Мъчения и сексуално насилие често използвани от руските сили в Украйна

Това обяви международен екип от експерти
2 авг 2023 07:51, Елка Василева
131
Мъчения и сексуално насилие често използвани от руските сили в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Голям брой затворници в импровизирани центрове за задържане в окупираната от руските сили Южна Украйна са били измъчвани и са били жертва на сексуално насилие. Това обяви международен екип от експерти, предаде Ройтерс.

Екипът, наречен "Мобилен екип за справедливост", създаден от международната компания, специализирана в хуманитарно право "Глоубъл райтс къмлайънс", е работил с украински прокурори в областта на военните престъпления в Херсонска област, откакто украинските сили си я върнаха през ноември след над 8 месеца под руски контрол.

Украинските власти са проучили над 97 000 информации за военни престъпления и са повдигнали обвинения срещу 220 заподозрени в местни съдилища. Но по-високопоставените извършители на тези престъпления биха могли да бъдат съдени в Международния наказателен съд в Хага, който вече издаде заповед за арест за руския президент Владимир Путин.

В доклада на експертите от "Мобилния екип за справедливост", финансиран от ЕС и от САЩ, са анализирани  320 случая и свидетелски разкази от 35 места в Херсонска област. В 43 процента от разказите на жертви се споменават практики на мъчения в центровете за задържане, като сексуалното насилие е честа тактика, наложена им от руските охранители.

"Истинският мащаб на руските военни престъпления остава неизвестен. Но ние можем да кажем със сигурност, че психологическите последствия от тези жестоки престъпления върху украинския народ ще останат вкоренени в създанието на хората в идните години", казва Анна Микитенко, високопоставен юридически консултант в "Глоубъл райтс къмплайънс".

Най-малко 36 разпитани жертви от прокурорите са споменали за мъчения с електрически ток по време на разпитите, често пъти в областта на гениталиите. Една от жертвите е била заставена да гледа изнасилването на друга. На мъчения са били най-често подлагани задържани военни, но също и членове на правоприлагащите органи, доброволци, активисти, общински лидери, медици и учители. Техниките на мъчения включвали най-често задушаване, симулация на давене, побоища, заплахи за изнасилване.

"Всичко разказано навежда на мисълта, че планът на Путин да унищожи украинската идентичност включва редица престъпления, напомнящи геноцид", заяви британският юрист Уейн Джордаш, който е ръководител на екипа.
(БТА, Габриела Големанска)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 месеца
До Анонимен: ти на фронта ли си или зад клавиатурата ?
90
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Монетата има две страни. Защо се премълчава доклада на международната общност,в който се твърди,че укрите не спазват конвенциите за не мъчение на пленници?
89
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мобилен Екип за Сараведливост? Хайде приятен ден!
88
4
 
1
 
! Отговори
? преди 8 месеца
Денков педофил ли е или само прилича на такъв?
87
2
 
2
 
! Отговори
Как е в новият НК преди 8 месеца
А сексуално насилие ли е ако обещаеш на някой извратен да го онодем и не си изпълниш обещанието?
86
6
 
6
 
! Отговори
Горд Българин преди 8 месеца
Само като видиш кой е написал статията може да разбереш колко е достоверна.
85
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да не сте им светили ?
84
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СЛАВА НА УКРАЙНА, СМЪРТ ЗА РУСИЯ!!!
83
11
 
17
 
! Отговори
Гай Баньо преди 8 месеца
Ей псевдомедията, що ми изтрихте коментара? Истината не е удобна, нали!! Напишете,напишете за великата демокрация и западните ценности дето говедарите и британците занеса на народите в Югославия, Либия, Сирия, Ирак, Афганистан и т.н. и. т.н. Стига сте повтаряли като развалени грамофони : " руснаците лоши,руснаците лоши" Осветление поне малко " добрите " си господари!!
82
1
 
7
 
! Отговори
Изобщо преди 8 месеца
Всякакви изродщини ! "И тъй, по плодовете им ще ги познаете" (Матей 7/20) !
81
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украинските войници често се преобличат като жени за да излязат от обкръжение и може тогава да им се е сучило нещо такова в тъмното и в бързината. Ами да си сменят тактиката като не искат да ги таковат пък!
80
9
 
24
 
! Отговори
джо преди 8 месеца
От безсилие, запада само пробутва лъжи и безпочвени обвинения.....
79
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мобилен екип за справедливост.....ххахахахахаха, преместих си го.
78
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 108. Очаквахме господарят ти Путин да говори истината: че не нападат мирно населенеие, само превземат територии. Дрън-дрън. Ти за едновремешните войни ли говориш. Сега е 21 век. Би трябвало руснаците да са се цивилизовали.
77
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма по пропаднала нация от чебурашките. Единствено в световен мащаб ги бият само Северна Корея. Абе кво стана? Изпросиха ли нещо от прасчо като ходи там оня колхозник Шойгу ли беше, как беше? Абе с физиономията на слаб ученик. Ония късия, корейчето, май само си показва ракетите и кой от къде е. Гаранция му е показал и неговата лична къса ракетка и си го е изпратил явно.
76
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Както в Берлин през Втората Световна
75
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Еми освободители. Те по друг начин не знаят. В освободените райони това ги чака + мизерия и алкохолизъм.
74
18
 
13
 
! Отговори
Тц,тц преди 8 месеца
Ами такова е племето им! Диво, *бливо...Тях освен за революции, водка и "кекс", за друго не ги търсете! Имаше един техен филм "Покаяние", може би ще трябва масово и общонародно да си го гледат пак! Името му е показателно за грешната и сбъркана народопсихология на расата им..
73
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кат чета, голям xoмoceксуализъм в руската армия и русофилите потъркват ръчички! Изплюха камъчето, защо желаят руски башибозук в задния им двор!
72
5
 
10
 
! Отговори
До 102 преди 8 месеца
Трети разряд, пускай си нетфликс третополовите п0рнаци, и живей с мисълта , че си много умен, оригинален, модерен, и най-вече - нормален. Сега може да дърпаш