Случващото се в Западна Африка - продължение на войната в Украйна

Мохамед Халаф: Проект не само в Близкия изток, но и в Африка и Европа
14 авг 2023 14:08, Елка Василева
222
Случващото се в Западна Африка - продължение на войната в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

"На всичко това, което се случва в Западна Африка, може да се гледа като продължение на войната в Украйна. Сблъсъкът между Запада и Русия и Китай го виждаме достатъчно ясно и в Западна Африка, както и в Близкия изток, в Сирия, след това в Либия, Северна Африка, сега виждаме и в Алжир такива индикации". Това коментира пред БНР Мохамед Халаф - експерт по близкоизточна политика, журналист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Още по темата
Виждаме, че Русия и Китай опитват да разчупват Запада, подчерта той и изказа мнение, че това е един начертан и добре обмислен проект, който се провежда от години не само в Близкия изток, но и в Африка и Европа.

"Не е тайна, че Русия е един от източниците на фалшивите информации, неверни данни, които наблюдаваме и в Африка, и в Близкия изток", каза Халаф.

По думите му частните военни формирования "Вагнер" имат присъствие в 9 африкански държави. Според него те са изиграли голяма роля в превратите там.

"Русия използва една политика в различни европейски държави, в Близкия изток, в България също - корумпира различни политици, подкупване на генерали в армията в Африка, предоставяне на тях възможности за корупционни схеми, получаване на милиони долари. В същото време им дава привилегии, които те не могат да имат, ако има демократично устройство, ако има демократично управление", обясни Халаф.

Той напомни, че през май ЕС е подписал споразумение с Нигер, а експерти работят по различни проекти в страната. Това не се харесва на военните, изтъкна Мохамед Халаф.

"Да не забравяме, че там в момента влизат и Турция, и Иран. Иран вече предоставя на Алжир дронове, които ги предоставя на Русия. Това засилва конфликтите между Мароко и Алжир. Това е един цялостен процес, който се случва в този регион", посочи експертът.

Това, което се случва в Африка, в Нигер, е един цикъл, който ще го виждаме в Близкия изток скоро, оттам ще отиде и ще приключи във война в Тайван, за да покаже, че има нов световен ред, коментира експертът.

Според него дори френските военни да бъдат изтеглени от Нигер, САЩ няма да напуснат терена: "За тях това ще е бягане от отговорност и така ще предоставят целия регион в ръцете на Китай и Русия. Нигер не може без присъствието на САЩ".

"Русия опитва да внуши на света, че имат ресурси. Те нямат този ресурс, Западът има", коментира още той.

Според него генералите в Нигер, които свършиха този преврат, много добре осъзнават какво ще се случи. Нито Русия може да им помогне, нито "Вагнер", подчерта Халаф.

Той цитира анализи, които сочат, че от Нигер ще тръгне Третата световна война. Според него обаче това няма да се случи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Африка се веят руски знамена. Африканците повеждат борба срещу неоколониализма. Президентът Путин е героят и примерът за африканците.
19
8
 
5
 
! Отговори
Всички знаем преди 8 месеца
Олигарсите от бандата на Путин-Мордошов,Алекперов,Чорни, Милер,Абрамович,Махмудов,Розенберг ,Ернст,Дерипаска са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин!
18
9
 
2
 
! Отговори
ВЪПРОС: преди 8 месеца
ВАГНЕР И НА ТЯХ ЛИ ЩЕ ИМ ПРИБЕРЕ ЗЛАТНИЯ РЕЗЕРВ, КАТО НА НАС НА 9.09.1944?
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Западна Африка се освобождава от евроатлантическо робство което тука наричат ,,членство,, И тука ще дойде вълната защото на запад хората са фалирали и нямат пари за да потребяват стоки . Запада фалира по модела на соца през 90 те . Сега ще изгуби колонии като България и други африкански държави.
16
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И ТУК НА 9.09 ИМАШЕ ТАКИВА С МОТОРИ И РУСКИ ЗНАМЕНА, ПОСКЛЕ ЛЕЛЕ МАЛЕ...
15
0
 
