйна започва втора година и тази седмица се провеждат антивоенни демонстрации, остават въпроси за това какво ще се случи с парите, останали в Москва.

По закон парите принадлежат на някои от най-големите инвестиционни къщи, като JPMorgan и Schroders, но повечето признават, че няма надежда за възстановяване. Поне не и докато Владимир Путин остава лидер.

"Отбележете го като нула, трябва да забравите за това“, казва Тим Лав от GAM Investment Management, който притежава руски акции. „Пазарът все още е там, но когато се говори за репатриране на дивиденти или достъп до основната ценна книга, всичко се свежда до санкции“, обяснява той.

В разговори инвеститорите коментират проблема с известно разочарование и мнозина не искат да говорят официално за притежаването на руски активи, докато се води война. Освен ако не са готови да тестват границите на санкциите, те не могат да направят нищо с парите.

На пресконференция този месец управителят на централната банка Елвира Набиулина отказа да разкрие колко пари има в специални нерезидентни банкови сметки, известни като тип C, но каза, че те продължават да растат.

Interfax съобщи през ноември, че тези сметки съдържат повече от 280 милиарда рубли (3,7 милиарда долара), позовавайки се на регулаторни източници. Представители на Руската централна банка са отказали да коментират темата за Bloomberg.

Преди войната чуждестранните инвестиции в Русия бяха значителни, възлизащи на около 150 милиарда долара в акции и държавни облигации, показват данни на Московската борса и на централната банка на Русия.

Мениджърите на активи са преустановили движенията по своите руски фондове, но някои все още изчисляват теоретична стойност на това колко струват активите за клиентите.

Например, инвестиционният тръст за развиващите се пазари в Европа, Близкия изток и Африка на JPMorgan Asset Management казва на клиенти, че руските компании, които държи, продължават да изплащат дивиденти, като приблизително 7,6 милиона долара са замразени в C-сметки към 4 януари. Тръстът подчертава, че парите не са достъпни.

Друг мениджър на активи –  East Capital, посочва, че има общо 13 милиона евро в специални сметки към февруари.

"Трябва да сме предпазливи относно това, което можем да кажем на нашите клиенти“, заяви Александра Морис, инвестиционен директор в норвежкия мениджър на активи Skagen AS. „Можем да им покажем, че това са стойностите, които са на цена към момента, но е малка вероятността да имаме достъп до тях, всъщност те могат да бъдат конфискувани всеки ден“, добавя той.

Някои мениджъри на фондове имат надежди, макар и далечни, да възстановят част от парите си. В доклад от декември East Capital каза, че „все още вярваме, че има стойност в повечето от нашите портфейлни притежания, защото знаем, че те генерират свободен паричен поток и изплащат дивиденти“. Той добави, че е отписал активите до нула.

Междувременно други търсят правна помощ, за да върнат дори част от парите си. Григорий Мариничев, партньор в адвокатската кантора Morgan Lewis & Bockius в Ню Йорк, казва, че разговаря с клиенти, които искат да проучат технически вратички.

Една от възможностите е многоетапно прехвърляне на парите в подобни сметки, притежавани от инвеститори, които Русия не класифицира като „недружелюбни“. Друг е да се конвертират C сметките в пакети от ценни книжа, които могат да бъдат продадени на инвеститори, които не са обвързани от санкции, посочва той.

„Всички тези опции ще включват значителни отписвания“, заяви Мариничев. "Но нещо е по-добре от нищо“, добавя експертът, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Не ми пука за "западните" пари...ДА ИМ ГИ ВЗЕМАТ ДО ПОСЛЕДНИЯ ЦЕНТ !!! Не се научиха тия АЛЧНИ ИНВЕСТИТОРИ, че инвестиции се правят там където има място и почва за такива неща... В дивата северно-азиатска к.4..а, има само лъжи, корупция, диктатура, мизерия, кражби на всички нива от и в държавата.... НЕМА ИМ Е , КАТО ЛЕТЯТ жадни за лесни пари ... Едва ли пак ТАМ скоро ще има някакви инвестиции, било то минимални и от нормални инвеститори?! Ще ходят саамо авантюристи и луди мафиоти да перат $$ си
56
1
 
