Украйна призна, че има руски напредък в Бахмут

Пригожин: Боевете за града практически са унищожили украинската армия, но са нанесли сериозни щети и на „Вагнер“
30 мар 2023 07:00, Елка Василева
231
Украйна призна, че има руски напредък в Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Въоръжените сили на Украйна признаха, че руската армия и частната военна компания "Вагнер" са постигнали напредък в опитите си да превземат Бахмут - източният украински град, който стана епицентър на сраженията във войната, предаде Ройтерс.

Още по темата
Вчера Институтът за изследване на войната - базиран във Вашингтон мозъчен тръст, заяви, че милицията на Евгений Пригожин печели терен в Бахмут.

"Вражеските сили имаха известна степен на успех в своите действия за щурмуване на града", каза в нощната си сводка генералният щаб на ВСУ. В същото време той добави, че защитниците на Бахмут го удържат и са отблъснали голям брой атаки.

Битката за Бахмут продължава няколко месеца и е най-кръвопролитната от началото на войната преди повече от 13 месеца.

Средният брой на руските нападения, отчитани всеки ден от украинския генерален щаб на фронтовата линия, е намалял за четвърта поредна седмица до 69 през последните седем дни срещу 124 в периода 1-7 март. Вчера са били регистрирани само 57 нападения, посочва Ройтерс.

Журналисти от агенцията в района на Бахмут и по на север също съобщиха за осезаем спад на интензивността на руските атаки, посочва БТА.

Вчера британското военно разузнаване отчете намаляване на руските атаки в източния украински град в сравнение с предходните седмици.

Русия от своя страна твърди, че нейните сили продължават да печелят терен в Бахмут улица по улица.

Шефът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че боевете за украинския град Бахмут са "практически унищожили" украинската армия, но също така са нанесли сериозни щети и на неговите сили.

Според назначената от Москва управа в района руските сили напредват в Бахмут въпреки съпротивата на укранските части и почти са завзели металургичен комбинат там.

В интервю за Асошиейтед прес украинският президент Зеленски предупреди, че падането на Бахмут може да доведе до международен натиск върху Киев да направи неприемлив компромис с Москва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече от една година '' непобедимата червена армия '' не може да се справи с един ''наркоман '' ...
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Официалната говорителка на МВнР на Китай Мао Нин направо се изгаври с наркомана Зеленски :) Дето искал да се среща с президента Си. Ама най-много да се срещне с наркодилъра си в тоалетната на киевската жп-гара :)
116
3
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Абе и вие стигнахте до Москва още преди година. Руснаците поне показаха, че могат да стигнат до Киев за два дни, стига да поискат. Вие какво полазахте? Че можете да се окопавате по мазетата, докато оцелелите не излязат с вдигнати ръце?
115
4
 
5
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Пригожин: ''Взехме 79,28% от Бахмут, всичко върви по план"
114
11
 
5
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Бахмут беше обграден и превзет поне 7 пъти от август миналата година. Стига с тея фейк новини, битката вече е за Киев и скоро Берлин!
113
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е хората загиват а "мозъчни тръстове" правят заключения за хода на военните действия като че ли това е филм. На мен ми се струва цинично. Вместо да се работи за мир и то още преди войната трябваше да се работи за мир ! Но се е работило за война. Много тъжно.
112
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Името на въпросния цитиран по горе институт ми прилича да е НПО , но ако украйна се води по техния акъл това е много жалко.
111
1
 
3
 
! Отговори
мислещ преди 1 година
Заглавието на статията не е правилно, Украйна не признава, а декламира, каквото й е казано - за справка първите 2-3 изречения... еди кой си институт, базиран във Вашингтон... следващо изречение - вечерната сводка на ВСУ... няма как все пак има часова разлика и затова сводката е вечерна... цялата операция ли, война ли вече става смешна, ако не бяха умиращите по полетата...
110
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 119 Втората военна сила не воюва за градове и села в Украйна и воюва с тия дето дават пари и оръжия на Украйна.Украйна е едно бойно поле на интереси,а украинците са просто разходен материал.
109
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Битките за Маринка. Въоръжените сили на Руската федерация превзеха укрепен район в близост до църквата "Казанска Богородица", градския съвет, а основният маршрут за снабдяване на фашистката uзMeT в града е под руски огневи контрол. Маринка се освобождава систематично.
108
1
 
