Украйна призна, че има руски напредък в Бахмут

Пригожин: Боевете за града практически са унищожили украинската армия, но са нанесли сериозни щети и на „Вагнер“
30 мар 2023 07:00, Елка Василева
231
Украйна призна, че има руски напредък в Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Въоръжените сили на Украйна признаха, че руската армия и частната военна компания "Вагнер" са постигнали напредък в опитите си да превземат Бахмут - източният украински град, който стана епицентър на сраженията във войната, предаде Ройтерс.

Още по темата
Вчера Институтът за изследване на войната - базиран във Вашингтон мозъчен тръст, заяви, че милицията на Евгений Пригожин печели терен в Бахмут.

"Вражеските сили имаха известна степен на успех в своите действия за щурмуване на града", каза в нощната си сводка генералният щаб на ВСУ. В същото време той добави, че защитниците на Бахмут го удържат и са отблъснали голям брой атаки.

Битката за Бахмут продължава няколко месеца и е най-кръвопролитната от началото на войната преди повече от 13 месеца.

Средният брой на руските нападения, отчитани всеки ден от украинския генерален щаб на фронтовата линия, е намалял за четвърта поредна седмица до 69 през последните седем дни срещу 124 в периода 1-7 март. Вчера са били регистрирани само 57 нападения, посочва Ройтерс.

Журналисти от агенцията в района на Бахмут и по на север също съобщиха за осезаем спад на интензивността на руските атаки, посочва БТА.

Вчера британското военно разузнаване отчете намаляване на руските атаки в източния украински град в сравнение с предходните седмици.

Русия от своя страна твърди, че нейните сили продължават да печелят терен в Бахмут улица по улица.

Шефът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че боевете за украинския град Бахмут са "практически унищожили" украинската армия, но също така са нанесли сериозни щети и на неговите сили.

Според назначената от Москва управа в района руските сили напредват в Бахмут въпреки съпротивата на укранските части и почти са завзели металургичен комбинат там.

В интервю за Асошиейтед прес украинският президент Зеленски предупреди, че падането на Бахмут може да доведе до международен натиск върху Киев да направи неприемлив компромис с Москва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
3
 
9
 
! Отговори
Пригожин ПРЕЗИДЕНТ преди 1 година
Вагнер бие Украйна и Запада като коте у довар. Руски войски в донбас няма. Те си кибичът из запорожието и край херсон на днепър вардейки Крим. В историята гази война ще остане като Вагнеро-Украинската война !
137
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжат, за да заблудят противника!
136
22
 
5
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Руските гробища растат по-бързо от окупираните им територии в Украйна.
135
3
 
19
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 151 Е ХАЙДЕ РАЗБЕРЕТЕ СЕ ИЗБИВА ГИ ИЛИ ГИ ОТВЛИЧА? Истината е че Вова Путин ЕВАКУИРА всички деца от зоната а Вова ЗЕЛЕнски ползва децата като Жив Щит срещу войските на Вова Путин
134
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Владимир Путин изби хиляди православни деца за година и няма покаяние от Сатаната проклета!
133
3
 
11
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 148 Ъкраинците станаха за смях за всички ЗДРАВОМИСЛЕЩИ. Значи твоите части са затворени от 3 страни в обкръжение. Логистичните лини са под обстрел като там губиш хора, машини за логистика и запаси/боеприпаси постоянно. Артилерията на Противника е толкова много че основната част дори не си крие позициите и буквално вкопава ВСУ в земята а трвоята артилерия я ползваш да обстрелва терористично граждански цели в града Донецк... да и дайте оръжие скъпи западни спонсори
132
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен Анонимен моля цитирай ми кое според теб е Глупост и след това обясни защо(страно след подобна молба следват или опорки или грубости да видим сега какво ще стане)
131
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станаха за смях пред целия Свят.8 месеца руските армии превземат Бахмут,който е на 20 километра от Донецк,а избягаха от Харков и Херсон за седмица.
130
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боби,пиши още повече глупости и всеки момент Путин ще те назначи за адмирал на флагмана Москва!Дерзай другарю!
129
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
до Хахаах - да бъзикат се, гледат клипчета и не виждат какво се показва по клипчетата... Кажете ми какво означава следното нещо: В началото на СВО руските ударни хеликоптери летяха с пълен боекомплект сега летят стандартно с 4 птурса и 2 касети с 80мм снаряди... - СВЪРШИЛИ СА ИМ РАКЕТИТЕ ... - И най-глупавия вече не се хваща на тази ОПОРКА - друга идея? - ВСУ са толкова зле с тежката бронетехника че хеликоптерите създавани за масово изтребление на тежки бронемашини нямат цели на фронта...
128
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек,пандизчиите и всякаква друга *** събрана от Пригожин разказва играта на великата украинска армия,въоръжена с още по великото западно оръжие.
127
5
 
