Украински командващ: Ситуацията около Бахмут е изключително напрегната

Руските войски засилват настъплението си в опит да обкръжат града
Обновена: 28 фев 2023 10:58 | 28 фев 2023 10:58, Елка Василева
550
Украински командващ: Ситуацията около Бахмут е изключително напрегната
Снимка: архив, БГНЕС

Командващият украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски каза днес, че ситуацията около обсадения украински град Бахмут е „изключително напрегната“, докато обсадилите го руски войски засилват настъплението си в опит да го обкръжат, предаде Ройтерс.

Още по темата
Русия се опитва да прекъсне снабдителните линии на украинските защитници на Бахмут, станал арена на едни от най-тежките сражения във войната, и да ги принуди да се предадат или да се изтеглят. Това би дало на Русия първата й голяма победа от повече от половин година и би отворило пътя към завладяването на последните градски центрове в Донецка област, отбелязва Ройтерс.

„Независимо от значителните загуби врагът хвърли (в боя) най-подготвените щурмови части на „Вагнер“, които се опитват да пробият отбраната на нашите войски и да обкръжат града“, каза генерал Сирски, цитиран в приложението "Телеграм" на Медийния военен център (медийната онлайн платформа на украинската армия).

Украинската армия заяви по-рано, че Русия е укрепила силите си в района на Бахмут и обстрелва селища около града.

През изминалото денонощие нашите войници отблъснаха повече от 60 вражески атаки, съобщи армията рано тази сутрин за ситуацията около Бахмут и близките източноукраински райони и добави, че украинските сили се отблъснали руски атаки срещу селата Ядигне и Берхивка на северните подстъпи към Бахмут.

Украинският военен анализатор Олег Жданов каза, че руските сили са вбили клин между тези две села в желанието си да прекъснат пътя в западна посока към Часив Яр.

Южната част на Бахмут е единственият район, за който може да се каже, че е под украински контрол. Във всички останали райони ситуацията е непредсказуема, каза Жданов във видео коментар. Анализаторът подчерта, че е невъзможно да се каже къде точно минава фронтовата линия.

Украинските войници в Донецка област са залегнали в кални окопи, след като затоплянето размрази замръзналата земя. И двете страни остават на позициите си, защото, както виждате, пролетта означава кал. Затова не е възможно да се придвижиш напред, казва 59-годишният Микола, командир на украинска фронтова батарея ракетни установки, който координира огъня, като следи ситуацията на екрана на таблет.

Пролетното топене, наричано распутица, много пъти в миналото е проваляло плановете на армии да извършват нападения в цяла Украйна и в западна Русия, превръщайки пътищата в реки, а полетата – в блата.

Ройтерс видя няколко военни машини, затънали в калта. В зигзагообразен окоп 25-годишният Володимир, командир на взвод, каза, че хората му са готови да действат независимо от атмосферните условия. „Когато ни поставят цел, това означава, че тя трябва да бъде унищожена“, казва взводният командир.

„Там се водят ожесточени битки. Командването прави всичко възможно, за да спре настъплението на врага през нашата територия“, каза по украинската телевизия Сергий Черевати – говорител на украинското Източно военно командване.
(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
365
1
 
16
 
! Отговори
Лютиков, преди 1 година
експерте, явно "всемогъщия" Запад изпитва вопиюща нужда от евтини руски суровини..Сега вече ще са по-скъпи, по вина на същия този Запад и вече го усещаме по джоба си..А кой за какво си харчи парите е въпрос на държавна политика..Русия продава суровини и полученото превръща в оръжия с цел да ги защитава, толкоз просто и логично..Ти сигурно си особено щастлив, че похарчихме едни милиарди за хартиени самолети, а същевременно авиацията ни е практически приземена..
364
3
 
17
 
! Отговори
Напънете се преди 1 година
Аз така правя като се напрегна и винаги се освобождавам, може и да мирише малко, а *** е вариант. Когато палихте живи хора не ви беше напрегнато, а сега търсите тоалетна?
363
1
 
11
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
Последни новини от Артемовск. Глава на Донец Пушилин обяви, че вече имат хиляди на укропленници. Те трябват да се хранят и спят. Няма нито храня, нито место, нито излишна охрана. Вчера русские се споразумениха, че няма повече да вземат пленници в Артемовск. Два-три ден и Арртемовск ще бъдет свободен. Пленници тихо ще бъдат убити като в битка. Така що сегашни пленници имат големи късмет, че останиха на живо
362
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий и как точно ги подарява тия земи като през 1831г Те са на османската империя,а не на Сърбия и тя не е самостоятелна държава Руско-турската война през 1877-1878 е освободителна и за Сърбия и Черна гора.А я погледни територията на България когато се подписва мирния договор в Сан Стефано и кой се противопоставя на тия договор в Берлин.Ей хохъл не учи българи на тяхната история дето не я знаеш .Срещу теб не стоят някакви руснаци или хора с елементарно образование.
361
0
 