15
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Тоя институт за войната малко помага на Зе в пропагандата му заявявайки, че хем милицията напредва, хем атаките са два пъти оо-малко. А сега де...с два пъти по-малко атакинсе напредва? Това значи, че ако се намалят атаките на 2-3, според тоя институт, милицията ще стигне Киев. Егати американската логика...
107
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малка доза от поредната глупост на наркомана Володимир Зеленски: "Украйна е територията на най-голямата религиозна свобода в нашата част на Европа. Да, от 1991 г. Така ще бъде завинаги." Ракетата Союз-2.1в изведе в орбита космически апарат в интерес на Министерството на отбраната. Френският министър на отбраната Себастиен Лекорню: "През следващите дни Франция ще достави на Украйна първата батарея за противовъздушна отбрана SAMP/T."
106
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ръководителят на Министерството на отбраната на Украйна Резников остро отговори на слуховете, че Франция ще прехвърли 40 изтребителя Mirage 2000 на режима в Киев: "Ще се радваме да имаме всякакви въздушни платформи, но основният боен самолет трябва да бъде по-модерен." Разбираемо е, че характеристиките на Мираж 2000 са почти същите като тези на МиГ-29, но е необходимо нещо по-модерно, за да се конкурира с руските Су-35.
105
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старобелско направление. В Купянския сектор фашистката uзMeT се подготвят за евентуално настъпление на подразделения на Въоръжените сили на РФ в посока Купянск. В Лиманския участък въоръжените сили на РФ продължават позиционните боеве на линията Торское-Терни: през последните дни зоната на контрол южно от Диброва беше разширена. В района на Лисичанск фашистката uзMeT разположиха допълнителни сили към Белогоровка за укрепване на позициите край селището.
104
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На видео се показват кадри от щурма на окопите на фашистката uзMeT от бойци от ДНР. Въоръжените сили на Руската федерация атакуваха позиции на фашистката uзMeT по време на провеждащата се настъпателна операция. Щурмовиците нахлуха в окопите и заеха укрепленията на uзMeTTa, оцелелите зомбинацита избягаха. Това видео показва колко важен е квадрокоптерът, с помощта на който се коригират действията на щурмовите групи, тоест операторът на БЛА предава на своите къде се е установил врагът.
103
15
 
4
 
! Отговори
Русофиль преди 1 година
Втората военна сила в света вече 11'и месец щурмува едно градче колкото Полски Тръмбеш. Па да имат малко напредък вече де! Станаха за смях, направиха и нас за смях.
102
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На видео се показват кадри от битките за Маринка от канала Звезда. Въоръжените сили на Руската федерация работят според позициите на фашистката uзMeT. Градът е почти напълно разрушен. Николай Патрушев заяви много кратко за настоящите цели на СВO: "Ние ще постигнем демилитаризация и денацификация на Украйна, ще гарантираме териториалната цялост на Руската федерация и сигурността на нашето население".
101
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските канали съобщават,че боевете в Бахмут продължават:ВС на РФ са възобновили офанзивата си към Минковка,в центъра на Бахмут,уличните боеве продължават по улиците Незалежности,Торговая,Василий Першин и Мир с променлив успех и за двете страни.В южната част на Бахмут,боеве по улица Колодезная.Позиционни улични боеве по улица Корсунски.В северната част на Бахмут Вагнер също започна активно настъпление.Боеве по улиците Александра Колпакова,Александър Сибирцев и Героите на труда.Боевете продължават.
100
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щурмът на Бахмут: Вагнер напълно контролира районите на Собачевка и Буденовка. Боеве има на площад Свобода(централният квартал на града), в района на водоканала, както и в района на Северния щаб. Продължават боевете в индустриалната зона АЗОМ. Заслужава да се отбележи, че по-рано беше съобщено за превземането на АЗОМ и това е вярно - територията на предприятието е изчистена, но индустриалната зона АЗОМ, тоест цялата северна промишлена зона, все още не.
99
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направление Херсон. Взаимният обстрел с оръдия и реактивна артилерия не спира по цялата дължина на фронтовата линия: руските войски поразиха местата на постоянна дислокация на фашистката uзMeT в Херсон, Берислав и Новоберислав. Спонсори на нацизма. Американското издание Bloomberg съобщава, че германските власти планират да отделят още 12 милиарда евро за военна подкрепа на Украйна. Междувременно държавният дълг на Германия расте и бие рекорди, като в момента възлиза на 2,37 трилиона евро.