НАТО осъди опасното поведение на Русия в Черно море, засяга български териториални води

Алиансът засилва мерките си за наблюдение в Черно море
Обновена: 27 юли 2023 07:47 | 27 юли 2023 07:38, Елка Василева
346
НАТО осъди опасното поведение на Русия в Черно море, засяга български териториални води
Снимка: архив, БГНЕС

НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, предадоха Франс прес и ДПА.

Още по темата
Новата морска "зона на повишена военна заплаха", създадена от Русия, обхваща водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което "поражда нови рискове от недоразумения и ескалация", предупреди още Алиансът.

Миналата седмица Русия се отказа от ключово споразумение, подкрепено от ООН, което от лятото на 2022 г. позволяваше на Украйна да изнася зърното си през Черно море от лятото на 2022 г. След това тя започна да обстрелва пристанищните райони на град Одеса, а след това и украинското пристанище Рени, отбелязва АФП.

"Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Русия да се оттегли от черноморското зърнено споразумение и умишлените ѝ опити да спре износа на селскостопански продукти от Украйна, от който зависят стотици милиони хора по света", се казва в изявлението на НАТО, публикувано след среща на съвета НАТО-Украйна.

Съюзниците също така осъждат "неотдавнашните ракетни атаки на Русия срещу Одеса, Николаев и други (украински) пристанищни градове, включително циничната атака на Москва с дрон срещу съоръженията за съхранение на зърно в Рени", пристанище в непосредствена близост до румънската граница, продължава текстът.

"Русия носи пълна отговорност за опасните си действия и за ескалацията в Черноморския регион", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Действията на Русия също така представляват съществен риск за стабилността в Черно море, което е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците засилват подкрепата си за Украйна и повишават бдителността си", добави той.

"Оставаме готови да защитим всеки сантиметър от съюзническата територия от всякаква агресия", подчерта Столтенберг.

НАТО добави, че засилва мерките си за наблюдение на Черно море, "по-специално с помощта на морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати".

В сряда се проведе второто заседание на новия Съвет НАТО-Украйна, открит от президента Володимир Зеленски на срещата на върха на Алианса във Вилнюс в началото на юли, с цел укрепване на политическите връзки между съюзниците и Киев по въпроси от взаимен интерес. Във Вилнюс на Украйна беше предложена дългосрочна военна подкрепа, но без перспектива за краткосрочна интеграция в Алианса, припомня АФП.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства "ясното и недвусмислено осъждане" от страна на Съвета НАТО-Украйна оттеглянето на Русия от сделката за зърното. "Създаден само преди две седмици във Вилнюс, Съветът вече доказа, че е ефективен механизъм за кризисни консултации", написа Зеленски на английски език в платформата за съобщения Екс, известна преди като Туитър.

Украйна "ще продължи да изпълнява задълженията си за осигуряване на глобална продоволствена сигурност. Оставаме единни с Алианса, докато се движим по пътя към членството ни в НАТО", добави Зеленски.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ДРУГАРЮ, ПРОЧЕТИ СЪСЕДНАТА НОВИНА РУБЛЯКА ЧУКОВ КАК ПОЧВА ДА ГОВОРИ СРЕЩУ РУСИЯ! СЕЩАШ ЛИ СЕ? ПРОФЕСОР Е, ИМА ИНФО, ПРОЗРЯЛ Е, ЧЕ РУСИЯ Е БИТА КАРТА И СМЕНЯ ЛАФОВЕТЕ! А СЕТИ СЕ СЕГА И ТИ КВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИШ...
244
3
 
11
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
До aДоговор между България и Румъния няма за изключителната икономическа зона, която може да е до 200 мили. Ама там се водят международни води. То в Черно море е трудно която и да е държава да има 200 мили ИИЗ, щото ще ощети другите страни. А териториалните води са ясни - те са 12 милна зона (около 22 км) Та не е много ясно къде точно навлиза новата зона за сигурност на Русия. А бе, да разлайваме кучетата...
243
9
 
12
 
! Отговори
Един преди 9 месеца
Престанете, моля, да приравнявате ЕС и НАТО! Това. са две различни обединения. ЕС е положително за Европа, а НАТО е отрицателно. НАТО е, каквото кажат САЩ, а те защитават техния интерес, много пъти в ущърб на Европа.
242
12
 
