Милиарди инвеститорски пари замразени в Русия, без достъп до тях

Изплащанията на дивиденти и лихви са блокирани за притежателите им
24 фев 2023 20:22, Анисия Иванова
85
Милиарди инвеститорски пари замразени в Русия, без достъп до тях
Снимка: БГНЕС

Милиарди долари се натрупват в Москва извън обсега на техните чуждестранни собственици, пише Bloomberg.

Дивиденти от акции, лихвени плащания по облигации и всичко останало, което западните инвеститори не са продали преди войната - всичко това е част от купчината пари, която е хваната в капана на санкциите.

Сметките са останки от връзките на Русия със света на международните финанси – и друг маркер за нейната нарастваща изолация. Тъй като инвазията на Русия в Украйна започва втора година и тази седмица се провеждат антивоенни демонстрации, остават въпроси за това какво ще се случи с парите, останали в Москва.

По закон парите принадлежат на някои от най-големите инвестиционни къщи, като JPMorgan и Schroders, но повечето признават, че няма надежда за възстановяване. Поне не и докато Владимир Путин остава лидер.

"Отбележете го като нула, трябва да забравите за това“, казва Тим Лав от GAM Investment Management, който притежава руски акции. „Пазарът все още е там, но когато се говори за репатриране на дивиденти или достъп до основната ценна книга, всичко се свежда до санкции“, обяснява той.

В разговори инвеститорите коментират проблема с известно разочарование и мнозина не искат да говорят официално за притежаването на руски активи, докато се води война. Освен ако не са готови да тестват границите на санкциите, те не могат да направят нищо с парите.

На пресконференция този месец управителят на централната банка Елвира Набиулина отказа да разкрие колко пари има в специални нерезидентни банкови сметки, известни като тип C, но каза, че те продължават да растат.

Interfax съобщи през ноември, че тези сметки съдържат повече от 280 милиарда рубли (3,7 милиарда долара), позовавайки се на регулаторни източници. Представители на Руската централна банка са отказали да коментират темата за Bloomberg.

Преди войната чуждестранните инвестиции в Русия бяха значителни, възлизащи на около 150 милиарда долара в акции и държавни облигации, показват данни на Московската борса и на централната банка на Русия.

Мениджърите на активи са преустановили движенията по своите руски фондове, но някои все още изчисляват теоретична стойност на това колко струват активите за клиентите.

Например, инвестиционният тръст за развиващите се пазари в Европа, Близкия изток и Африка на JPMorgan Asset Management казва на клиенти, че руските компании, които държи, продължават да изплащат дивиденти, като приблизително 7,6 милиона долара са замразени в C-сметки към 4 януари. Тръстът подчертава, че парите не са достъпни.

Друг мениджър на активи –  East Capital, посочва, че има общо 13 милиона евро в специални сметки към февруари.

"Трябва да сме предпазливи относно това, което можем да кажем на нашите клиенти“, заяви Александра Морис, инвестиционен директор в норвежкия мениджър на активи Skagen AS. „Можем да им покажем, че това са стойностите, които са на цена към момента, но е малка вероятността да имаме достъп до тях, всъщност те могат да бъдат конфискувани всеки ден“, добавя той.

Някои мениджъри на фондове имат надежди, макар и далечни, да възстановят част от парите си. В доклад от декември East Capital каза, че „все още вярваме, че има стойност в повечето от нашите портфейлни притежания, защото знаем, че те генерират свободен паричен поток и изплащат дивиденти“. Той добави, че е отписал активите до нула.

Междувременно други търсят правна помощ, за да върнат дори част от парите си. Григорий Мариничев, партньор в адвокатската кантора Morgan Lewis & Bockius в Ню Йорк, казва, че разговаря с клиенти, които искат да проучат технически вратички.

Една от възможностите е многоетапно прехвърляне на парите в подобни сметки, притежавани от инвеститори, които Русия не класифицира като „недружелюбни“. Друг е да се конвертират C сметките в пакети от ценни книжа, които могат да бъдат продадени на инвеститори, които не са обвързани от санкции, посочва той.

