Кремъл: Присъединяването на Украйна към НАТО е опасно за европейската сигурност

Следим срещата на върха, посочиха от Москва
11 юли 2023 20:46, Стела Стоянова
300
Кремъл: Присъединяването на Украйна към НАТО е опасно за европейската сигурност
Снимка БГНЕС

Кремъл заяви, че много внимателно следи срещата на върха на НАТО във Вилнюс и ще направи "задълбочен анализ" на изявленията на западните лидери, в следствие на който ще вземе мерки, за да защити сигурността на Русия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

На пресконференция пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че европейските лидери изглежда не разбират, че приближаването на инфраструктурата на НАТО към руските граници е грешка и именно напредването на западния военен съюз в Централна и Източна Европа е довело до настоящата криза в Украйна.

По думите му възможното присъединяване на Украйна към НАТО е изключително опасно за европейската сигурност и това трябва да бъде разбрано от хората, които вземат подобни решения. "Потенциално това е много опасно за европейската сигурност, това наистина крие в себе си много големи опасности", заяви говорителят на Кремъл, имайки предвид възможността за влизане на Украйна в НАТО в ускорен режим. "Русия се възприема от тях (лидерите на НАТО) като враг, като противник. В този дух са и дискусиите (във Вилнюс)", добави говорителят на Кремъл.

Песков каза още, че очакваното присъединяване на Швеция към НАТО ще има ясни негативни последици за сигурността на Русия и Москва ще отговори с мерки, подобни на тези, които е предприела, след като Финландия се присъедини към западния военен съюз. Той омаловажи решението на Турция да прекрати противопоставянето си на шведската кандидатура и добави, че Анкара има своите задължения като член на алианса и Москва не е имала илюзии по този въпрос.

Още по темата
По думите на Песков Русия и Турция имат различия, но споделят и някои общи интереси и Москва възнамерява да развива допълнително връзките си с Анкара.

"Турция може да се ориентира към Запада и ние знаем, че в историята на Република Турция е имало периоди на интензивна ориентация към Запада, имало е и периоди на по-слаба ориентация, но също така много добре знаем, че ако наричаме нещата с техните имена, никой не иска Турция в Европа, имам предвид европейците", каза Песков.

"И тук нашите турски партньори вероятно също не трябва да носят розови очила", подчерта говорителят на Кремъл, като отново отбеляза, че назовава нещата с техните имена.

Песков също така каза, че доставянето от страна на Франция на ракети с голям обсег за Украйна би било грешка, която ще има последици за украинската страна. Той добави, че Русия ще трябва да установи точния обхват на ракетите, предаде БТА.

Външният министър на Русия Сергей Лавров също заяви че Москва предприема "съответни мерки" в очакване на по-нататъшното разширяване на НАТО. Той не даде повече подробности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
5
 
2
 
! Отговори
Единствения проблем преди 10 месеца
На Украйна е че,мусулманите мътят всичко в православните държави и от там е целия кючек.
195
12
 
2
 
! Отговори
Територията на преди 10 месеца
Украйна е вече колкото Косово,граничеща с Молдова.Вече не е приоритет за НАТО.
194
2
 
2
 
! Отговори
Краварка Дуся преди 10 месеца
И аз съм Евроатлатичка....ичка...ичка . Отвърнало ехото
193
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мъртвецът съветски е много опасен, украинците го лупат на порции.
192
2
 
9
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Като гледам как се прескачат всеки ден да пускат по петнайсет изказвания, май е по-опасно за руската сигурност.
191
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да, опасността идва от параноята на Русия, че някой ще си губи времето и средствата да я напада или превзема. Както Путин прави с Украйна.
190
0
 
2
 
! Отговори
Майко мила преди 10 месеца
Ах, каква изненада. Да не повярва човек! Хаха
189
12
 
5
 
! Отговори
Путин преди 10 месеца
Опасно е за здравето на дженда-ите.Червеното копче ще направи от Европа пустинята Сахара.
188
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
само си говорят...
187
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И България иска беломорието и Тракия но НАТО не го дава. Като НАТО е по-силно България не може да си ги върне. И в НАТО ако е Украйна нищо няма да постигне както България не може да си върне. По-добре е Украйна се върне с Русия и почне наново.
186
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най доброто за Украйна е,свалянето на Евреина Зеленски от власт ,и незабавни Преговори с Русия!!! Иначе войната ще се точи с години,както между Израел и Палестина и няма да има Свършване!!!
185
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна,ако Не желае да има още и още Украински войници Загинали.Най добрата възможност за това са Преговори с Русия! И без това цялата вече Е в Руини! Запада е безсилен освен с тактиката " оръжие военна помощ за Украйна"! Друго Не може да направи! Леопардите се оказаха безсилни,бронираната техника като самоходни оръдия също! И още и още техника " Западна"! Русия няма да се спре да гърми и унищожава,всичко що се движи и мърда срещу Армията и! Имат и куража и Оръжието за да го постигне!-:)
184
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всеки път като го видя тоя и си мисля "няма ли други дрехи". Зеленски - зелено. Схванахме. Ама си има някакъв протокол и това е неуважение към нашата държава. Не можеш да се появяваш в такъв вид пред Президента ни. Сега добър-лош-смотан - наш си е. Радев го гледаше тоя все едно говори с нищожество. Все пак е генерал-майор. И идва някакво актьорче и се прави на Че Гевара? Ами че-го-бара. И да се махат тия украинци от страната ни. Бежанци били.. Да, бе.
183
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна за какво се бие точно в азовско и Донбас. Русия разруши всичко и няма къщи и блокове население избяга. Единствено са останали залежите на нефт и газ които НАТО ще ги обере както обраха Бъл;гария. Офанзивата на Зеления е за петрола за да иде за НАТО.
182
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 226 Украйна няма. Но 141 държави имат. Рускоговорящите можеха да си се върнат в Русия. Все пак е една от най-големите Държави с най-много територия. А ти балъче показа истинската страна на войната. Територия. На вас не ви дреме за руснаците, а за територията. Винаги да сте най
181
4
 
9
 
! Отговори
Ко. Нье преди 10 месеца
До Анонимен 223 Аме Те Украинците от Югоизтока се Опълчиха на ЕвроМайданските Превратаджии. И защитиха Суверенното си право на Избор и Самоопределение.
180
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 217 Рузките мършяци могат само и единствено да заповядват в тяхната държава. Кажи какви ще се последствията за всички народи под руско робсто. Тоя филм го гледах с Чечня. Та опорките на друг. Вие сте *** ве.Koe не разбираш? Украйна си е Украйна и вие не можете да решавате вмясто тях. Оди си дом и там определяй.... Кое му е сложното?
179
6
 
8
 
! Отговори
За скапаните рушисти преди 10 месеца
Когато русняци убиват българи не е престъпление когато българи или украинци убиват *** е голямо престъпление
178
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 214 Генерал Колев е Български Герой, както и Списаревски, таранирал съюзнически самолет. Както и Всички Български Герои, Загинали за България. Разлика НЕ правя. За разлика от Теб!
177
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ердоган дъртия Байдън го оправи в гзо ха ха ха