Украйна арестува счетоводител, присвоил 200 000 евро от морската пехота

Заплашват го до 8 години затвор
2 авг 2023 18:00, Стела Стоянова
103
Украйна арестува счетоводител, присвоил 200 000 евро от морската пехота
Снимка БГНЕС, архив

Военното контраразузнаване към Украинската служба за сигурност (УСС) разобличи схема за източване на бюджетни средства в един от батальоните на морската пехота към Въоръжените сили на Украйна, предаде украинската агенция УНИАН.

Незаконната дейност е била организирана от касиер-счетоводител от финансово-икономическия отдел на военната част. По данни от следствието той начислявал заплати и премии на свои познати, които не влизат в състава на батальона и въобще не са зачислени на служба към Въоръжените сили на Украйна.

"За осъществяването на схемата той вписвал невярна информация във ведомостите и списъците по счетоводната програма, като злонамерено е използвал достъп до системата, който без основание му бил предоставен от началника на финансово-икономическия отдел на батальона", информират от УСС.

Счетоводителят подавал фалшифицираните сведения за заплатите и премиите на войсковата част към областното подразделение на министерството на финансите на Украйна. Установено е, че благодарение на схемата той придобил автомобил от висок клас. Като цяло чиновникът присвоил десет милиона гривни (приблизително 200 000 евро - бел. ред.) бюджетни пари. По време на обиска, извършен на работното му място и в жилището му, са намерени скъп автомобил, ценни аксесоари и битова техника, за които използвал присвоените пари.

Засечени са и 2,5 милиона присвоени гривни в кредитни карти у негови познати, на които чиновникът отпуснал заеми. Освен това при обиска е открита бойна граната РГО, която е дадена за изследване.

Срещу счетоводителя е повдигнато обвинение по чл. 4, ал. 191 от Наказателния кодекс на Украйна – "присвояване на пари и имущество или придобиването им чрез злоупотреба със служебно положение". Заплашват го до осем години затвор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво на човека, всяко присвоено евро не е отишло за безсмислена война
72
9
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 8 месеца
Кога ще вкараме в затвора тукашните родопродажници начело с Копейката?
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Полша ще завземе Западна Украйна и ще депортира бежанци оттам - Макгрегър. Полша иска да анексира Западна Украйна и да разсели там всички бежанци, пристигнали след началото на конфликта, каза бившият съветник на Пентагона Дъглас Макгрегър. "Когато Украйна започне да се разпада и нейната армия отслабне, ще има опит за нахлуване в западната част на страната, за да се създаде зона за сигурност и да се репатрират три милиона украински бежанци", каза той.
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украйна повече от всичко вече иска корейския сценарий и замразяването на конфликта, тъй като контранастъплението на зомбитата на киевският наркокартел не дава резултати - германският вестник Die Welt. Колумнистът Кристоф Шилц отбелязва, че "няма причина да се смята, че Украйна ще успее да си върне окупираните територии, така че през зимата Западът ще окаже натиск върху Украйна за прекратяване на огъня".
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия готви нова армия от мобилизираните за атака срещу Украйна - британското разузнаване. ВС на РФ формират нови части от мобилизирани граждани, за да ударят отново Украйна. През последните два месеца Русия вероятно е започнала да формира нови големи формирования за укрепване на своите сухопътни сили. Сред тях е 25-а общовойскова армия, съобщава британската агенция. Провалът на контранастъплението на зомбираната по натовски стандарт биомаса ще доведе до ново мащабно настъпление на руските сили, сигурни са островитяните. И дори да е така, с кого ще воюват украинците, ако всички паднат под Стар
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
3 милиона (сега ВС на РФ са 1,15 милиона), като по този начин изпреварва най-голямата армия в света - НОА на Китай.
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия е готова да воюва в Украйна още две-три години Bild. Такъв извод направиха експерти от германското правителство. Посочен е период от две или три години без възможност за обща милитаризация на руското общество, защото тогава ще бъде просто невъзможно да се вземат предвид възможностите на руската армия. Bild признава масовото мнение, че след провала на украинската контраофанзива руснаците ще поемат водачеството и ще бъдат много по-продуктивен, със самолети, танкове и ракети с голям обсег. Според експерти Русия запазва възможността да увеличи числеността на своята армия до 3 милиона (сега
66
3
 
2
 
! Отговори
Коментатор преди 8 месеца
Георги Николаев е изверг. Всички българи са *** и насилници. Българските мъже са комплексари.
65
0
 
