За година Украйна е изнесла зърно за над $20 млрд.

Фермерите загубили над $1 млрд. само заради престоя на корабите
21 юли 2023 08:38, Елка Василева
34
За година Украйна е изнесла зърно за над $20 млрд.
Снимка: архив, БГНЕС

По данни на Украинската асоциация на зърнопроизводителите (УАЗ) от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. Украйна е изнесла зърно и маслодайни семена на стойност над 20 млрд. долара, предаде Укринформ, като цитира изпълняващия длъжността изпълнителен директор на УАЗ Серхий Ивашченко.

"През миналия сезон, от 1 юли 2022 г. до 30 юни тази година, износът на селскостопански продукти, а именно зърнени и маслодайни култури, донесе на украинската икономика повече от 20 млрд. долара. През предходния сезон той е бил над 22 млрд.  долара", каза той.

Ивашченко отбеляза, че при нормални обстоятелства украинските зърнопроизводители биха могли да очакват по-големи суми, по-специално 25-27 млрд. долара. Според него украинските фермери са загубили над 1 млрд. щатски долара само заради престоя на корабите със зърно.

Ивашченко припомни също, че до 15 септември има забрана за внос на някои видове селскостопански продукти от Украйна в пет държави от ЕС. Но транзитът на украинско зърно през тези страни не е забранен.

Шефът на УАЗ обясни също така, че традиционните пазари за селскостопански продукти на Украйна не са в съседните страни, а в страните от Западна Европа, Северна Африка и Азия. Именно към тях се насочва украинското зърно.
(БТА, Пламен Йотински)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Основния купувач на украинското зърно е Китай. Ама нали знаеме китайците какви са меки китки, ще си траят.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Традиционните пазари били западни страни, а не съседни. Нали щяха да хранят гладните в Африка??? По скоро внасяха оръжие. И не свършили вече зърното, те сигурно жънат и зимата. А какво са засяли тази година?? Тук проверява заради субсидии от ЕС , а там само изявленията на Зеления е достатъчна. Украйна има малко украински земеделци, повечето от тях са Поляци,Германци и Американски
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия удари Харковска, Днепропетровска, Сумска и Киевска области. А за Одеса нощта на 19 юли беше най-тежката от началото на СВО: според военни кореспонденти в продължение на час дронове бомбардираха складове за горива и смазочни материали, боеприпаси, пристанищна инфраструктура и системи за противовъздушна отбрана.След оттеглянето на Русия от зърнената сделка на Украйна изглежда не й остана море.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Малце ша се замедли с милиардите, ха ха ха
28
8
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
УКРАЙНА ДАЛИ ЩЕ ИЗНАСЯ ЗЪРНО ЩЕ СЕ ВИДИ ,НО ОПРЕДЕЛЕНО ЩЕ УВЕЛИЧИ ИЗНОСА НА БОМБИ ЗА ПУТИНАРНИЯ ОСОБЕНО КАСЕТЪЧНИ :D
27
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Анонимен Как смяташ какъв флот има РФ в Черно море? Изключваме всички дребосъци заети с полицейски и патрулни функции... 6 подводници с крилати ракети и една многоцелева останалото са 8 кораба лек клас носещи Калибри/Оникси/Циркони сега ще доставят по вътрешните водни пътища още няколко говори се за 4 кораба с Крилати ракети.
26
1
 
6
 
! Отговори
Мдя преди 9 месеца
Поредна светла нощ над Одеса ! Унищожен е и хотел в Николаевск - база на украински офицери и чужди инструктори ...ковчезите тези дни поемат към Полша., САЩ и други приятелски държави !!!
25
1
 
