Зеленски: Ситуацията в Бахмут става все по-тежка

Сраженията за града се водят от няколко месеца, това са едни от най-кървавите боеве
28 фев 2023 07:00, Елка Василева
157
Зеленски: Ситуацията в Бахмут става все по-тежка
Снимка: архив, БГНЕС

Военната обстановка в района на град Бахмут, който е в центъра на руската офанзива в Източна Украйна, става все по-тежка, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"В сектора на Бахмут ситуацията непрекъснато става по-тежка", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

"Врагът постоянно унищожава всичко, което може да се използва за защита на нашите позиции за укрепления и отбрана. Нашите войници, които защитават района около Бахмут, са истински герои", добави украинският президент.

Вече над половин година групировката "Вагнер" и руската армия се опитват да завземат Бахмут в Източна Украйна – град с оспорвана стратегическа стойност, но добил голямо символично значение с оглед продължителността на боевете и тежките загуби там и за двата лагера, припомня БТА.

Руските сили се опитват от седмици да обкръжат Бахмут и успяха да отрежат редица пътища, важни за снабдяването на украинските войски.

През уикенда украинските части предприеха серия контраатаки и отблъснаха руските сили до село Ягидне край Бахмут, след като наемниците от групата "Вагнер" първоначално съобщиха, че са го завладели. От своя страна руското министерство на отбраната съобщи, че са унищожени украински саботажни и разузнавателни групи в зоната.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви, че Русия продължава да концентрира нападателните си действия по протежение на цялата фронтова линия край Бахмут, където се намира Ягидне.

Сражения за Бахмут се водят от няколко месеца, като се смята, че това са едни от най-кървавите боеве, откакто руските сили нахлуха в Украйна миналата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
9
 
! Отговори
еее, преди 1 година
Не е тежка, безнадеждна е за укропите! Падне ли Артьомовск, следва ефекта на доминото, всичките укрепрайони на украинците строени от 2014 ще паднат! Голямо бягане ще има посока Киев.
117
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитати от войник,описващи състоянието на нещата във ВСУ:"Един войник отбелязва, че местните жители, които са останали,очевидно не подкрепят Украйна";"Настройваме се на ЛНР,тъй като това е единствената станция,която можем да хванем тук."
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитати от войник,описващи състоянието на нещата във ВСУ:В армията бързо се разпространяват слухове,че щабът е унищожен,че руснаците вече са влезли в Бахмут,че Русия ще използва тактическо ядрено оръжие";"Тази война е пълна бъркотия";"Каската ми беше дадена от приятел на полицията,бронежилетката ми беше дадена от приятели";"Трябва да преровите в останалите неща,които са безразборно подредени в задната част на камиона.Това,което сме оставили,някога е принадлежало на ранени или мъртви";Знам,че няма да има нищо в моя размер на склад.Купете останалото сами";
115
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"CMъpT и дронове на Източния фронт"мрачните дневници на украински боец.По-долу са най-интересните цитати от него,описващи състоянието на нещата във ВСУ:"Отиваме в Бахмут.Градът е обстрелван от руска артилерия.Сред вражеските сили е кръвожадна частна армия-наемници от групата Вагнер";"Командирът на батальона ме моли да докладвам колко хора не са се съгласили доброволно да преминат в атака.Тринадесет казвам.Можете да оцените тяхното нежелание.Момчетата не разбират накъде отиват и не са готови да атакуват,когато планът непрекъснато се променя";
114
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Артьомовск укронацистите продължават да губят своите идейни вдъхновители. Стана известно за ликвидирането на боеца от 2-ра рота на батальон "Азов" (забранен в РФ) Владимир "Кот" Григорчук. По време на сблъсъка той беше унищожен от изстрел на боец на ЧВК Вагнер. Също така резервът на Бандера беше попълнен от мариуполския "наказател" от 79-а ОДШБр Максим Светлов.
113
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както стана известно, Арестович отиде в Рим с нещо като "хуманитарна мисия". Той трябваше да се върне преди 4 дни, но продължава да е в Италия.Прави впечатление, че украинците са възмутени под новината в коментарите. Те са възмутени, че обикновените хора не могат да напуснат страната. Също така мнозина са озадачени защо Арестович никога не е посещавал фронтовата линия през годината на войната.
112
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На човек да му стане тъжно, жалко и напрегнато, след което спокойно, усмихнато и радостно. На бесилото виси Щекатилото
111
2
 
