НАТО осъди опасното поведение на Русия в Черно море, засяга български териториални води

Алиансът засилва мерките си за наблюдение в Черно море
Обновена: 27 юли 2023 07:47 | 27 юли 2023 07:38, Елка Василева
346
НАТО осъди опасното поведение на Русия в Черно море, засяга български териториални води
Снимка: архив, БГНЕС

НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, предадоха Франс прес и ДПА.

Още по темата
Новата морска "зона на повишена военна заплаха", създадена от Русия, обхваща водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което "поражда нови рискове от недоразумения и ескалация", предупреди още Алиансът.

Миналата седмица Русия се отказа от ключово споразумение, подкрепено от ООН, което от лятото на 2022 г. позволяваше на Украйна да изнася зърното си през Черно море от лятото на 2022 г. След това тя започна да обстрелва пристанищните райони на град Одеса, а след това и украинското пристанище Рени, отбелязва АФП.

"Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Русия да се оттегли от черноморското зърнено споразумение и умишлените ѝ опити да спре износа на селскостопански продукти от Украйна, от който зависят стотици милиони хора по света", се казва в изявлението на НАТО, публикувано след среща на съвета НАТО-Украйна.

Съюзниците също така осъждат "неотдавнашните ракетни атаки на Русия срещу Одеса, Николаев и други (украински) пристанищни градове, включително циничната атака на Москва с дрон срещу съоръженията за съхранение на зърно в Рени", пристанище в непосредствена близост до румънската граница, продължава текстът.

"Русия носи пълна отговорност за опасните си действия и за ескалацията в Черноморския регион", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Действията на Русия също така представляват съществен риск за стабилността в Черно море, което е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците засилват подкрепата си за Украйна и повишават бдителността си", добави той.

"Оставаме готови да защитим всеки сантиметър от съюзническата територия от всякаква агресия", подчерта Столтенберг.

НАТО добави, че засилва мерките си за наблюдение на Черно море, "по-специално с помощта на морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати".

В сряда се проведе второто заседание на новия Съвет НАТО-Украйна, открит от президента Володимир Зеленски на срещата на върха на Алианса във Вилнюс в началото на юли, с цел укрепване на политическите връзки между съюзниците и Киев по въпроси от взаимен интерес. Във Вилнюс на Украйна беше предложена дългосрочна военна подкрепа, но без перспектива за краткосрочна интеграция в Алианса, припомня АФП.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства "ясното и недвусмислено осъждане" от страна на Съвета НАТО-Украйна оттеглянето на Русия от сделката за зърното. "Създаден само преди две седмици във Вилнюс, Съветът вече доказа, че е ефективен механизъм за кризисни консултации", написа Зеленски на английски език в платформата за съобщения Екс, известна преди като Туитър.

Украйна "ще продължи да изпълнява задълженията си за осигуряване на глобална продоволствена сигурност. Оставаме единни с Алианса, докато се движим по пътя към членството ни в НАТО", добави Зеленски.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Заплахите идват от нато вчера ФСБ във тори кораб за зърно са открили следи от взривни вещества
224
12
 
7
 
! Отговори
Русия е враг преди 9 месеца
И така 80-те години след 10 години спорове и дебати става ясно че ние повече с Русия не можем да работим защото те ни дърпат назад. Така се стига и до изказването на Живков през 1989г че социализъма е едно недоносче и че нас напълно ни удовлетворява това съдържание което се намира в западните фирми и корпорации. Тоест Живков признава провалът на социализма е че сътрудничеството с Русия е било грешка но сме били под натиск да работим с тях.
223
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
2 пътя са възможни за НАТО и Русия. Русия връща комунизма и помага на Източма Европа с АЕЦ и петрол срещу НАТО. Нещо като СИВ, защото сега и Русия не може да продава и Източна Европа се обезлюдява.. Другия път е ядрена война и ликвидация на планетата. Няма друго решение.
222
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До НАТО, така е копейко, друго си е рушНАЦИте да ти гарантират териториялната цялост, после да ти спретнат путански партизани с танкове да ти отцепят 1/4 от територията с "честни референдуми" и няколко години по късно, путанска война - подла и необявена. Добре, че е НАТО иначе ще почакаме рашисткия агент Радев да им се скара - ама друг път.
221
9
 
