Зеленски уволни посланика на Украйна на Острова

Това стана след критика от страна на дипломата Пристайко
21 юли 2023 12:45, Стела Стоянова
62
Зеленски уволни посланика на Украйна на Острова
Снимка БГНЕС

Украинският лидер Володимир Зеленски уволни посланика на страната във Великобритания Вадим Пристайко, след като той разкритикува отговора на президента на спора за британската военна помощ.

До уволнението на Пристайко се стигна, след като той разкритикува саркастичния отговор на Зеленски на предложенията на британския министър на отбраната Бен Уолъс, че Украйна трябва да покаже по-голяма благодарност за оръжейните доставки от своите съюзници, съобщава БГНЕС.

Зеленски подписа указ за уволнението на Пристайко, публикуван на президентския уебсайт. В него не се посочват причините за това.

Скандалът започна, когато Уолъс заяви пред журналисти по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс този месец, че Великобритания не е "Амазон" за доставка на оръжия за Украйна и предложи Киев да изрази повече "благодарност".

Още по темата

Обединеното кралство е основен донор на оръжия за Украйна, а също така обучава нейните войски.

Зеленски отговори на пресконференцията на срещата на върха, като заяви, че не знае как по друг начин да изрази ясно благодарността на Украйна, и добави "Бихме могли да се събудим сутринта и да изразим благодарността си лично на министъра."

Украинският дипломат се съгласи с предположението на интервюиращия от "Скай нюз", че Зеленски е отговорил с "малко сарказъм" на Уолъс.

"Не смятам, че този сарказъм е здравословен. Не е нужно да показваме на руснаците, че имаме нещо помежду си, те трябва да знаят, че работим заедно", добави Пристайко, подчертавайки необходимостта от изглаждане на отношенията с Великобритания.

"Ако нещо се случи, Бен може да ми се обади и да ми каже всичко, което иска", каза дипломатът.

Пристайко е кариерен дипломат, който от юли 2020 г. е посланик в Обединеното кралство. Преди това е бил министър на външните работи на Украйна от 2019 до 2020 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
СВОЙ преди 9 месеца
Кървавият наркоман,шута Зеленски е такова отвратително същество,че сравнението е трудно.Това Зло същество с просията си е отнел живота на 400-500 хил Украинци и немалко Руснаци.Този военно престъпник е за доживотен затвор,а отделно наглоста му е ,че не бил доволен от военните доставки.А бе наркоман,ако ги нямаше и тебе отдавна нямаше да те има.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Фундаменталистка и екстремистка Украйна става заплаха за Европа. Списъците на европейски граждани от ЕС и НАТО за ликвидиране, фашистки екстремизъм и фундаментализъм към недаващите оръжие на Украйна, рекетирането и заплашването ще продължат. Тази политика ще продължи и вътре в НАТО и ЕС.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така се прави при демокрация - сега мобилизация и олово в главата! Да зннаят кой с кого може да се бъзика! Браво!
49
0
 
4
 
! Отговори
до 54 преди 9 месеца
Той забрани изборите...така че не е толкова проооз клоун...него може да го уволнят само господарите му отвъд океана...като всеки придворен шут...само краля може да му отреже главата
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 9 месеца
Едно не разбирам,защо украинския народ,още търпи,този клоун,а не го уволни, за да спрат страданията,на невинните,които загиват,заради едното му его,не искам да пророкувам,но мисля,че ще свърши,като чаушеску,на площада.
47
0
 
6
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 9 месеца
Време е джоузев, т.нар. памперса да пенсионира зеленски и войната да свършва. САЩ я започнаха, те трябва да я прекратят!
46
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само да отговоря на всички поддръжници на Русия, дето толкова много се кефят на Орбан и плачат за банка ОТП. ПУБЛИЧНА тайна е, че банката е собственост на бивши членове на държавна сигурност в Унгария, които са с много тесни връзки с Москва. Което е нормално, тъй като всички са учили занаята в Москва и там са се образовали. Дори оликновените унгарци имат лошо мнение за тази банка и тя се разширява в страните от Източна Европа, а не в самата Унгария.Но и Орбан няма да е вечен, пък и той се полисл
45
2
 
1
 
! Отговори
СЛАВА ГрюнеШайзе преди 9 месеца
най неочакванно и доста закъсняло ще се чуе че некой е починал отсмърт чрезумиране баш в край на живота когатоидесмъртта.група начинаещи наркоманчета в черни одежди и букети ор млада марихуана съпровождатединидиот.Мед сестри ги подкрепят с кока инхалатори.По тежките случаи са инжектирани с радостази,веселостази и еботази. Задсмълчаните палатки скръбното население онанира с децки найлонови кукли.Възрастни си играят с дървени камиончета.Морковите вървят по 10$ за кересте.Река от пикочисълзи ситече
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нещо взеха да се пропукват позициите на киевския режим. Твърде много кредит на доверие получиха тези бандеровски гангстери, които по абсолютно нищо не се различават от путинистите.
43
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тотално фашизоидна държава е станала Украйна. Нищо лошо не трябва да се говори за фюрера!!! Тотално дъно са всички, които продължават да подкрепят тези власти в Украйна!!!
42
1
 
11
 
! Отговори
Фитьо преди 9 месеца
То се знае,че Западът не ще смогне.Руснаците са зли и имат техниката да направят на скрап всяка техника.
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А чухте ли Михайло Подоляк, как разправя, че все пак ще унищожат Русия. Да го питам този несретник, как се унищожава ЯДРЕНА държава, хахаха!!!
40
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БЕГАЙ ОТТУК БЕ, РУСКИ ДИВЕРСАНТ! ЩЕ ЛЕЖИШ В ЗАТВОРА БЕ!
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво ни интересува ТОЯ клоун кого уволнява. Искам да знам, дали в Хаити или в Буркина Фасо някой посланик е предложен за уволняване?
38
2
 
5
 
! Отговори
Анета Стоянова преди 9 месеца
Пристайко от много отдавна си го проси.
37
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Правилно действа Зеленски.
36
1
 
9
 
! Отговори
Хехе преди 9 месеца
Преместих си го
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не проси достатъчно убедително.За това го е уволнил.
34
0
 
11
 
! Отговори
Миле преди 9 месеца
Супер новина , мотивира ме да си напраа айрян с мастика
33
1
 
8
 
! Отговори
По същество преди 9 месеца
От заглавието не разбрах за какъв посланик на какъв остров става дума. Реших, че е или змийския остров, който явно има посланици или някой тихоокеански остров с людоеди. Държавата как се казва, С'телке? Остров?