Мъчения и сексуално насилие често използвани от руските сили в Украйна

Това обяви международен екип от експерти
2 авг 2023 07:51, Елка Василева
131
Мъчения и сексуално насилие често използвани от руските сили в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Голям брой затворници в импровизирани центрове за задържане в окупираната от руските сили Южна Украйна са били измъчвани и са били жертва на сексуално насилие. Това обяви международен екип от експерти, предаде Ройтерс.

Екипът, наречен "Мобилен екип за справедливост", създаден от международната компания, специализирана в хуманитарно право "Глоубъл райтс къмлайънс", е работил с украински прокурори в областта на военните престъпления в Херсонска област, откакто украинските сили си я върнаха през ноември след над 8 месеца под руски контрол.

Украинските власти са проучили над 97 000 информации за военни престъпления и са повдигнали обвинения срещу 220 заподозрени в местни съдилища. Но по-високопоставените извършители на тези престъпления биха могли да бъдат съдени в Международния наказателен съд в Хага, който вече издаде заповед за арест за руския президент Владимир Путин.

В доклада на експертите от "Мобилния екип за справедливост", финансиран от ЕС и от САЩ, са анализирани  320 случая и свидетелски разкази от 35 места в Херсонска област. В 43 процента от разказите на жертви се споменават практики на мъчения в центровете за задържане, като сексуалното насилие е честа тактика, наложена им от руските охранители.

"Истинският мащаб на руските военни престъпления остава неизвестен. Но ние можем да кажем със сигурност, че психологическите последствия от тези жестоки престъпления върху украинския народ ще останат вкоренени в създанието на хората в идните години", казва Анна Микитенко, високопоставен юридически консултант в "Глоубъл райтс къмплайънс".

Най-малко 36 разпитани жертви от прокурорите са споменали за мъчения с електрически ток по време на разпитите, често пъти в областта на гениталиите. Една от жертвите е била заставена да гледа изнасилването на друга. На мъчения са били най-често подлагани задържани военни, но също и членове на правоприлагащите органи, доброволци, активисти, общински лидери, медици и учители. Техниките на мъчения включвали най-често задушаване, симулация на давене, побоища, заплахи за изнасилване.

"Всичко разказано навежда на мисълта, че планът на Путин да унищожи украинската идентичност включва редица престъпления, напомнящи геноцид", заяви британският юрист Уейн Джордаш, който е ръководител на екипа.
(БТА, Габриела Големанска)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Смяааатай, садистичните коментатори, ако трябваше да воюват! Днес.бг, защо оставяте подобни гнусни коментари на диванните проруски и.дио.ти? Едва вчера имаше хиляди хора, излезли против насилието, а днес тук се толерират коментари на Гошкови събратя.
70
4
 
10
 
! Отговори
Толкоз преди 9 месеца
"Екипът, наречен "Мобилен екип за справедливост", създаден от международната компания, специализирана в хуманитарно право "Глоубъл райтс къмлайънс"
69
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това са нормални приоми за чебурашките. Така е било и тук като ни окупират 44 година.
68
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Явно великата офанзива боксува и се започва с емоциите.......... Медийни бози!
67
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като гледам в телеграма какво качват украинските войници направо ми се повръща! Обичат да снимат извращенията си!
66
2
 
4
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 9 месеца
А, то, ти, 84, и подобните ти освен за заливане с помия, за друго не ставате
65
13
 
11
 
! Отговори
пффф преди 9 месеца
До Анонимен 82 Ами като не искаш такава фалшива демокрация заминавай в Мацква, там демокрацията е истинска.А си кихнал и а си се озовал в Сибир на санаториум да се лекуваш.
64
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мир по руски.
63
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Рузкия мир и ценности в действие.
62
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Странно, украинците се оплакват а българските евроатлантици са готови да си платят за да ги малтретират сексуално ??
61
8
 
18
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Ало мисирките,спрете с лъжите ставате все по мразени.
60
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ненапразно алкохолика Медведев заплашва света с ядрено оръжие ако Украйна освободи окупираните територии.Голям страх тресе кремълските злодеи от поражението, което разбира се им е гарантирано... В руския башибозук масово се предават и отказват да влязат в бой. ВСУ ги млати яко по всички направления ... направо ги побъкаха с дроновете и касетъчните снаряди.
59
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В радостта си че "асвабадиха" Донбас, рузките фашисти го минираха целия с милиони мини, и изпратиха насилствено мъжете от региона на фронта.
58
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофилите са мозъчни инвалиди с трайно увредени мозъчни клетки които не подлежат на възстановяване...
57
13
 
16
 
! Отговори
Вмирисания кравар преди 9 месеца
Започна работа написа си простотиите и дори си ги хареса няколко пъти хаха. Стотици пъти съм го казвал с писане на простотии и измишльотини по никакъв начин не помагате на Укрозомбитата това се отнася и за медиите.
56
15
 
1
 
! Отговори
до 72-ри Ако вярваш преди 9 месеца
на Пригожин, то значи служиш на Путин.
55
12
 
13
 
! Отговори
забравихте преди 9 месеца
жертвите на украинците, вкл. деца, избити само защото са руснаци
54
8
 
16
 
! Отговори
Костя Копейката преди 9 месеца
Моята мечта е да доведа рассийския мир и култура на територията на България и другарката Митрофанова да ме направи губернатор. Всеки който е против мен не е патриот и ще ходи в БЕЛЕНЕ, ако оцелее при "народния" съд. Рассия, Рассия! НАТО вън, НАТО вън!
53
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много самозабравили се рашки ще бъдат вкарани в Украйна с примка на шията и обработени подобаващо .Междувпрочем този режим сам ще ги предаде за да запази нещо за себе си.
52
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пу тлер е обявен за международно издирване военопрестъпник, за незаконна депортация на деца. Това е рузкия мир и неговите представители.