2
 
! Отговори
До до Българин преди 1 година
Знаеш ли колко пари трябват за двойни пенсии!??
360
12
 
5
 
! Отговори
mgs преди 1 година
до незаплатените копейковци:На бункерното джудже целичките му станаха много малки, то не бе Украйна за 3 дни, след това Херсон завинаги, сега едно градче 3 месеца не могат да вземат...Радвате се на победи на щурмуваци-затворници и частни армии, а пък тя реве че е свършиля патроните, *** смеех да не кажа и срам за "непобедимата" и "легендарната"...
359
3
 
9
 
! Отговори
до Българин преди 1 година
Никой не казва, че трябва да са ти близки.Помощи за Русия не пращаме..Обаче покрай Украйна изхарчихме пара, колкото да вдигнат двойно пенсиите, да речем..Та въпросът е защо трябва да го правим..Що не ги пращаме в Сирия, Йемен или Либия, ми ги подаряваме на Украйна..
358
1
 
5
 
! Отговори
Лютиков преди 1 година
Тавариш, що се правиш на приятно разсеян? Ествественно че тези трилиони не са подарени ей така на Путин с балготворителна цел. Това са пари за нефт , газ и други ресурси, както и инвестиции в заводи , технологии, мениджмънт и так далее. С други думи това пари нялати с цел бизнес. Ти да си чувал друга причина за излизане на такива огромни суми в някоя страна?
357
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ако съм на местото на *** като завладея България първо хващам българските русофили и ги пращам без оръжие с камъни и лъкове и коне в следващите обсади и боеве пред Берлин, Брюксел , Рим, Париж, и други те са готови вените си да си разрежат в крайна сметка на 5-тата ракия, и взимам от Си Дзи Пин помощ като уговорка за съдружие по една паница ориз и шепа насекоми те нали китайците много ги обичат дневна дажба.
356
1
 
8
 
! Отговори
06.01 преди 1 година
Бахмут падна! 12.01.Бахмут е освободен! 17.01.Бахмут е в чувал! 25.01.Вагнер влезна в Бахмут! 02.02 Бахмут падна! 10.02.Бахмут е в подкова! 18.02.Бахмут е освободен!
355
6
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
С какво ми са близки чеченският башибозук,бурятите и затворниците на Пригожин?
354
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут не е превзет целия още .. но защитата колапсира... Сурия мапс предава, че тази нощ загубиха квартали и от юг и от север и най вече от изток защото там има опасност да бъдат отрязани от реката... ВСУ прехвърлят каквото могат да удържат пътя до Часов яр... Оперативното обкръжение вече е факт .. Всички пътища се прострелват от артилерия и дори ПТУР... Ако имат късмет могат да изведат техника през нощта
353
5
 
14
 
! Отговори
абе преди 1 година
май няма да има време за контраофанзива, както са ги заградили тия фашистки плъхове, не могат и да избягат в киев!.....мачкай, руска мечко!
352
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ч.ЛютиковТова е същия дето го осъдиха в Хага за самолета и не успя да натопи Русия,че е участвала в това.Ти на този ли вярваш и на неговите твърдения.Русия не разчита на военна подкрепа от Китай.
351
8
 
6
 
! Отговори
ШОК преди 1 година
ПРЕДИ ГОДИНА ТРЪГНАХА ЗА БЕРЛИН,СЕГА СА ВЕЧЕ КРАЙ БАХМУТ!
350
2
 
8
 
! Отговори
Сега съм преди 1 година
за Украйна! Когато напреднат, към Курск и Белгород, ще съм за Русия!
349
11
 
9
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Аве, Лаврентий - по интересно е с какво са ти толкова близки тея, които се кланят на Българомразеца Путин който вече пета година поздравява на 24 май македонците?! В руската имперска "традиция" има двама галеника на Балканите - Сарбия и в известна степен - Гърция. За теб няма много място, освен като роб. Затова и през 1831 Николай I подарява на сърбите български земи насемени с над 200 хиляди говорящи български, вместо да те освободи. Щип, Прилеп, Неготин... друго основание трябва ли ти?
348
2
 
9
 
! Отговори
Лютиков, преди 1 година
тия трилиони дето ги спрягаш на заем ли са получени или срещу нещо насреща?Това нещо, Русия продължава ли да го притежава..?Отде ви копат такива експерти, от Харвард ли?
347
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, напрегната. Бахмут вече е хванат в пръстен, а отряди руснаци вече са пробили и воюват и в центъра му. На Запад вече се появяват изказвания, че не бил толкова стратегически и важен, т.е. приготвят се за сдаването му.
346
3
 
11
 
! Отговори
Ни лук ял преди 1 година
"Ягидне и Берховка ги освободиха преди няколко дена", да така беше, даже го отпразнуваха с всенароден концерт на лужники, където раздаваха по 500 рубли и паница топла каша по този случай.