„Всички тези опции ще включват значителни отписвания“, заяви Мариничев. "Но нещо е по-добре от нищо“, добавя експертът, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как са инвестициите в ЕС? Развива ли се, развива ли се икономиката на ЕС?
16
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА БЯХА СЕ СЕТИЛИ ДА НЕ ИНВЕСТИРАТ В БЛАТНАЯ. ТАМ ВИНАГИ Е ФЕЙЛ.
15
1
 
11
 
! Отговори
Бай Лазар преди 1 година
Някой се чувства натъртен и макарите са опряли ... :)
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много добър урок ще получат инвеститорите, друг път ще знаят да не инвестират в диктатори.
13
12
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Всички бизнеси, които са напуснали Русия могат да забравят за заводите и другите си активи там. -----///------- Сами са си виновни, всички мислещи хора знаеха, че бизнес с Фашиска Просия не бива да се прави. Тя не е фашистка от вчера - аз съм я обявил за такава още през 2005 г.
12
9
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Това не е никакъв проблем. Конфискуват се от руската банка и се приписват на собственика в друга банка. За материалните активи ще пият една студена вода.
11
15
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
До Анонимен 8/ ДНЕС КОМУНИСТИТЕ МОЖЕ И ДА ПРАЗНУВАТ ЗАГРАБВАНЕТО НА ТЕРИТОРИИ ОТ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НО, ЧЕ СЛЕДВА ОГРОМНОТО ИМ ИЗБИВАНЕ В УКРАЙНА ОТ МАРТ 2023-ТА И ТОВА ИМ Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО!
10
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аууу как много се натъжили пропагандаторите за милионите на западните акули, които били замразени в Русия?!? Но вие откраднахте на Русия над 300 милиарда долара държавен резерв и хищнически окрадохте имоти и пари каквито намерихте на руснаци по целия свят. И това без да ви мигне окото! Каквото повикало - такова отвърнало.
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички бизнеси, които са напуснали Русия могат да забравят за заводите и другите си активи там.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 300 милиарда блокирани руски активи на запад се знае къде са към 30 милиарда, останалите 270 ги няма. :-) Всички конфискувани яхти седят на котва и се плащат милиони за подръжка. :-)
7
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЦЯЛА РУСИЯ ДНЕС Е ПРАЗНИК - ЕДНА ГОДИНА ОТ ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ДОНЕЦКА, ЛУГАНСКА, ЗАПОРОЖКА И ХЕРСОНСКА ОБЛАСТИ И ПРИОБЩАВАНЕТО ИМ В РУСИЯ !!! И ОСЕМ ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДАВАНЕ НА КРИМ !!! В УКРАЙНА КАКВО ЧЕСТВАТ ???
6
0
 
19
 
! Отговори
таварищ паПутин преди 1 година
И нашите конфискувани капитали и акции на ЗАПАД също са замразени по този начин...Айде Ърььь И ЛЕВО !!! РЕЦИПРОЧНОСТ на санкциите ...ПАНИМАЕШ???ФЕРЩЕЙН???
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ха ха .Само от Индия печалбата в последните 6 месеца е колосална .10 бр яйца са 1.21 лева кашкавал за 1 кг не 400 гр е 7.60 лв .Да не говоря за другите продукти ,че ние ще станем за смях на целия свят а страна във война с такива цени
4
2
 
34
 
! Отговори
Така е преди 1 година
И милиарди руски бяха замразени преди това. Къде е новината?
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Думата трябва да приеме закон тези пари да идат при тези, които ги заслужават: майките и вдовиците... може и при Вагнер!
2
11
 
40
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Западняците да не би да си помислиха, че само те могат да замразяват активи. И руснаците могат да я играят тази игра. А факта, че запада силно подценява руснаците си е проблем на запада.
1
3
 
30
 
! Отговори
Ралчо Търговеца преди 1 година
Много по-малко от руските блокирани активи !