7
 
! Отговори
Магаренко : преди 8 месеца
Не съм получил нито една гривна в служба на посолството! Продавам България безплатно!
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е те вече нито пехота имат нито пък кой знае,какъв излаз на море и човека е решил да си ги прибере парите.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Направление Запорожие, Район Ореховски. Тук също цари относително спокойствие. ВС на Рф нанасят удари по зомбирана биомаса и военна техника на киевският наркокартел. В района на Работино зомбинацитата атакуваха позициите на ВС на РФ с малки сили, но се оттеглиха под обстрел. Също така зомбинацитата водят активно разузнаване в посока на селището Мирное. Зомбитата се опитват да атакува отново през Пятихатки към Жеребянки, но бяха локализирани своевременно и след битка се върнаха назад. На Ореховския участък зомбитата на киевският наркокартел също извършват прегрупиране и вливане на нови резерви
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Направление Южнодонецк, Времевски район. През последното денонощие се наблюдава относително затишие спрямо предходната седмица. Зомбинацитата провеждат поредно прегрупиране за предстоящите атаки, вливайки резерви в своите подразделения. Старомайорское е напълно унищожено. Зомбитата се намират недалеч от северните покрайнини, а руснаците са по-близо до южните и, разбира се, на изток в района на Урожайное. Височините около Старомайорски все още са под контрола на въоръжените сили на РФ.
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Артьомовск и околностите, Южен фланг. Подразделенията на ВС на РФ продължават да отразяват зомбивълните в Клещеевка. Зомбитата на киевският наркокартел се опитват да атакуват на малки групи, напоследък това е основната им тактика в много сектори на фронта. ВС на РФ водят артилерийски обстрел по позициите на зомбинацитата северозападно от Клешчеевка, където са разположени тактически височини. Напоследък не се говори за връщане на тези височини от ВС на РФ въпреки, че би помогнало много за защитата на Клещеевка.
60
0
 
10
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
Киевският наркокартел прехвърли значителни зомбирани биомаси и техника в този район. Най-вероятно в следващите дни зомбираната по натовски стандарт биомаса ще се опитат да си върнат загубените по-рано позиции.
59
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Луганско направление,Сватовски участък. През последните дни край Кармазиновския район се водят позиционни сблъсъци. Въпреки изявленията на киевският наркокартел, контраатаката на зомбинацитата в посока Новоегоровка и Кармазиновка не доведе до значителни резултати. Зомбивълните на малки пехотни групи са с жалък резултат. В момента зомбирани артилеристи продължават да стрелят с касетъчни боеприпаси от Новосергеевка и Первомайски. На участъка Первомайское - Копанки зомбитата на киевската хунта оборудваха бетонни укрепления.
58
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За кокошка няма прошка за милиони няма закони! В сравнение с киевската хунта, този си е кокошкар, но киевсият наркокартел отчита активно мероприятие, борба с корупцията, като хвърлят в казана някой кокошкар, дето е откраднал самосиндикално или не е успял да открадне милионите, които са минали през него и са го обвинили за да си измият мръсните ръце, нещо като 12 годишното управление на една тиква в една балканска държава, където после едни други пega/\u изпраха същата тази тиква и му засMykaxa ч;e;п;a!
57
0
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Абе много хубав коментар имаше наскоро за трети март. Защо по принцип е приет 3 март още преди 1944 година и защо след това. Приет е, защото той показва на карта националния идеал на България, който е водил много поколения преди днешните продажници и изуйгащниццци. Дори Цар Борис 3 изнася пламенна реч за Руската империя при откриването на паметника Шипка. Вярно, за да подразни СССР. Все пак 3 март бе махнат от комунистите точно заради интернационализма. Днес му викат неолиберализъм.
56
7
 
0
 
! Отговори
20 преди 8 месеца
За мен не е национален празник 3 март трябва да бъде 20-ти април.В България трябва да се празнува на 20 април, защото тази дата символизира независимостта на България a He на Русия както на Трети март .На 20 април България придобива независимостта си, затова тази дата е важна.
55
2
 
15
 
! Отговори
Горска пехота преди 8 месеца
"Морска пехота"? В Украйна? От известно време вече не са морска държава и дори изобщо там вече няма държава.
54
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Я кажете колко са убитите руски войници? Само убити, не осакатени? Май минаха населението на Бургас?