5
 
! Отговори
Русия не ни е преди 9 месеца
Освободила а поробила татари русо роби!
241
6
 
12
 
! Отговори
до 253 Русофили в... преди 9 месеца
Аха, така е. А вие евроа-тлантиците, ЕС и НАТО винаги сте съществували, поне от 1000 години. Добре, че 6-ти американски флот дойдаха та ни освободиха от Османската империя. Пък на Урсула прадядо и ни е уредил чудесно с Берлинския конгрес.
240
0
 
2
 
! Отговори
goerg преди 9 месеца
Тоя пък, това пък, какво са, съдии ли
239
0
 
2
 
! Отговори
Татарското кюфте преди 9 месеца
Доказва това
238
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БЪЛГАРСКИЯТ ГЕНОЦИД - ОТ ДЪРЖАВА 1-2 МИЛИОНА , КОЛКОТО ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ, ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ СЕГА НЯМА 1 БЪЛГАРИН!
237
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
РУСИЯ НЕ ДАВА НА БЪЛГАРИТЕ ДА СЕ САМООПРЕДЕЛЯТ, А ГИ ВОДИ ПО ПАСПОРТ ТАТАРИ!
236
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
АЛО ДРУГАРА, ЗАЩО ВЪОБЩЕ СЕ НАПЪВАШ? ВИДЯХМЕ ГО ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РУСКАТА ДУМА- ДЕМАСКИРА СЕ И ВСИЧКО СИ КАЗА! КАК ИСКАТЕ ДА НИ ПРЕВЗЕМЕТЕ И ПР.!
235
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофилите винаги са мразили България и са работили за това паднем под руско робство където са бъдем смачкани отново както през социализма. Руснаците сега умират от яд че малката България е ЕС и НАТО и се развива по добре от тяхната голяма Русия. Умират от яд че заплатите в България вече са 2-3 пъти по високи от руските. Умират от яд че българският паспорт е на 13-то място по сила в света със свободен достъп до 176 държави, докато руският паспорт е на 50-то място и мн. мн . други.
234
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разбрахте ли сега защо България я натикаха в НАТО и защо инсталираха американските слуги. Цялата работа е да го играем кученца.
233
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен ЕС и САЩ стават необитаеми след ядрено.
232
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До az То няма договор между България и Румъния и Украйна къде е зоната. Така че се води международно а и с Крим става руско на 300 км от Крим. Ако не се разберем с Русия става спорна.
231
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 244, Медведя, ти ли си бе? Пий си водката и не се опитвай да напрягаш малкото ти останали мозъчни клетки. Ти вече пуска атома по цялото земно кълбо без Куба, Венецуела и КНДР. Ако си вадеше хляба с предсказания, отдавна да си умрял от глад. Реалността обаче е друга - при първа атомна бомба пусната другаде освен в Блаттная, ще доведе до хилядолетно радиоактивно блато с мавзолей и путански бункер на дъното.
230
11
 
4
 
! Отговори
Крундел преди 9 месеца
като гледам коментарите, виждам още едно доказателство че русор0бите са си предатели и е време да има мерки срещу "чужди агенти" , както е в тяхната истинска родина(там е демократично и патриотично, тук ще е "фашизъм", нали?).Понеже сега ще ревнат кремльб0товете, че "фащ" е тук и какви работи има, правят се, че не разбират - САЩ е НАТО, като нас, Румъния, Гърция, Полша... дори за обратното на умните кремльб0тове би трябвало да не е трудно за разбиране.
229
5
 
8
 
! Отговори
az преди 9 месеца
До Анонимен Тук някои хора, по-слабо надарени с разум, не са разбрали съдържанието на статията. нека поясня: в статията пише, че Русия е създала нова "зона на повишена военна заплаха", която зона обхваща частично БЪЛГАРСКИ териториални води! Забележете! В Тази зона няма румънски, турски и т.н води - само български!
228
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Предупредителна зона е че проближава към водата на Русия. Руските истребители предупреждават да се върне и като откаже стрелят докато потъне. Щом продължава или откаже значи е нападание на нантоски кораби.
227
16
 
6
 
! Отговори
Русия е заплаха преди 9 месеца
Заплаха за целият цивилизован свят! Много жалко че навремето не можахме да приключим с тях.
226
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще има ядрено удар по София а НАТО ще се измъкнат. Бг го отнася.