7
 
! Отговори
Русо робите На Херца преди 9 месеца
Това български патриот националист родолюбец и русофил са 2 тотално не съвместими неща.Васил Левски е мразил агресорът Русия.Заради руският *** Граф Игнатиев е бил обесен!Днес заради национални предатели русо роби Ива булевард и летище носещи името на този руски и з р у д!Да се променят веднага!!!нищо жества!!!!
220
8
 
16
 
! Отговори
Само да попитам преди 9 месеца
от какъв зор САЩ обявяват Черно Море за своя "зона на интереси"? Че и Русия агресивна била вътре... поредната порция пошлотии!
219
9
 
7
 
! Отговори
Русия е враг преди 9 месеца
Живков още 1975г. осъзнава че докато сме с Русия няма да стигнем до никъде. Нашите експерти правят задълбочен анализ от който става ясно че заради доминиращото сътрудничество с Русия ние сме безнадеждно изостанали от западните държави. Съответно се взема решение с което правим рязък завой на запад и 1980г вече имам редица външнотърговски дружества и търговски отношения със западните държави. Започваме да работим със западни технологии и по западен модел. Русия не харесва това!
218
5
 
10
 
! Отговори
НАТО преди 9 месеца
тръгна като договор за взаимопомощ между Англия и Франция срещу Германия. Англетата забравиха, че испанциите ги разбиха във войната за независимост на щатите. После "приятелите" американци се трепаха един с друг. Не се спряха "съюзниците". Но пък е добре да ми ги хвалите, ще пусна сълза.
217
4
 
9
 
! Отговори
Анонимна преди 9 месеца
В Санкт Петербург се провела среща между Дилма Русеф, която е президент на Банката на Брикс и В.Путин.
216
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия може ТОТАЛНО да игнорира териториалните ни води и няма да има грам разлика за нея. Стига сте нагнетявали положението...
215
9
 
20
 
! Отговори
ИВАН преди 9 месеца
ЦАЙ САТКО, МЕН ОТ РУСИЯ НЕ МЕ Е СТРАХ! СТРАХ МЕ Е ОТ АЛЧНИТЕ КАПИТАЛИСТИ, КОИТО ИЗНАСЯТ КАПИТАЛИТЕ И ЗЛАТОТО ОТ БЪЛГАРИЯ!
214
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 231 Хайде посочи ми уважаеми, една ДЕЙСТВИТЕЛНО приятелска за нас страна. Която ще да е от който ще да е континент.
213
10
 
3
 
! Отговори
Натовски Генерал преди 9 месеца
Заповядвам Веднага да се разположат обстановки Пейтриът по мутроморието!И да почне строеж на Бункери и окопи срущу рушистки десант!
212
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия винаги е била вражеска страна за нас но понякога се преструват че са ни приятели. Те винаги са се опитвали да ни пречат да се развиваме и винаги са ни завиждали че сме по европейци от тях и че ние сме им дали писменост и култура а не обратното. Още когато идват да се бият с Турците техните хора осъзнават че обикновения българин живее много по добре от обикновения руснак дори в окупирана държава. През социализма също ги изпреварихме и първи осъзнахме провалът на тази система.
211
13
 
33
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
Не успях да намеря на картата, от коя страна на Черно море се намира САЩ, че да имат някакъв интерес тук !
210
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хахах, значи не засяга румънската зона, дето е на хвърлей през Дунава от хохолленд, а българската дето е на над стотина км? Няма да ви воюваме бе, разберете го с добро!
209
7
 
23
 
! Отговори
С преди 9 месеца
цялото НАТО зад гъ...рба и пак великото контранастъпление на укрите е в киреча. Зимата беше студено. Пролетта беше кална. През лятото руснаците пък да вземат да изградят отбранителни линии и да минират (не ги е срам) а сега през есента пак щяло да има кал. Ах, недей!
208
2
 
4
 
! Отговори
Още НАТО и USA бази преди 9 месеца
224 На кого говориш
207
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 225 И какво като е написал тук не ти е Украйна не разбра ли.Аре марш.Бъкгария си е свободна страна ,а такива заблудени същества да си ходят в Украйната и да не ни заминат с нея.
206
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ай честито :)