Зеленски покани китайския президент да посети Украйна

Миналата седмица Си Цзинпин посети Москва
29 мар 2023 19:38, Елка Василева
70
Зеленски покани китайския президент да посети Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски отправи покана към китайския президент Си Цзинпин да посети страната му. Той направи това в интервю за Асошиейтед прес.

"Готови сме да се срещнем с него", каза Зеленски пред АП, откроявайки китайския президент като един от най-значимите и стратегически важни световни лидери, които все още не са посещавали Украйна. "Искам да разговарям с него. Имах контакти с него преди пълномащабната война. Но през тази една година, повече от една година, не съм имал."

Още по темата
Китай има тесни политическо-икономически връзки с Русия от десетилетия и подпомогна президента Владимир Путин в дипломатическо отношение, заемайки официална позиция на неутралитет във войната.

Миналата седмица Си посети Москва, което предизвика коментари, че Пекин може да окаже военна помощ на Русия в конфликта, но в крайна сметка визитата на китайския президент завърши без обявяване на подобно решение. Само дни по-късно Путин обяви, че ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, което доближи ядрения арсенал на Кремъл до границите на НАТО.

Според Зеленски този ход на руския президент е имал за цел да отвлече вниманието от това, че не е получил никакви гаранции от Китай.

"Какво означава това? Означава, че визитата (на Си) не е завършила с добър резултат за Русия", предположи украинският президент.

Миналия месец Китай публикува план от 12 точки за "мирно решаване на украинската криза". Предложението на Пекин включва призив за намаляване на напрежението и последващо прекратяване на огъня в Украйна.

Но САЩ изразиха резерви относно плана на Китай заради това, че Пекин възприе позицията да не осъжда руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Според Вашингтон възможно примирие точно сега ще запази руските териториални придобивки и ще даде време на армията на Путин да се прегрупира.

Киев приветства дипломатическата намеса на Китай, но Зеленски заяви, че ще обмисли мирно споразумение с Русия само ако войските ѝ напуснат територията на Украйна.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя сме шко за къв се мисли че кани президента на най голямата държава в света да му отиде на крака и да му се кланя? Ало наркомана не се дорасъл да говориш с президент на 1 400 000 000 народ държава.
2
0
 
18
 
! Отговори
Си към Zeления преди 1 година
А в Буча ще ме водиш ли...?
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да го покани в Крим и да отиде да го чака там.