За година Украйна е изнесла зърно за над $20 млрд.

Фермерите загубили над $1 млрд. само заради престоя на корабите
21 юли 2023 08:38, Елка Василева
34
За година Украйна е изнесла зърно за над $20 млрд.
Снимка: архив, БГНЕС

По данни на Украинската асоциация на зърнопроизводителите (УАЗ) от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. Украйна е изнесла зърно и маслодайни семена на стойност над 20 млрд. долара, предаде Укринформ, като цитира изпълняващия длъжността изпълнителен директор на УАЗ Серхий Ивашченко.

"През миналия сезон, от 1 юли 2022 г. до 30 юни тази година, износът на селскостопански продукти, а именно зърнени и маслодайни култури, донесе на украинската икономика повече от 20 млрд. долара. През предходния сезон той е бил над 22 млрд.  долара", каза той.

Ивашченко отбеляза, че при нормални обстоятелства украинските зърнопроизводители биха могли да очакват по-големи суми, по-специално 25-27 млрд. долара. Според него украинските фермери са загубили над 1 млрд. щатски долара само заради престоя на корабите със зърно.

Ивашченко припомни също, че до 15 септември има забрана за внос на някои видове селскостопански продукти от Украйна в пет държави от ЕС. Но транзитът на украинско зърно през тези страни не е забранен.

Шефът на УАЗ обясни също така, че традиционните пазари за селскостопански продукти на Украйна не са в съседните страни, а в страните от Западна Европа, Северна Африка и Азия. Именно към тях се насочва украинското зърно.
(БТА, Пламен Йотински)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
9
 
! Отговори
однако преди 9 месеца
"Щом заради някакъв мост се отказват с лека ръка от $20 млд" ---------------------------- Уверен съм, че укрите удариха Кримския мост, защото 100% бяха убедени /не само Зе-клоунът, Ердоган, но и целият колективен запад/, че Президентът Путин е притиснат, няма къде да шава и ще удължи срока на сделката.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да припомним също, че по времето на Бойко Борисов сащанците искаха да надупчат Добруджа (всъщност и на др. места в Европа), за да добивали шистов газ. Тогава само подлогггите от Полша са "подели братската инициатова", но скоро гор1иво са плакали. Българското общество трябва да бъде информорано за ситуацията с производството на храни в света. Първо, за да има правилна преценка за себе си; второ, да има представа за проблеми и скок на цените, 3. за истинските цели и перспективи.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НЯКОЙ, сега бедните държави ще получават жито от Русия без да плащат. Така обеща Президентът Путин. След дни чакаме пристигането на африканските лидери в Санкт Петербург.
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Огромни площи обработваема земя в Украйна е собственост на МОНСАНТО и някои др. огомни аграрни западни концерни. Жозеп Борел също е акционер там. Да припомним, че така наречените "окупираби арабски територии" до голяма степен също са купени полека-лека земи, на тях се заселват евреи. постепенно от минианйклавите стават райпни, районите се свързват със собствени пътища и така има дъжава в държавата. Да припомним също, че наскоро Байдън каза за Украйна "поддърржане по израелски модел"
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зърното се изнасяше основно в Европа откъдето се препродаваше (естествено с печалба за прекупвача) към останалия свят. И да не ми говорят колко били загрижени за главуващите, което е пълна демагогия!
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Богата страна! Щом заради някакъв мост се отказват с лека ръка от 20 млд, само можем да им завиждаме!
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е, сега вече няма да изнася!
5
0
 
31
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
Което доказва че за никаква война не може да се говори ! Що за война е тази в която се сее , жъне и продава селскостопанската реколта ?!!Полша колко жито произведе през 1941-45 или Украйна колко произведе ?!!Гадни фашаги лъжливи !Тоя път руснаците трябва да стигнат до края и да ви приключат !
4
2
 
23
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 9 месеца
Сега бедните държави ще купуват жито от Русия вместо от Украйна и няма да останат гладни. Просто Русия си гледа интереса и малко я интересува какво мислят ЕС и САЩ.Другото е, че няма да може Украйна да се снабдява с оръжия по море.
3
3
 
20
 
! Отговори
Е преди 9 месеца
сЯ вече ще изнесат дЕдовия!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Шефът на УАЗ обясни също така, че последният зърновоз по зърнената сделка, преди 17 юли е заминал за Нидерландия.
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И с обратните курсове на зърновозите е вкарала оръжие за в пъти по- висока сума.