Кремъл: Присъединяването на Украйна към НАТО е опасно за европейската сигурност

Следим срещата на върха, посочиха от Москва
11 юли 2023 20:46, Стела Стоянова
300
Кремъл: Присъединяването на Украйна към НАТО е опасно за европейската сигурност
Снимка БГНЕС

Кремъл заяви, че много внимателно следи срещата на върха на НАТО във Вилнюс и ще направи "задълбочен анализ" на изявленията на западните лидери, в следствие на който ще вземе мерки, за да защити сигурността на Русия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

На пресконференция пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че европейските лидери изглежда не разбират, че приближаването на инфраструктурата на НАТО към руските граници е грешка и именно напредването на западния военен съюз в Централна и Източна Европа е довело до настоящата криза в Украйна.

По думите му възможното присъединяване на Украйна към НАТО е изключително опасно за европейската сигурност и това трябва да бъде разбрано от хората, които вземат подобни решения. "Потенциално това е много опасно за европейската сигурност, това наистина крие в себе си много големи опасности", заяви говорителят на Кремъл, имайки предвид възможността за влизане на Украйна в НАТО в ускорен режим. "Русия се възприема от тях (лидерите на НАТО) като враг, като противник. В този дух са и дискусиите (във Вилнюс)", добави говорителят на Кремъл.

Песков каза още, че очакваното присъединяване на Швеция към НАТО ще има ясни негативни последици за сигурността на Русия и Москва ще отговори с мерки, подобни на тези, които е предприела, след като Финландия се присъедини към западния военен съюз. Той омаловажи решението на Турция да прекрати противопоставянето си на шведската кандидатура и добави, че Анкара има своите задължения като член на алианса и Москва не е имала илюзии по този въпрос.

Още по темата
По думите на Песков Русия и Турция имат различия, но споделят и някои общи интереси и Москва възнамерява да развива допълнително връзките си с Анкара.

"Турция може да се ориентира към Запада и ние знаем, че в историята на Република Турция е имало периоди на интензивна ориентация към Запада, имало е и периоди на по-слаба ориентация, но също така много добре знаем, че ако наричаме нещата с техните имена, никой не иска Турция в Европа, имам предвид европейците", каза Песков.

"И тук нашите турски партньори вероятно също не трябва да носят розови очила", подчерта говорителят на Кремъл, като отново отбеляза, че назовава нещата с техните имена.

Песков също така каза, че доставянето от страна на Франция на ракети с голям обсег за Украйна би било грешка, която ще има последици за украинската страна. Той добави, че Русия ще трябва да установи точния обхват на ракетите, предаде БТА.

Външният министър на Русия Сергей Лавров също заяви че Москва предприема "съответни мерки" в очакване на по-нататъшното разширяване на НАТО. Той не даде повече подробности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
1
 
9
 
! Отговори
Дядо Либен преди 9 месеца
Пълни глупости...защо Лива в НАТО не доведе до вийна ? Зашо Латвия не доведе до война...Зашо Финландия в НАТО не доведе до война...зашо България в НАТО не доведе до война...зашо точно Украйна в НАТО ще доведе до война...Видяхме всички, че Украйна извън НАТО води до война, а обратното не води до война а до мир...Това е все едно ако има полицейска охрана на входа на гетото да води до ексалация, а ако няма полиция води до деескалация....ай сиктер бе
215
5
 
7
 
! Отговори
М преди 9 месеца
До АнонименТурците в Германия са хора, които РАБОТЯТ ЗА НЕМСКАТА ИКОНОМИКА! Докато ние не проумеем, че единствения ни шанс е в обединение, а не в разделение, то нищо добро не ни чака. Относно това на кого е Германия- самите германци казват, че са колония на САЩ.
214
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никой не искал турция в европа че те си имат държава в сърцето на европа...ако си мислите че германия е на германците значи се заблуждавате...приготвяй те си фесовете и ***
213
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
укрия в нато=ядрена война.
212
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Единствената опасност за европейската сигурност е Кремъл.
211
5
 
8
 
! Отговори
Я па я..! преди 9 месеца
До Анонимен 271 Дали па Юда не е руснак ?
210
10
 
22
 
! Отговори
Дядо Соци преди 9 месеца
Пустия му Путин. До сега само загуби.Нищо от замисъла му няма да се осъществи.Друг път да знае, че от войната по лошо няма.
209
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искам да попитам ,Юда от какъв произход е?Повече не коментирам.
208
11
 