5
 
! Отговори
едно мило тържество преди 1 година
Обръснал си е челото над слепоочията , от дясната му страна с буквата "З", от лявата с тройка. Дмек ЗЗ, Зелю Тройката! Тройката символизира трите му едиственно възможни пътя за мирно решаване на войанат.1) незнаен воин го разстрева офицялни с калашник както Чаушеско,2) Виснал в бримката на Хасан и 3) избарбекютен чрез дълбоко изпържване в нафта. . . . .из полето около Киев изоставени КучетаКучки и Кученца подредени в сумвола ЗЗ очакват бербекюто Кафевенски. СлаваПсина,СлаваСобакачина
110
4
 
15
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Зельо, ходи да те храносмилат саксите, оти те немат зеленчуци. Само тяхната агенция по храните да не установи, че не ставаш за мола, че много бело
109
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут и околностите:За обкръжаването на града се водят тежки битки, фашистката *** изпитва трудности при снабдяването на гарнизона на града и евакуирането на ранените. Обкръжаването на града обаче ще изисква вътрешни и външни обръчи на руските сили: за възпиране на опити за деблокиране на града и действия за излизане от обкръжението на фашистката ***. Самото обкръжение е въпрос на продължителни тежки битки.
108
3
 
14
 
! Отговори
Появи се информация преди 1 година
за вчерашните атаки срещу украински цели.В Киевска област близо до град Бровари е ударен центърът за радиоелектронно разузнаване на фашистката ***,а в Хмелницка област-оперативният център за специални операции "Запад".Унгарският премиер Виктор Орбан:"Унгария се страхува,че някои от страните от ЕС ще изпратят войски в Украйна. Цяла Европа се плъзга стъпка по стъпка във война."Угледар и околностите:В района на Угледар продължават позиционните боеве,морските пехотинци затвърждават успехите си в района на дачите.Междувременно фашистката *** укрепват отбраната на рубежа БогоявленкаУгледар.
107
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Харковска област:ВСУ минират района в граничните с Русия населени места.Фашистката хунта премества части от Конотоп, като се предполага, че руските войски няма да атакуват в този район. В някои селища на региона, например във Волчанск, има принудителна мобилизация на мъжкото население за да се възстановят частите претърпели загуби в Старобелската и Бахмутската посока.
106
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин:"САЩ трябва да обяснят на света защо доставят смъртоносни оръжия на Украйна и Тайван." Освен това Мао Нин заяви, че "американската страна няма право да диктува какво да прави с китайско-руските отношения".
105
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Донецко направление:В района на Авдеевка руските войски заеха няколко ротни опорни пункта на фашистката *** в района на Новобахмутовка и настъпиха към Новокалиново и Александропол.На юг ВС на Рф заеха стратегически важна височина източно от Красногоровка,което ще опрости освобождаването на това селище от фашистката ***.В Маринка руските части прогониха И3MeTTa от улица Благодатная и Героите на Чернобил,напредвайки към проспект Дружби.
104
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В южната част на града бойците на ЧВК Вагнер заеха вражески опорни точки в района на Буденовка,а също така напреднаха към гробището на Мариупол.В югозападната част на града се водят боеве на близките подстъпи към Красной и магистралата за Константиновка. Противникът понася значителни загуби в жива сила и техника. За стабилизиране на фронта край Бахмут спешно се прехвърля пехотен батальон, сформиран в Ивано-Франковск.
103
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут и околностите:Водохранилището Берховское премина под пълен контрол на ЧВК Вагнер.В момента фашистката *** безуспешно се опитва да контраатакува западно от Дъбово-Василевка.В северната част на Бахмут руските сили напълно освободиха района Ступка.Боевете се преместиха в района на Илиновка.Взривяването на язовира не може да забави настъплението на вагнерите,като в крайна сметка навреди само на частите на фашистката ***.
102
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелята още ли се не е надумкал в бункера днес ? Да не есвършило бялото ?
101
1
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Украинците държат западната част на Бахмут,останалите са вече са загубени и включително и центъра ,той не дава да се отстъпва от Бахмут на украинските войски за да ги направи герой по смъртно за да разяава "картата" на състраданието към украинските войници..там и *** и наемници много от Полша и те търпят огромни загуби.. Руската армия настъпва по Купянско,бБахмутско,Лиманско,Авдеевскои и Шахтерски направления.
100
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелко признава че концерта е В Бахмут. Билета сто бона.
99
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дядо дойде и си замина. Сметката остана за плащане.