Военните режими в Африка "пешки" в играта на Путин

Жозеп Борел: Империалистическа Русия ги използва
2 авг 2023 14:08, Елка Василева
78
Военните режими в Африка "пешки" в играта на Путин
Снимка: архив, БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че империалистическа Русия се стреми да използва военните режими в Африка "като пешки в своята глобална шахматна игра", предаде ДПА.

Още по темата
Русия, ръководена от президента Владимир Путин, подклажда неотдавнашните военни преврати в Африка с фалшивата си пропаганда и "печели от установяването на военни режими със своите частни милиции, които ограбват богатствата на региона", заяви Борел.

Превратът в Нигер през миналата седмица е петият от 2021 г. насам, след като демократично избраните правителства на Мали, Судан, Гвинея и Буркина Фасо бяха свалени, изтъкна снощи европейският първи дипломат в публикация.

В отделно изявление от понеделник Борел заяви, че ЕС отхвърля всякакви обвинения за чуждестранна намеса в преврата в Нигер.
(БТА, Симеон Томов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 8 месеца
Нещо много те е яд на Русия !
66
2
 
1
 
! Отговори
руския тероризъм преди 8 месеца
Още от 1918 г , русия разпространява тероризма по света! Сега ще подарява зърно и бойци на Вагнер на гладните африканци!
65
2
 
6
 
! Отговори
Франция преди 8 месеца
ще яде шамарите и франсетата ще бъдат изгонени от цяла Африка...............сега след смяна на режима в Нигер няма да има евтини злато и уран за Париж...............затова ореваха света франсетата................да му мисли Макарона................идват тежки дни за него и Франция!!
64
3
 
13
 
! Отговори
Войната на пешките преди 8 месеца
То Украйна не е ли също пешка? И запада я ползва за война срещу РУсия.
63
9
 
3
 
! Отговори
Русия затягай колана преди 8 месеца
дължиш 10 000 000 000 000 000 000 евро на Украйна за нанесени щети
62
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
КРЕМЪЛСКИрашисти КРАДАТ РАЗРУШАВАТ, ЗА ДРУГО НЕ СТАВАТ
61
1
 
7
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 8 месеца
Жозеп казал, че империалистическа Русия се стреми да използва военните режими в Африка като пешки в своята глобална шахматна игра. Жозеп и началстващата Акушерка провалиха ролята на Европа като център за конценрация на силата и страшно завиждат на Президента Путин, че умело превръща Руската Федерация в нов световен Център за конценрация на силата. Президентът Путин превръща Русия в пътеводна звезда за поробените от неоколониализма страни. Днес в Африка, а утре и в Латинска Америка.
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Исках с няколко думи да поясня,защо "намесвам" Френската революция в днешния дневен ред на Европа.Причината е че тя сама"изяде"своите деца,така както брюкселските чиновници унищожиха Икономическат Общност в Европа,за да се настанят удобно в чужди кресла(Разбирай да вземат те, решенията ,вместо бизнеса)Така се стига и до война в Европа.Когато политиците вземат решенията, вместо бизнеса,с е стига рано или късно до мракобесието на чиновниците.Правете бизнес и любов а не война,бе uguo*Tu брюкселски
59
1
 
11
 
! Отговори
Км преди 8 месеца
Вие крадохте стотици години по целия свят .А кажете кой колко колонии е имал по света,но за това мълчите като пукали.
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А до сега кой крадеше от Африка. Кой има колонии до ден днешен. Най-големите колонизатори се правят на демократи. Но рано или късно идва време за разплащане.
57
1
 
13
 
! Отговори
борелчо, мамин преди 8 месеца
много си зле, значи ако запада краде е демократично, но ако Русия помага е агресия, колонизаторската ви лапачка вече свърши, ще трябва сами да се оправяте.
56
1
 
10
 
! Отговори
Ха ха ха преди 8 месеца
Режимът у нас. Пешки в играта на Байдън.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Фашизма мяра няма.Той иска всичко да е само за него.Де нацификация и на Европа де.На някой в Европа пак му е домиляло за СССР.Когато сам си го направиш и Господ не може да ти помогне.На кого му беше нужна илюзията че като гътнат СССР и ще потекът реки от мед и масло към Еврпа.Империалистите от Запада и тези от Истока,ще си пригризят гушите сами,за радост на Китай.Толкова простотия в Европа не е имало от Френската революция до сега.
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Фашизма мяра няма.Той иска всичко да е само за него.Де нацификация и на Европа де.На някой в Европа пак му е домиляло за СССР.Когато сам си го направиш и Господ не може да ти помогне.Н а или му беше нужна илюзията че като цъфнат СССР и ще потекът реки от мед и масло към Еврпа.Империалистите от Запада и тези от Истока,ще си пригризят гушите сами,за радост на Китай.Толкова простотия в Европа не е имало от Френската революция до сега.
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Притеснени са, че Русия ще граби африканските ресурси. А вие преди плащахте ли за тях? Сигурно колкото за нашето злато. Не мерете другите със своята мярка.
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А Агент Зеленски и по-малко и от пешка в играта на МИ6 !
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 51. Ползваше.
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре беше, когато бяха ваши пешки, нали? Но лошото на хубавото е, че винаги свършва. Няма вече безплатни африкански ресурси. А може и изобщо да няма.
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Френската ядрена енергетика ползва урана на Нигер.
48
3
 
16
 
! Отговори
Virtuozzo преди 8 месеца
а Нацикрайна каква е за вас бе калъфиии евроджендърски срещу Русия ??