Случващото се в Западна Африка - продължение на войната в Украйна

Мохамед Халаф: Проект не само в Близкия изток, но и в Африка и Европа
14 авг 2023 14:08, Елка Василева
222
Случващото се в Западна Африка - продължение на войната в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

"На всичко това, което се случва в Западна Африка, може да се гледа като продължение на войната в Украйна. Сблъсъкът между Запада и Русия и Китай го виждаме достатъчно ясно и в Западна Африка, както и в Близкия изток, в Сирия, след това в Либия, Северна Африка, сега виждаме и в Алжир такива индикации". Това коментира пред БНР Мохамед Халаф - експерт по близкоизточна политика, журналист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Още по темата
Виждаме, че Русия и Китай опитват да разчупват Запада, подчерта той и изказа мнение, че това е един начертан и добре обмислен проект, който се провежда от години не само в Близкия изток, но и в Африка и Европа.

"Не е тайна, че Русия е един от източниците на фалшивите информации, неверни данни, които наблюдаваме и в Африка, и в Близкия изток", каза Халаф.

По думите му частните военни формирования "Вагнер" имат присъствие в 9 африкански държави. Според него те са изиграли голяма роля в превратите там.

"Русия използва една политика в различни европейски държави, в Близкия изток, в България също - корумпира различни политици, подкупване на генерали в армията в Африка, предоставяне на тях възможности за корупционни схеми, получаване на милиони долари. В същото време им дава привилегии, които те не могат да имат, ако има демократично устройство, ако има демократично управление", обясни Халаф.

Той напомни, че през май ЕС е подписал споразумение с Нигер, а експерти работят по различни проекти в страната. Това не се харесва на военните, изтъкна Мохамед Халаф.

"Да не забравяме, че там в момента влизат и Турция, и Иран. Иран вече предоставя на Алжир дронове, които ги предоставя на Русия. Това засилва конфликтите между Мароко и Алжир. Това е един цялостен процес, който се случва в този регион", посочи експертът.

Това, което се случва в Африка, в Нигер, е един цикъл, който ще го виждаме в Близкия изток скоро, оттам ще отиде и ще приключи във война в Тайван, за да покаже, че има нов световен ред, коментира експертът.

Според него дори френските военни да бъдат изтеглени от Нигер, САЩ няма да напуснат терена: "За тях това ще е бягане от отговорност и така ще предоставят целия регион в ръцете на Китай и Русия. Нигер не може без присъствието на САЩ".

"Русия опитва да внуши на света, че имат ресурси. Те нямат този ресурс, Западът има", коментира още той.

Според него генералите в Нигер, които свършиха този преврат, много добре осъзнават какво ще се случи. Нито Русия може да им помогне, нито "Вагнер", подчерта Халаф.

Той цитира анализи, които сочат, че от Нигер ще тръгне Третата световна война. Според него обаче това няма да се случи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
VPN лайки си си сложило долното дано да помогнат за манипулиране на читателите.
199
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изнася ти да си напишеш платената поръчка. Защо не дадеш поне едно доказателство. Нямаш го в опорката ясно но за сметка на това имаш мнение.
198
12
 
4
 
! Отговори
руски тероризъм преди 8 месеца
Русия изнася корупция и тероризъм по целия свят!
197
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За другите не знам , за тебе минус не ти се хваща това са глупости за костя коп.
196
0
 
2
 
! Отговори
гьон ИИ преди 8 месеца
Алжир и Путин са имали нещо общо само когато са цъфнали налъмите на Костов.Милион и половина са коренни французи.Местни в провинцията,обаче от време на време гръмнат някой газопровод и не признават ничия власт.Алжирският въпрос докара отново Де Гол на власт,като се сложи край на предната република,той обаче не го реши според очакванията на военните там,страхът от които да не извършат десант в самата Франция му даде властта и им даде независимост.Имаше и неуспешен атентат срещу него.
195
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За другите не знам, но алжирците са по-цивилизовани и няма да се поддадат втори път. Путин веднъж вече им спретна задкулисно гражданска война. Едва ли ще се върнат там, където Костя Копейката мечтае да ни вкара.
194
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Западните държави ви експлоатират, защото вие се оставяте. Като всеки живее сам за себе си, няма друг избор освен да работи каквото намери, за да оцелее. Ако си помагахте, нямаше да се стигне до тук.
193
2
 
14
 
! Отговори
Bormann преди 8 месеца
Няма газ, няма горива, няма ток. Затова ви пробутват да се возите в електрически чайници зареждащи се с часове с някъв си кабел (бухаха), кранчето секна, толкоз за запада, скоро няма ко да ядат бидоните :))) Новия световен ред е ясен, Изтока дърпа конците а запада е веселата кукличка хехе
192
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Скимтят ли хюмнетaтa ,значи Путин дъни яко. Голям кеф.
191
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нещо эа демократичното бомбандиране на Нигер от френски демократични самолети преди 5-6 дена да напишете.Поредната эагуба на цивилиэована Ивропъ
190
2
 
21
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
САЩ имат още няколко години през които да се спасят. Ако не успеят-паразитното им съществуване приключва.
189
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Одобрението на руския народ за политиката на Кремъл е доста високо. Белия дом едва ли може да се похвали с такава всенародна подкрепа освен за Тръмп .
188
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Ленин човеко точно твоя пост е пропаганда и отявлени инсинуации на основание на вопиющи лъжи.
187
1
 
19
 
! Отговори
-(-) преди 8 месеца
Зачулвай се с чаршава и към Ирак .Скрил се тука и ще манипулира.Марш от тука тръгнал да ми прай анализи.А случващото се в Ирак преди 20години на какво е продължение Клоун такъв .
186
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ленин пише, че когато управляващите не могат да удържат властта в държавата, отвличат вниманието на населението чрез военна агресия зад граница. Кремъл точно това направи. За да предотврати нарастващото недоволство от некадърното управление: затвориха 23 000 фалирали индустриални предприятия и превърнаха Русия в бензиностанция. Нападнаха Украйна, и заплашват Полша, балтийските републики и т.н. Останалото е пропаганднаПОМИЯ. 137 държави се обявиха срещу болните им амбиции.
185
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украйна съобщава за напредък на нейните сили , може ама не вярвам чудят се как да точат още и още пари от наивните евроатлантици западни не умници наивници.
184
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички копейки и *** се чувстват длъжни да се разпишат в днес.бг
183
1
 
6
 
! Отговори
КонВихрогон преди 8 месеца
Айде, още един разбирач и при това-мюсли! Ходи си при ония с големите тюбетейки, да те отворят, така да се каже, повече... Русия била разпространявала неверни информации. Най-големите разпространители на злоба и ненавист са алахопочитателите- тези, за които жените са стока, други религии няма, а шериата - най-правилното. Айсиктер!
182
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руснаците си падат по африканци.
181
1
 
23
 
! Отговори
Тон преди 8 месеца
Западна Африка иска да е свободна от западните кърлежи!