НАТО осъди опасното поведение на Русия в Черно море, засяга български териториални води

Алиансът засилва мерките си за наблюдение в Черно море
Обновена: 27 юли 2023 07:47 | 27 юли 2023 07:38, Елка Василева
346
НАТО осъди опасното поведение на Русия в Черно море, засяга български териториални води
Снимка: архив, БГНЕС

НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, предадоха Франс прес и ДПА.

Още по темата
Новата морска "зона на повишена военна заплаха", създадена от Русия, обхваща водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което "поражда нови рискове от недоразумения и ескалация", предупреди още Алиансът.

Миналата седмица Русия се отказа от ключово споразумение, подкрепено от ООН, което от лятото на 2022 г. позволяваше на Украйна да изнася зърното си през Черно море от лятото на 2022 г. След това тя започна да обстрелва пристанищните райони на град Одеса, а след това и украинското пристанище Рени, отбелязва АФП.

"Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Русия да се оттегли от черноморското зърнено споразумение и умишлените ѝ опити да спре износа на селскостопански продукти от Украйна, от който зависят стотици милиони хора по света", се казва в изявлението на НАТО, публикувано след среща на съвета НАТО-Украйна.

Съюзниците също така осъждат "неотдавнашните ракетни атаки на Русия срещу Одеса, Николаев и други (украински) пристанищни градове, включително циничната атака на Москва с дрон срещу съоръженията за съхранение на зърно в Рени", пристанище в непосредствена близост до румънската граница, продължава текстът.

"Русия носи пълна отговорност за опасните си действия и за ескалацията в Черноморския регион", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Действията на Русия също така представляват съществен риск за стабилността в Черно море, което е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците засилват подкрепата си за Украйна и повишават бдителността си", добави той.

"Оставаме готови да защитим всеки сантиметър от съюзническата територия от всякаква агресия", подчерта Столтенберг.

НАТО добави, че засилва мерките си за наблюдение на Черно море, "по-специално с помощта на морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати".

В сряда се проведе второто заседание на новия Съвет НАТО-Украйна, открит от президента Володимир Зеленски на срещата на върха на Алианса във Вилнюс в началото на юли, с цел укрепване на политическите връзки между съюзниците и Киев по въпроси от взаимен интерес. Във Вилнюс на Украйна беше предложена дългосрочна военна подкрепа, но без перспектива за краткосрочна интеграция в Алианса, припомня АФП.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства "ясното и недвусмислено осъждане" от страна на Съвета НАТО-Украйна оттеглянето на Русия от сделката за зърното. "Създаден само преди две седмици във Вилнюс, Съветът вече доказа, че е ефективен механизъм за кризисни консултации", написа Зеленски на английски език в платформата за съобщения Екс, известна преди като Туитър.

Украйна "ще продължи да изпълнява задълженията си за осигуряване на глобална продоволствена сигурност. Оставаме единни с Алианса, докато се движим по пътя към членството ни в НАТО", добави Зеленски.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
16
 
5
 
! Отговори
да го духа Руснята преди 9 месеца
И предатели като Радеффф
264
11
 
2
 
! Отговори
Националния предател преди 9 месеца
Радеффф да обясни ситуацията
263
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тукашните родоотстъпници с гордост вече отстъпиха България на великите кравари.
262
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И тръгнали да ни плашат американските стенд бай комици. Черно море си е наше и на Русия и на Румъния. Вие си бийте камшиците оттам
261
3
 
12
 
! Отговори
To КОМПЛИМЕНТ БЕ! преди 9 месеца
Гей - НАТО да те осъди за поведение си е чист комплимент!
260
8
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Тукашните родопредатели с гордост ще отстъпят Варненск и Бургасград на великите роснаци.
259
2
 
6
 
! Отговори
Фитьо преди 9 месеца
И кой ден да чакаме Путин да ни се предаде,след като НАТО го казва ще ни се предаде,де ще ходи.
258
1
 
14
 
! Отговори
Един Българин преди 9 месеца
А нещо за румънските териториални води?
257
4
 
6
 
! Отговори
didid преди 9 месеца
До аноним 274 Бягай да се скриеш някъде, че много фантазии хвърляш. 80 хиляди, тя нашата армия няма толкова войници в едно с администрацията. Ей като вземете да пишете глупости!
256
6
 
8
 
! Отговори
аноним преди 9 месеца
Нарочно ни плашат със измислени заплахи,а в същият момент на картата им във щаба,са посочили,че България трябва да участва със 80000 души следващите дни.Бедна ни е фантазията да пресмятаме как ще е достигната бройката!!!!
255
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НАТО ВЪН!
254
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
англията ке потъне
253
3
 
3
 
! Отговори
Мичмана преди 9 месеца
Черно море ще стигне до Сливен
252
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какви права има НАТО над Черно море? Или те имат права над всички морета и океани? ОТ какво ще ни пазят като никой не е тръгнал насам, а и да тръгне, нима те ще ни пазят? Руснаците са ни много по-братски и родни от американците. Вашата въшкарска Америка и Флорида и Лос Анжелис задръстена от продрани палатки, си я пазете за вас си. А бях във Филаделфия преди 5 години и там само едни дрогирани зомбита дето не могат да се помръднат на собствен ход. Ай мерси ви.
251
15
 
15
 
! Отговори
Да го духа преди 9 месеца
НАТО. Този път ще си намерите майстора. Русия не е Югославия, колкото и да са им близки знамената.
250
7
 
13
 
! Отговори
тя преди 9 месеца
Не се плашим от Русия ,но от неофашизма -да !
249
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоа Блинкин, блин, блинчук, докога ще ни плаши с Русия? Блин
248
11
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
В миналото рашките подложиха на гладомор Украйна,сега наред са африканските държави.Традициите трябва да се спазват.
247
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя Исус Христос с благонежната физиономийка ни плаши с Русия. Нас ли? Я си плаши афроамериканците и блек лайф метър, и гей парадите си провеждай....има с какво да се занимаваш. Нас източноправославните, които разбираме от кирилица и глаголица, ни остави на спокойствие. Ако можеш да прочетеш и една дума на нашия език, да си си направил труд да разбереш....Ние с руснаците ще се разберем.
246
3
 
9
 
! Отговори
тя преди 9 месеца
Я па тоя , ало ,руснаците ни идват като туристи , от кага ги чакаме!