2
 
! Отговори
Хахаах преди 1 година
Пак се бъзикат с келявата руска армия,която атакува Бахмут от май 2022 година.
126
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 142 Знаеш ли колко ще струват само тези 1 милион 155мм боеприпаси които Европата иска да закупи и прати в Ъкрайна? Също така трябва да разберете че снарядите се правят от *** - а това е лесно ще кажете чугуна е нищо в сравнение със стоманата - Чугуна се пръска на много шрапнели а стоманата не тя има други свойства Още нещо НАТО 155мм снаряди струват наистина безумно много защото за да стрелят на 70км трябва да са изработени с часовникаска точност и качество(РФ просто ползва ракети)
125
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не друго, поне целия свят видя що за сила са руснаците. Избягаха от Киев, Харков, Суми, Херсон. Бият се за огромните мегаполиси Маринка, Бахмут и Лиман, напредват неудържимо. Вече 8 месеца превземат населени места с размерите на Радомир и Пазарджик. Гледайте реално на нещата, много им е трудно в Украйна. Мнооого са далече от първоначално поставените цели: Демилитаризация, денацификация, смяна на режима в Киев и т.н.
124
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тва тука цели романи написахте бе пичаги, на дума ли ви плащат или просто сте безработни
123
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Повече от една година '' непобедимата червена армия '' не може да се справи с един ''наркоман '' ..." НЕВЯРНО към 3 месец на СВО се Включи ГЕОПОЛИТИКАТА - война кой кого. САЩ са изхарчили над 200 милиарда(основна част за своя ВПК) Европа извади 50+ милиарда Евра - но тва са "стотинки" но от нашия джоб довели до 5% лихва на ФРС и фалит на Банки а в Европа само за стабилизиране на национализираните руски газови компании са изхарчени 24 милиарда евра + безумните електро компенсации
122
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
продължение - Ще кажете теова са капки в морето ДА АМА НЕ ето погледнете България - Чирен е пълен с Газ на цена ОПАЛЯ и УХАА. Колко месеца вместо да се въведе контролиран пазар се изплаюат безумни енергийни помощи(да бяхме върнали контролирания пазар а тези пари да са ИНВЕСТИЦИИ В НЯКАКВИ ПРОИЗВОДСТВА) Ще строим Атомни централи -поглеждаш цените Французите са най-евтини но имат технологични проблеми а Уестингхауз го задминаха дори Китайците а цените (последната централа 30милиарда$ е струвала)
121
3
 
10
 
! Отговори
РККА преди 1 година
Единствените които са бягали панически са укро магистралките,невъзпитаните им деца и страхливите им ''мъже''.Руската армия отстъпи в пълен боен строй.Първо жените и децата,после администрацията и накрая бойните части.Заеха позиции зад Днепър и бият ВСУ с артилерия.Ама какво да ви обясняваме на хора като вас жертви на американската пропаганда.Викайте си ''Слава Украина'' като искате,мразете руснаците,плюйте на всичко,накрая вие ще останете сами.А това си е лично ваш проблем.
120
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
броят на атаките спада, защото и ракетите на Русия свършиха... или не бяха свършили?или граничарите от Змийския остров умряха (два пъти според Киев) и бяха посмъртно наградени... а после ги размениха и ги върнаха обратно.
119
10
 
8
 
! Отговори
РККА преди 1 година
Повече от година великата украинска армия не може да се върне ''незаконно окупираните територии от руската алкохолизирана армия която намалява със всеки изминал ден''.А да и да не забравяме,че руснаците ''дето щели да превземат Киев за три дни,и нямат ракети,били разбити при Харков'' нищо,че не се е водила битка,''И избягали от Херсон със от страх'',нищо че ВСУ е в капан и всеки ден ги бият с артилерия.Важното да викаме ''Слава Украина'' и да ги подкепяме до пълната победа на ''руския нацизъм''