2
 
! Отговори
Резултат преди 1 година
Тези замразени пари, несъмнено ще са част от репарациите,които ще плащат наследниците на путин. В крайна сметка....лудостта на путин ще е плати обикновения руснак.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой си е написал домашното след 2007г., когато го игнорираха в Мюнхен. Сега, с него са 30% от БВП на Планетата. И 90%от нефта, златото и диамантите. САЩ ще стават все по-агресивни защото губят контрола над света чрез петродоларите. Счупиха си зъбите в Сирия. Либия им бяга. Венецуела им се опълчи. Саудитска Арабия мина в лагера на Русия. Китай, Индия, ЮАР и Бразилия. Пакистан също обръща палачинката. Набиха ги в Афганистан и т.н.
54
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От САЩ само войни и страдания! Zа свободата!!
53
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали само Русия страда бе уркофашисти такива?
52
2
 
11
 
! Отговори
99 преди 1 година
Какво се случвало с парите, останали в Москва? Актуален въпрос, на който аз отговорих още през миналата година. След като колективният запад блокира руските златно-валутни резерви на сума около $300 млрд, Русия блокира западни валутни средства на сума над $500 млрд. Това е факт от повече от половин година, за който ни информират едва днес и забележете - пишат в бъдеще време.
51
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроджендърите и сащ плюят по Русия,но дядя Вова си е направил сметката,все пак е научил нещо в КГБ,сега на запад да реват,още 1-2 години и ще почнат. повече да реват,като свършат ресурсите,с които бяха се презапасили и почнат да купуват на новите цени.
50
9
 
11
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Русия е един от най-ярките примери за идиокрация. Голяма държава, милиони население, богата на природни ресурси. А какво направиха за последните 100 години - войни, глад и мизерия. За Русия болшевишкия преврат е като за Иран ислямската революция - пълна деградация на ценностите, еволюирала в омраза към всеки, който не ги споделя. То няма и кой да ги хареса, като не зачитат основни международни спогодби, човешки права и договори, който лично са ратифицирали.
49
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Добър урок.Ми някой да е инвестирал в Украйна,а да едни дето си мислеха,че могат да победят Русия с война.Страшна инвестиция няма що.
48
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е тази глупост. Запада ей така отмъкна къщи, яхти, пари на руснаците, а сега де жалват. Наглост.
47
11
 
10
 
! Отговори
Добър урок преди 1 година
Да инвестираш в Русия това е да си купиш билет за *** и то след като си гледал филма Титаник. Най-сетне западните алчни инвеститори ще се научат че в държави с диктаторски режими не се инвестира.
46
11
 
13
 
! Отговори
Няма лошо преди 1 година
халал да съм им, Важното е, че в следващите 200г. нито 1 опарила се компания няма да налее и 1 цент в Блатная. Другите също ще внимават много, а Прроссийка твърдо ще бъде Африка със сняг. Ще слугуват на Мечо Пух и ще слушкат, ако искат да папкат. Цар Уткин ще остане в историята като най-големия Русофоб, по голям и от грузинеца Сталин.
45
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименСамо да запитам - защо на български протест се веят чужди знамена, защо на държавната телевизия е залепено чуждо знаме. Ние колония ли сме на Украйна, че съм пропуснал!
44
4
 
17
 
! Отговори
Язе преди 1 година
Да не се окаже, че у рашките има повече западни пари, отколкото запада има блокирани рашки пари :))(
43
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западняците, ако играят тази игра на война и санкции с Китай и решат да налагат санкции и напуснат Китай така ще оставят зад гърбовете си трилиони долари, колко точно не се знае.
42
7
 
24
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Западът спря транзакциите от руски банки, там е проблема, а не в Русия. И сега с приказки като в тази статия се мъчат да обвинят за това Русия.
41
11
 
28
 
! Отговори
Сина преди 1 година
Пълна денацификация и депедерастизация на Европа! С вас сме, руси братя!!!
40
5
 
9
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
Така и трябва!
39
6
 
19
 
! Отговори
Емии преди 1 година
Кагвото повикало, такова се обадило. Сащ опитаха да направят от Ресия - донор и де.бил като нас. Ама счупиха зъбки. Утре - и главица. Приключи тяхната доминация. Само те не го осъзнават още!:)))
38
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който е бил глупав да инвестира в тази дова Индия ще си сърба попарата!!