8
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
На северния фланг зомбираната по натовски стандарт биомаса с всеки следващ щурм успяват да стигнат все по-далеч. Сега стигат до покрайнините на Берховка, както беше вчера. Там биомасата попадна под обстрел и след това прочистена от бойците на ВДВ на Въоръжените сили на Руската федерация. Тенденцията обаче е в полза на зомбитата на киевската хунта които укрепват и усилват военни части в този район на Бахмутския участък.
207
7
 
14
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Бахмут и околностите. Руската армия предприе контраатака в района на Клещеевка. Зомбинацитата очевидно не очакваха такова развитие на събитията и много от тях станаха военнопленници. След тази атака на ВС на РФ зомбитата са изтласкани от покрайнините на Клещеевка, освобождавайки важни тактически височини от тях. И това е много добра новина, тъй като с тези опорни пунктове, попаднали под контрола на ВС на РФ, могат успешно да атакуват южния фланг на Бахмут.
206
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Направление Запорожие. Зомбитата продължават да атакуват позициите на ВС на РФ в района на село Работино. Една от атаките беше успешна - зомбитата успяха да изтласкат ВС на РФ от позициите им и за известно време да се закрепат в покрайнините на селото. След прегрупиране на ВС на РФ беше спряно настъплението на зомбираната по натовски стандарт биомаса и започнаха да я изтласкват от позициите й. Според постъпилите доклади ВС на РФ са успели да изтласкат обратно зомбитата на изходните им позиции.
205
5
 
10
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
Това може значително да усложни по-нататъшното напредване на въоръжените сили на РФ в този сектор. На Сватовския участък Въоръжените сили на Руската федерация с подкрепата на артилерия и армейска авиация, заеха височина в района на Журавка Балка, след което започнаха да се закрепват върху нея. Зомбитата на киевската хунта след като събраха сериозни сили, предприеха контраатака, но не можаха да достигнат височината.
204
6
 
10
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Луганско направление. Линия Сватово - Кременная. Кременска област. Съобщава се, че ВС на РФ са пробили до Торской и там са започнали битка със зомбитата на киевската хунта. В Серебрянското горско стопанство зомбинацитата предприеха пет атаки срещу позициите на разнородните сили на руската армия югозападно от Дибров, но техните атаки не донесоха резултат, тъй като бяха отблъснати от руснаците. Докато траеха атаките, зомбитата започнаха да се окопават в контролираната от тях част от Серебрянското горско стопанство, използвайки строителна техника и оборудвайки опорните постове с бетонни укреплени
203
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Донецко направление, Авдиевка. ВС на РФ все още контролират пътищата за доставка на зомбитата на киевската хунта, които са в Авдиевка. Зомбинацитата се опитаха да изместят ВС на РФ от новозавзетите позиции, което да им позволи да заемат последния безопасен маршрут за снабдяване, но засега те се провалят поради концентрирания артилерийски и стрелков огън. Освен това самата Авдиевка също е обстрелвана - публикувани са кадри от унищожаването на военна техника на зомбираната по натовски стандарти биомаса в този район.
202
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Направление Южнодонецк, Времевски район. Преразпределените зомбита на киевската хунта се окопават в горския пояс северно от Приютное. Освен това има съобщения, че зомби нацитата могат да се закрепят на Балка Грушева. Сега там се окопават пристигналите директно от ускорените програми на НАТО зомбирани биомаси на Въоръжените сили на Украйна. По тях работи руската артилерия. Най-вероятният район за нови удари на зомбираните по стандартите на натуту в този район може да се счита отбранителната позиция на въоръжените сили на РФ около Приютное.
201
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Той, президентът на Украйна говори зле украински. По-голямата част на Киев е била рускоезична до 2014г., когато се намесиха янкитата. А като се намесят те, после трева не никне. Ама иначе имало държава Украйна. Това си е Македония 2, колкото и да се пенявят местните евроатлантически п-дл-ги.
200
2
 
2
 
! Отговори
Шекерезаците преди 9 месеца
Са вредни за Европа и бъдещето на човечеството.
199
6
 
3
 
! Отговори
За това преди 9 месеца
Мулти-културизма евроатлантишки смесени религиозни са вредни за човешката цивилизация.
198
4
 
2
 
! Отговори
Има ли 1 преди 9 месеца
Проводник от халифата в европейска държава,направо я отписваш от християнските ценности.
197
2
 
2
 
! Отговори
Ако имаше дпс преди 9 месеца
В Русия,днес щяха да излязат 60 републики и 200 световни войни без край