Критики за папа Франциск заради възхвала на руските царе

Той говори за „великата майка Русия“
29 авг 2023 08:25, Елка Василева
103
Критики за папа Франциск заради възхвала на руските царе
Снимка: архив, БГНЕС

Папа Франциск бе подложен на критики за това, че е казал на руски младежи да помнят, че са наследници на царе като Петър Велики, когото президентът Владимир Путин обича да дава за пример, за да оправдае нахлуването в Украйна, предаде Ройтерс.

Украйна заяви, че коментарите, които Франциск е направил в петък във видеообръщение на живо към католически младежи, събрали се в Санкт Петербург, са достойни за "дълбоко съжаление".

Франциск прочете подготвената си реч на испански език, но в края ѝ премина на италиански и каза: "Не забравяйте (своята) наследственост. Вие сте наследници на великата Русия – великата Русия на светците, на царете, великата Русия на Петър Велики, на Екатерина Втора, на великата Руска империя, културна, с толкова много култура, с толкова много човечност. Вие сте наследници на великата майка Русия. Вървете напред".

Ватиканът публикува текста на обръщението в събота, но не включи последния, импровизиран абзац. Видеозапис на изказването на папата, в който е включен и коментарът след подготвената реч, бе публикуван от религиозни сайтове.

"Именно с такава империалистическа пропаганда за "духовни връзки" и "необходимост" от спасяване на "великата майка Русия" Кремъл оправдава убийството на хиляди украинци и разрушаването на украински градове и села", заяви във своя публикация във "Фейсбук" Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство. "Дълбоко съжалявам, че подобни схващания за това, че са велика сила и които по същество допринасят за хроничната агресивност на Русия, се изказват от папата, съзнателно или несъзнателно", добави Николенко.

Архиепископ Святослав Шевчук, глава на Украинската католическа църква от източен обред, заяви, че думите на папата са причинили "огромна болка и тревога" и че се опасява, че те могат да "вдъхновят неоколониалните амбиции на страната агресор". Той поиска обяснение от Ватикана.

Редакционна статия на италиански сайт, специализиран по католическите въпроси, нарече думите на папата "странни" на фона на деликатния исторически момент. В статията се отбелязва, че Екатерина, по-известна като Екатерина Велика, управлявала от 1729 г. до 1796 г., анексира Крим през 1783 година. Отбелязва се също, че Екатерина защитава йезуитите в контролираните от Русия земи, след като папа Климент Четиринадесети потиска ордена в световен мащаб през 1773 година. Папа Франциск е йезуит.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
ТЪп преди 7 месеца
Ахааа и този сигурно е русофил, путинофил болшевик и комунист. :D
86
0
 
2
 
! Отговори
Bongo преди 7 месеца
Има една хубава бъкгарска поговорка, която гласи: "Казвам ти "дъще", сещай се "снахо"". Да му правят сметка украинците какво им казва Папата.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз не съм чул по улиците украинци да говорят на украински! Само на руски масово..... а руският е забранен в Украйна.........
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Матушка Рус, дай им богатирската си сила! Да победят злото!
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дори и поляците са разбрали че украинските бежанци говорят на руски език. Какво остава за нас българите. Ние си го знаем. Не може да се натрапва украински език административно. Има нещо гнило и нередно.
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На морето съм. Никъде не се чува украинска реч само на руски си говорят. Ами че това е факт Смятай .
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много, много светци има от Русия и това папата го знае. От Гърция също има много.
80
2
 
4
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 7 месеца
Папата разбира накъде отиват нещата,трябва да си постели!
79
10
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 7 месеца
Пригожин сам го каза. Всичко е лъжа. В Донбас бяха сепаратисти, а не руски граждани. Спрете с тези глупости за невинни жертви, обстрелванимот армията. Никой не стреля по невъоръжени.
78
1
 
6
 
! Отговори
Пффффф, преди 7 месеца
Според неолибера3тията и папата вече е русофил,баце!
77
1
 
6
 
! Отговори
Горд Българин преди 7 месеца
До учуден до някъде съм съгласен с теб. Само с процъфтяваща икономика не съм съгласен. Самия факт , че скоро фалират две големи Американски банки трябва да ти говори много. Външния дълг на Америка е много голям и благодарение не когато им кефни си печатат долари ги държи икономически. Ако новата икономическа организация наложи нова размера валута или някой друг да наложи размера валута различна от долара и те падат в канала.
76
2
 
5
 
! Отговори
учуден преди 7 месеца
До: номер 78 (Естествен Интелект) Бе къде ти се привижда тоя "възродителен процес" бе???Ти видял ли си украинец в България да говори на украински език???Аз лично видях два пъти такива.Всички останали си говорят на руски.В самата Украйна всички украинци си говорят на руски дори и сега.Единствената разлика е, че в държавните учреждения от официалните лица се изисква да говорят само на украински.
75
4
 
9
 
! Отговори
Естествен Интелект преди 7 месеца
По стечение на обстоятелствата в постсъветска Украина остана около 35% руско население.И укрите решиха да проведат "възродителен процес".Е,не им се получава!
74
6
 
1
 
! Отговори
учуден преди 7 месеца
До: номер 75 (Горд Българин) Да речем така например, че не обожавам Америка и не съм американофил. Виж, американците не са цветя за мирисане, нито невинни агънца.Обаче никоя държава не може да се сравнява с Русия.Русия - последната империя на Земята останките на която още съществуват в 21-ви век! Това е анахронизъм!За твое сведение бил съм в САЩ няколко месеца и съм видял много.Богата държава, развита икономика.Най-лошото там са оръжията и расизма. Какво друго те вълнува?
73
2
 
12
 
! Отговори
Дядката преди 7 месеца
Нападението на Русия над Украйна е предизвикано от системното изтребване на руснаци живеещи в родния си Донбас и стру ването на огромна украинска армия имаща за цел да избие и изтласка руското население в Русия! И сега укронацистите не се бият с руската армия. ,а нападат цивилни в села и градове! Просто ,обикновен фашизъм!
72
2
 
5
 
! Отговори
Горд Българин преди 7 месеца
До учуден - прав си че никой не обича насилието и агресията. Това означава че мразиш Америка, защото за последните 70 години направиха агресия срещу доста страни - Виетнам, Либия, Югославия, Иран , Афганистан и др. , където убиха над 2 милиона човека.
71
4
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Браво на папата! Добре, че не е оня поляк още, срещу когото стреля Агджа.
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отдавна се гадае от коя планета са руснаците. Явно таме населено с добри, щедри, търпеливи наивни и силни хора.Условията на Земята ги променят, но не съвсем. И слава Богу!
69
4
 
14
 
! Отговори
Малко за политика преди 7 месеца
До учуден: Русофобската пропаганда съвсем не е измислена, а направо е поставена на промишлена основа. Да погледнем нашите медии. През тези осем години гражданска война в Украйна (преди началото на истинската война) колко пъти наши журналисти отидоха в Донбас за да ни покажат как живеят хората там и дали наистина ги обстрелва украинската армия? Нито веднъж. За целите на русофобската пропаганда трябваше да се твърди че за всичко е виновна Русия. А Русия не можеше да ги остави на изтребление.
68
7
 
4
 
! Отговори
учуден преди 7 месеца
До: номер 69 (Сгрешил ли е?) Бе стига с тая измислена "русофобска пропаганда" бе!!! Русофобите са само в бетонните глави на путинистите!!!Никой не мрази Русия, обаче няма нормален човек който да обича насилието и агресията.