9
 
! Отговори
Моше преди 9 месеца
Какви ги пишете? Западна Европа НЕ КУПУВА украинско зърно заради високите нива на забранени в Европа пестициди в зърното .... Африка върна още в началото корабите с украинско зърно а азиатските купувачи отказват да го купуват... и в Източна Европа спряха ...Освен някъде за фураж на животни никъде не се търси украинско зърно. Какви 20 милиарда сънувате ? ....
24
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До АнонимеН 20 За твое сведение в хранилищата има още от миналогодишния ГАЗ по цени 2000$ Така че като почне потребление на Газът от хранилищата... Цената ще скочи.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
HeinrichHimmler, с удоволствие биха изнасяли по река Дунав, но нивото не позволява. Климатичните промени са срещу киевския режим.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Пристанището в Одеса вече не съществува. Бетонът е на мястото си, но ..." ---------- Постъпи предложение пристанището на Одеса да бъде преименовано в "ТРУХА".
21
2
 
7
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 9 месеца
Свърши и тая обаче, сега ще изнасят само въздух, а гладът, който ще настъпи ще е заради колективния алчен Запад!
20
6
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
ДЖО БАЙДЪН ПУБЛИЧНО ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ ГО СМАЧКА ПУТИНУ :D ТЪЙ, МЕ И СЪС И БЕЗ ПАРИТЕ ОТ ЗЪРНО ! :D В СЛЕДВАЩАТА 1 ГОДИНА ЩЕ ИМА САМО СМАЧКВАНЕ ЗА ПУТИНУ! И ХРАНИЛИЩАТА ЗА ГАЗ СА ПЪЛНИ НА 82% В ЕС ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НА ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НО СА ПЪЛНИ И ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ ПЪЛНЯТ ДОПЪЛНИТЕЛНО КОЕТО ЗНАЧИ, ЧЕ ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ПАДА ДО ОКТОМВРИ А ПОСЛЕ И ДА СЕ КАЧИ ЩЕ Е СМЕШНО ПОКАЧВАНЕ! ПУТИНУ ПРИКЛЮЧИ С ИЗНУДВАНЕТО НА ЕС С ГАЗА!
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 17/ НЕКАДЪРНИК ! ПОЗВОЛИ ИМ САМО ЗА ДА НЕ ИМ БЪДЕ ПОТОПЕН ВОЕННОМОРСКИЯ ФЛОТ! ТОВА БЕШЕ СДЕЛКАТА! НО И ТОВА СЕГА ЩЕ СТАНЕ ПУТИНУ ФЛОТА ПОТЪВА!
18
8
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
5 ПАРИ НЕ ДАВАМ ДАЛИ УКРАЙНА ИЗНАСЯ ИЛИ НЕ ЗЪРНО! И СЪС ЗЪРНО И БЕЗ ЗЪРНО НА ПУТИНУ МУ Е СПУКАНА РАБОТАТА И ЩЕ ИЗГУБИ ЖИВОТА СИ КАКТО И МНОГО ОТ ПУТИНИСТИТЕ БИЕЩИ СЕ ЗА НЕГОю!
17
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Четете - Русия въпреки войната позволи на Украйна да изнесе зърно за над 20 млрд, за което им свалям шапка защото за разлика от запада разбират че едното няма връзка с другото. И обратно - Запада взриви Северен поток и всичко е точно. Ето е разликата между запада и Русия.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пристанището в Одеса вече не съществува. Бетонът е на мястото си, но той е безсмислен.
15
0
 
11
 
! Отговори
11 продължение преди 9 месеца
Миналата година цените на лука в свтовен мащаб бяха съизмерим с цените на пилешкото месо. Също миналата година производството на домати в САЩ беше сринато, тази - в Индия. А и двете са от най-големите производители на домати в света. Индия,на която се пада 40% от световния износ на ориз, тази година е забранила износа му почти изцяло ( с изключение на 1 сорт). И т. н. новини, свързани с продулти, които и нас биха могли да са воедещи, а не да сме зад Нидерландия по производство на домати.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украйна или това, което остане е на Блек рок, вече са я купили.
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия е най-големият износител с дял 20%. На Украйна е 5%, но реват, че ако спре украинския износ ще се умре от глад. Но по всякакъв начин възпрепятстват износа на Русия. След като налагат на Русия санкции, защо и тя да не налага. Фермерите загубили 1 млрд., а на Русия откраднаха 300 млрд.