Китай и САЩ - двете сили, които могат да постигнат пробив в Украйна

Дали двата големи съперника ще обединят усилията си?
30 мар 2023 07:03, Елка Василева
111
Китай и САЩ - двете сили, които могат да постигнат пробив в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Ако пожелае, Китай може да постави Русия под изключително силен натиск. САЩ пък имат голям интерес войната в Украйна да приключи час по-скоро. Дали двата големи съперника ще обединят усилията си, за да има мир в Украйна?

Още по темата
Единственият човек в света, който навярно има истинско влияние над Владимир Путин, е самообявилият се за негов приятел Си Дзинпин. Дори издадената неотдавна заповед за арест на Путин от Международния наказателен съд не спря китайския лидер да отиде в Москва, пише Дойче веле.

Китайското влияние над Москва има два компонента: дипломатическа подкрепа и икономическа зависимост. Китай, чиято икономика е втората най-силна в света, все още не е осъдил руската инвазия в Украйна. И докато Западът налага все по-тежки санкции на Русия, Китай прави точно обратното и постоянно разширява своята търговия с Москва.

Общата им цел: да прекратят господството на Запада

„Китай всъщност няма никакъв интерес от бруталната нападателна война на Русия“, казва за ДВ главният редактор на "IP Quarterly" Хенинг Хоф. По думите му войната пречи на икономическото възстановяване на Китай след трите нулеви години на Ковид. Освен това, съдейки по развоя на войната, Пекин рискува да застане на страната на губещия. „Но Китай се опитва да извлече икономически ползи от тази война“ - например като купува евтин петрол и газ от Русия. И обратното: в трудни времена за търговските отношения със Запада Китай се стреми да увеличи износа си за Русия. САЩ предполагат, че китайският експорт за Русия включва и цивилна техническа продукция, която може да се използва също и за военни цели.

Последицата от това е, че Русия увеличава зависимостта си от Китай. А с това Пекин вече има такова влияние над Москва, каквото никой друг в момента няма. Така че Си Дзинпин би могъл да убеди руския президент да сложи край на тази война, стига да го поиска. Дотук Си е начертал само една червена линия пред Путин: използването на ядрено оръжие, което Пекин смята за неприемливо.

Но Китай се ръководи от един още по-силен интерес: той се нуждае от Русия като партньор за налагането на нов световен ред, в който Западът да не е доминиращата сила. Затова за Пекин е много важно Русия да не загуби тази война. За Си би било крайно лошо, ако се провали властовата система на Путин, защото това ще е тежък удар и по неговия собствен авторитарен модел на управление.

Натиск от Запада

Предишният председател на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер не очаква Китай да направи нещо за прекратяване на войната в Украйна. За ДВ той заяви, че с оглед на влошените отношения между САЩ и Китай Пекин в момента няма никакъв интерес да намалява близостта си с Русия. „Ако войната се проточи още дълго и Русия продължи да отслабва военно, икономически и политически, тя ще става още по-зависима от Китай. А това развитие не е никак лошо за Пекин“, уверява Ишингер.

Натискът за сключване на мир следователно няма да дойде от Китай, нито от двете воюващи страни. По-скоро натиск се усеща от западните страни, които са партньори на Украйна. Населението в тези страни усеща икономическите последици от войната под формата на недостиг на енергия, висока инфлация и бюджетни проблеми.

В САЩ междувременно спада готовността за оказване на щедри помощи на Украйна поради това, че няма белези за постигане на мир – не само в обществото, но и сред републиканците в Конгреса. Общата умора от войната вече се отразява и на американската администрация: наскоро външният министър Антъни Блинкън за първи път намекна в Конгреса, че Украйна може и да не успее да си възвърне всички окупирани от Русия украински територии, с което на практика наруши едно табу.

Европа настоява за американско-китайска мирна инициатива

Като най-силен поддръжник на Украйна САЩ имат съответно и най-силно влияние върху Киев. Китай пък е страната (може би единствената) с толкова силно влияние над Кремъл. На една от срещите на върха на ЕС министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел призова американския президент Джо Байдън да се опита заедно със Си Дзинпин да разработи мирен план за Украйна. Освен това той увери, че това ще бъде подкрепено и от останалите държави.

