Критики за папа Франциск заради възхвала на руските царе

Той говори за „великата майка Русия“
29 авг 2023 08:25, Елка Василева
103
Критики за папа Франциск заради възхвала на руските царе
Снимка: архив, БГНЕС

Папа Франциск бе подложен на критики за това, че е казал на руски младежи да помнят, че са наследници на царе като Петър Велики, когото президентът Владимир Путин обича да дава за пример, за да оправдае нахлуването в Украйна, предаде Ройтерс.

Украйна заяви, че коментарите, които Франциск е направил в петък във видеообръщение на живо към католически младежи, събрали се в Санкт Петербург, са достойни за "дълбоко съжаление".

Франциск прочете подготвената си реч на испански език, но в края ѝ премина на италиански и каза: "Не забравяйте (своята) наследственост. Вие сте наследници на великата Русия – великата Русия на светците, на царете, великата Русия на Петър Велики, на Екатерина Втора, на великата Руска империя, културна, с толкова много култура, с толкова много човечност. Вие сте наследници на великата майка Русия. Вървете напред".

Ватиканът публикува текста на обръщението в събота, но не включи последния, импровизиран абзац. Видеозапис на изказването на папата, в който е включен и коментарът след подготвената реч, бе публикуван от религиозни сайтове.

"Именно с такава империалистическа пропаганда за "духовни връзки" и "необходимост" от спасяване на "великата майка Русия" Кремъл оправдава убийството на хиляди украинци и разрушаването на украински градове и села", заяви във своя публикация във "Фейсбук" Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство. "Дълбоко съжалявам, че подобни схващания за това, че са велика сила и които по същество допринасят за хроничната агресивност на Русия, се изказват от папата, съзнателно или несъзнателно", добави Николенко.

Архиепископ Святослав Шевчук, глава на Украинската католическа църква от източен обред, заяви, че думите на папата са причинили "огромна болка и тревога" и че се опасява, че те могат да "вдъхновят неоколониалните амбиции на страната агресор". Той поиска обяснение от Ватикана.

Редакционна статия на италиански сайт, специализиран по католическите въпроси, нарече думите на папата "странни" на фона на деликатния исторически момент. В статията се отбелязва, че Екатерина, по-известна като Екатерина Велика, управлявала от 1729 г. до 1796 г., анексира Крим през 1783 година. Отбелязва се също, че Екатерина защитава йезуитите в контролираните от Русия земи, след като папа Климент Четиринадесети потиска ордена в световен мащаб през 1773 година. Папа Франциск е йезуит.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
3
 
! Отговори
Да, преди 8 месеца
Човеко е изтрещял. На тези лазарници човеците започват да бъркат реалността.
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От няколко столетие на руснака му се внушава , че са велики.Най вече по отношение на спасяването на християнството за правоверните.И за спасяването на славяните от неблагонадеждните народи .Нека направим сравнение с легендата за ,,Арийците".Къде се разраства това учение У народ който разпали Втората световна война.Само една катастрофа може да опомни такъв народ .
45
3
 
12
 
! Отговори
стига бе преди 8 месеца
Кой насади в укрите такова самочувствие, че все едно са наместник божи на Земята?
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Познавам пет, шест човеци , които си смятат ,че са наследници на Наполеон.Те са под медицински грижи.И въпреки , че убеждават лекарите , че правото им да са велики е тяхно право , не ги освобождават .И Хитлер е бил под медицински грижи.Но факт...Изтървали са го....
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като чета кои са критикарите - браво на папата!
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Папата като християнин и проповедник на Христа , би трябвало да знае , че няма,, велики " нации .Както и няма ,,свещена крава" Такова идолопоклонство е невести о с християнството.В поученията на Иисус Христос и едно от важните за обръщения към евреите е , че Господ може,, и от тия камъни да направи свои чеда".Никой не е ,,свещен".И това е заложено в християнския начин на мислене.
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кви са тия Окраинци,че да дават уклон,какво да говори папата
40
1
 
3
 
! Отговори
Перниканец преди 8 месеца
Абе, тоя Пригожин пак се появи, ама в бяло...Да не е изпран от Киро ?
39
8
 
4
 
! Отговори
имали са преди 8 месеца
До Анонимен 41 Целия Сибир е руска колония!Какъвто е бил Писаро в Ю.Америка,такъв е бил и Ермак Тимофеевич!Аляска също е била руска колония!Руснаците са унищожавали цели племена от местните!България също щеше да влезе в Руската империя,ама и се размина!
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трудно могат да ме убедят, че случайни хора са в качество да спорят с папата. Никой не може да се откаже от историческото си минало, какво о и да е то, но следва да го ползва за да върви напред. Така и в думите на светия отец има много полезно. А глупавият ще се вторачиив повърхността. Дано Господ му помогне, дано не е само чрез страдание.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Различни мнения винаги е имало,има и ще има!Въпрос на гледна точка!А тя зависи най-много от политическите пристрастия!
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом не е нещо в угода на джендърите-не е полезно и е вредно. Трябва да се свиква и с други мнения. Всичко се променя, бавно, но със сигурност.
35
1
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 8 месеца
Баязид Илдъръм-Светкавицата няма нищо общо с Константинопол!Около сто години по-късно през 1456 год градът е превзет от Мехмет Фатих-Завоевателя!
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Папата е наместик на Св.Петър на Земята. Той е като Глас Божий! А вие кои сте другари българи че смеете да оспорвате думите му??
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И кого да възхвалява колонизаторите ли? Какви колонии са имали рашките, за разлика от носителите на "ценностите".
32
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отивай да си пиеш скоча папа, или да шмръкнеш некоя магистралка, мир с православието никога нема да постигнете колкото и да се мазните след това което сте направили в миналото :)))
31
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да възхваляваш агресори в 21 век е равносилно на духовно самоубийство. Папата явно Не съзнава какво точно казва. И какви резултати ще постигне. Жалко!
30
10
 
3
 
! Отговори
ясно преди 8 месеца
нали е папа обича да папа колко ли милиона са му превели за това изказване да хвали най-върлите врагове на католицизма -Петър воювал с католическа Швецция и пр. пияндурски герои
29
8
 
3
 
! Отговори
До 29 преди 8 месеца
Папата никъде и по никакъв начин в цитираните думи НЕ казва: Русия Не е Путин. Напротив! Възхваляват се най- агресивните руски царе - Петър Велики и Екатерина, с които точно Путин се Гордее и ги дава за пример и подражание!!!
28
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Рашките са смесица от варяги и монголоидни, всичко което са взели когато са били диви племена са го взели от царство България, тоест са взели православие, писменост и титли :))) о какво да очакваш от изкукал католически папа :)))