13
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 8 месеца
Пуредния експерт мистер очевадност!Чтом си експерт по близкоизточната политика де си отишъл в небраното да говориш за африканската политика бе?Само американците и европеиците не лъжат-пропагандатор близкоизточни,ако това преподаваш в университета скъсаи си дипломата и отиди в новата академия за овчари!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Метеоритния дъжд вчера също беше продължение на войната в Украйна.
13
8
 
4
 
! Отговори
СПОКО, преди 8 месеца
ТЕ ДА ГЛЕДАТ СИРИЯ КАТО Я АСВАБАДИ РУЗИЯ КОЛКО ГОТИНО СТАН ТАМ- НЕ МОЖЕМ ДА ГИ СПРЕМ ДА БЯГАТ НАСАМ ОТ АСВАБАЖДЕНИЕТО...
12
6
 
2
 
! Отговори
До Що е то наглост преди 8 месеца
Не е наглост, а обективност- САЩ са нигерска страна и затова имат работа в Нигер, а Русия има работа в Кавказ, Татарстан, Сибир.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Командването в Нигер заяви, че френски военни са застреляли 5-*** от националната гвардия на Нигер. В Мали, област Томбукту, джихадисти са нападнали колона на "Вагнер" и правителствените войски.
10
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЛОШИ СА НАГЛОСАКСИТЕ, ЧЕ НЕКВИ С ПРЕПАСКИ И БАНАНИ ОТПРЕДИ КАМЕННАТА ЕРА ПРЕДИ 10 000 Г ЗА 300 Г. ИМ НАПРАВИ ДЪРЖАВИ И ГОРЕ ДОЛУ НЯКВА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, СЕГА ЩЕ ВИДЯТ ТЕ КАТО ГИ АСВАБАДИ РУЗИЯ КАК ЩЕ ЦЪФНАТ... ДА НИ ПИТАТ НАС... ПАК ЩЕ СЕ ВЪРНАТ С ПРЕПАСКИТЕ...
9
3
 
12
 
! Отговори
aZ-ът преди 8 месеца
Кофти тръпка либерасти? Боли ли ? Спокойно ще мине ? Ох , ама кеф ще има .
8
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
РУСИЯ ОСВОБОЖДАВАШЕ АФРИКА И ПРЕДИ 1989, В РЕЗУЛТАТ ФАЛИРА... НО ТЪ ПАЦИТЕ ОБИЧАТ ДА НАСТЪПВАТ МОТИКАТА ВТОРИ ПЪТ... БРЕЖНЕВ СЕ ЦЕЛУВАШЕ С АФРИКАНЦИТЕ В УСТА, ИМА И СНИМКИ В НЕТА.
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На местните им писна и отидоха с руски и нигерски знамена да изгонят неоколониалистите. Оттам идат писъците от неоколониалистите.
6
18
 
1
 
! Отговори
карачанаков преди 8 месеца
Я какво хубаво знаменце бяло,синьо,червено добре познато от сбирките на копейките от къде ли са го взели на Коцето побратимите,едва ли са го намерили на пътя.
5
3
 
28
 
! Отговори
Що е то наглост преди 8 месеца
"Нигер не може без присъствието на САЩ" ...
4
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Франция и западняците от колко века имат присъствие там и колко пари са окрали през този период?
3
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Нигер наскоро откриха изключително богати петролни залежи. Освен това, Западът изгради газопровод и затова гръмна Северен поток, но Путин им го ту-ри и сега Нигер отказват през територията им да се захранва с газ Европа. Тоест, европейската зима ще е доста... интересна.
2
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези в Нигер са много лоши, защото искат да спрат да ги ограбват и да получават парите за природните им ресурси. при сегашното положение никога няма да се оправят. Франция колко века ги експлоатира и са на това дередже?
1
8
 
24
 
! Отговори
Значи, то хубаво преди 8 месеца
има присъствие на "Вагнер", ама за присъствието на САЩ в Африка, някой говори ли? А говори ли се за това, че от както САЩ основаха "Африкон", терористичните атаки на континента са се увеличили 30 000% - случайно ще да е, м?