Нещо повече: вероятно много от страните в ЕС биха предпочели точно това да се случи: двамата големи играчи в световната политика съвместно да решат проблема между Украйна и Русия, а по този начин той да бъде решен и за европейците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ъъъ, Китай крепи икономиката си на 98% благодарение на САЩ и ЕС. Китай не е глупав да търгува с бедняци, като Русия с БВП на цялата огромна страна колкото на половин Бавария. Китай просто изкупува на безценица от бензиностанцията с ракети наред.
52
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петров във времето на най големия артист Тодор Живков . Повече от половината население на България. Премина през затворите. Затворите станаха най печелившата социалистическо предприятие.
51
0
 
2
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Днелке, Днелке...
50
2
 
3
 
! Отговори
Аз нищо не знам... преди 1 година
Като ви слушам се чудя на тъпите ви приказки за Китай, само статистика 70% от износа на Кита са за Северна Америка, разбирай САЩ, Канада и Мексико, 23% са за Европа, и само 1.5% са за ЕВРАЗИЯ. Все ми се струва, че Китай не са толкова глупави, че да ги слагате там където не им е мястото, а вие си мислете каквото иската...
49
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петров родил си се. Когато социализма тръгна към дъното . Не че след 1944г. нещо е направил . След края на войната . В България започва ТИХ Жесток Преврат с безследно изчезнали 32 000 души . Разбити хиляди семейства и хиляди сираци. Този строй известен на запад с концлагерите си , с робите на болшевизма, с колективен труд за много по ЗАДЪЛЖЕНИЕ, с червените номенклатури.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Общата им цел: да прекратят господството на Запада . . . Ето това е цел, а не да се обърнеш на 360 градуса или да съхраняваш елекричество в електрическите мрежи след изключване на атомните електроцентрали, както беше казала една немска дама политик! Не го пиша аз, защото след 5-годишното следване на приложна физика не съм разбрал такива прости неща! От утре започвам да си сипя жупел и пепел върху главата!
47
1
 
14
 
! Отговори
DW =WC преди 1 година
и вони на краварски тор :)
46
1
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 1 година
Познавам един комунист който ще гласува за Възраждане, той направи много пари след 1989г и плюе демокрацията
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво значи да е в съюз с китай, отишъл си в москва веднъж, какъв съюз е това - това означава ДЕДОЛАРИЗАЦИЯ на световната икономика - Русия продава на Китай нефт за юани и с тях директно си пазарува стоки от Китай. Краварите получиха гърчове от тази сделка и разпънаха Антъни Блинкен в Сената на кръст, че е допуснал това, но процесът вече тръгна. Следващите в играта са Саудитска Арабия, Кувейт и Иран. Това не го пишат у нас, прочети новините в САЩ, нали си им фен
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямя логика! Китай преди 3 дни подписа договари за сътрудничество с Русия. САЩ нямат полза войната да свърши. Само путин е под натиск
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петров. Русия е в Съюз БРИК.
42
1
 
7
 
! Отговори
До след 1989 преди 1 година
роден съм 80-та година и нещата за които четеш съм ги живял! аре само да не обясняваш че не сме обедняли...!!!!
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дойче зеле не разбраха ли че китай е с русия. СА, иран, Бразилия, Индия, почти цяла африка и южна америка също са с русия.... доларес умира....
40
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 1989 България не е обедняла . Народа се оправя и без БКП. Свободен е да избира къде да си устройва живота , семейството.
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Написах СВОБОДА УКРАИНЕ и дьpтите зли копейки веднага натракаха минуси! Сега разбирате ли ква rнycнaa твapp e копейката?
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай може и да постигне нещо с организацията на мирни преговори с Украйна, но краварите американски едва ли...
37
2
 
4
 
! Отговори
Петров преди 1 година
българия като влезе в ес по американска заповед обедня до шушка за да угоди на големия бял баща. и не я пускат ни в шенген ни в еврозоната. и бългерианите се гордеят с това.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До44. Така е Петров . Реши да е в съюз с Китай. Защото нямаше капацитета да е с ЕС. И сега нищо друго не и остава От Болшая и Могучая да стане Малка .
35
3
 
3
 
! Отговори
Петров преди 1 година
некви тик ви се загрижили за изборите в сащ, а не си дават сметка, че тук от 1989 ни управляват само некви киборги програмирани и изработени в чужбина и изпращани тук да се правят на политици
34
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците винаги се прикрепят към някоя Велика Сила и дрънкат само оръжия по техна заповед. Така е било и сега е зависима но от Китай. Територията и е превзета за тридесет години без военна сила. Само може да съжалява , че пропусна шанса да е към ЕС.