Русия изградила широки защитни съоръжения в Южна Украйна

Би Би Си посочва 4 места със значителна руска отбранителна инфраструктура
22 май 2023 18:45, Елка Василева
109
Русия изградила широки защитни съоръжения в Южна Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Въз основа на проучването на стотици сателитни снимки Би Би Си отбелязва наличието на широки защитни съоръжения, изградени от Русия, която се подготвя за голяма украинска контраофанзива.

Още по темата
След месеци на безизходица очакваното контранастъпление на войските на Киев вероятно ще бъде решаваща проверка за Украйна, която се опитва да докаже, че може да постигне значителни успехи на бойното поле с оръжията, които е получила от Запада.

Би Би Си посочва четири места, където вече е изградена значителна руска отбранителна инфраструктура.

Бреговата линия на Крим, простираща се на 25 км, е осеяна с отбранителни съоръжения, изградени от руските войски. Покрай брега са разположени т. нар. "драконови зъби" - бетонни блокове с форма на пирамида, предназначени да препречват пътя на танкове и други военни превозни средства. Зад тях има линия от окопи, които осигуряват прикритие от атаките. Край окопите се виждат и няколко бункера.

Някои военни експерти смятат, че защитните съоръжения вероятно са по-скоро предпазна мярка, отколкото знак, че Русия очаква да се защити от морско нападение, тъй като Украйна разполага с малък морски капацитет.

Сателитни изображения от района на малкия град Токмак показват две линии от окопи и пояс от допълнителни защитни структури. Градът се намира на ключов маршрут в югоизточната част на страната, който украинските сили може да искат да използват, за да откъснат Крим от други територии, контролирани от Русия.

Зад двете успоредни линии окопи северно от града е разположен допълнителен пояс от укрепления с три слоя отбранителни съоръжения, които могат да се видят ясно.

Налице са противотанкови ровове, които обикновено са с дълбочина поне 2,5 м и са предназначени да хванат в капан всички вражески танкове, които се опитват да ги преминат.

По пътя на украинските сили вероятно са разположени още капани – между линиите от окопи може да има минни полета.

Линия от противотанкови ровове и окопи вече минава покрай 35-километров участък от главната магистрала Е105, западно от град Токмак.

Анализът на снимките, извършен от Би Би Си, отбелязва наличието на множество кръгови окопи в района на село Равнопил, на 55 км северно от град Мариупол. Предполага се, че това са артилерийски позиции, които са така изградени, че оръдията да имат възможност за обстрел на 360 градуса.
(БТА, Пламен Йотински)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В мешката на великият руски войник има две задължителни неща в размер XXXL. Пакет памперси и черен чувал.
82
15
 
7
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Русия има Цар Камбана, която никога не е звъняла, Цар Оръдие, което никога не е гърмяло, а сега вече ще има и Цар Окоп, който никого не е защитил. Традициите ще се спазат
81
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, откъм Белгородска област защитили ли са се, че нещо...
80
8
 
9
 
! Отговори
Гелаевски Спецназ преди 1 година
Във всяко съоръжение били скътани и по два тона памперси, ей така за всеки случай. В случай на нужда.
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук нормални коментари има ли ?
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 91 - Ок, щом така мислиш.
77
0
 
0
 
! Отговори
84 преди 1 година
До 93 - Може да ти е смешно, но ако нямаш път а оавета, асфалт илибпоне камъни, тая техника, дето е от 2 до 60-70 това, затъва така, че няма вадене. И това не е проблем само на Украйна, а и на Русия, кито имаха подобни проблеми в напалото на зимата.
76
7
 
2
 
! Отговори
мак преди 1 година
До Анонимен95. Според мен ще ги приемат където пожелае зеления. Няма да гледат строго на неизпълнени условия, нали страната във война трябва да има привилегии, а целият ес и нато са в джоба на клоуна.
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американски специалисти проучват леките щети по системата Patriot след пристигането на Кинжалите! Не могат да намерят повреда! t . me/InfodefBULGARIA/7310
74
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
- Танкове дадохме ли ти? - Дадохте! - Наемници дадохме ли ти! - Дадохте! - A къде е Бахмут!
73
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна няма да може да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Това съобщи германският канцлер Олаф Шолц в интервю за немското издание на Die Welt.
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 92, Хахаха, развесели ме, клоун
71
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 84 - Тю, пак не случиха на пагода )) Типично е за всички който нападат Русия - все с меторологичното време си оправдават неудачите,което - разбора се - не ги превръща в победи. Типично е и за англосаксите - те все за времето приказват, вместо за Истинските неща Случайност ли е това? Едва ли )))))))
70
8
 
11
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Рашистите живеят в 18-и век явно.В наши дни тези окопи няма да ги спасят от нищо, ще им гледаме сеира много скоро :)
69
7
 
8
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
От 40-50 налични кинжала Русия изстреля 20 и само един почти в целта :)) Фюрерът-матрьошка не излиза от тоалетната, която е най сигурното място в бунера, който се намира в друг бункер.
68
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут няма никакво стратегическо значение, всички цивилизовани свободни медии от един ден постоянно пишат за това, само пpocтите русофили не могат да го разберат това нещо и се радват.
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е Залужни?
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Френският публичен интелектуалец Бернар-Анри Леви разкри, че Бахмут не е паднал, ами украинската армия доброволно сама се е изтеглила за да може после да го превземат още по-добре.
65
0
 
1
 
! Отговори
До 82 преди 1 година
Много си нетърпелив, кратуно! Треперят ли ти краченцата, препотяшш ли се в тоалетната. Още ще се попрепотиш и потрепериш.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"А какво става с контранастъплението?" - Ами то разчиташе на това, *** бахнут ще е още в боя и ще може, да влязат вътре с голям брой хора и подкрепа от артилерията. Ако земята беле изсъхнала 2-3 седмици по-рано, може би щяха да успеят.