Критики за папа Франциск заради възхвала на руските царе

Той говори за „великата майка Русия“
29 авг 2023 08:25, Елка Василева
103
Критики за папа Франциск заради възхвала на руските царе
Снимка: архив, БГНЕС

Папа Франциск бе подложен на критики за това, че е казал на руски младежи да помнят, че са наследници на царе като Петър Велики, когото президентът Владимир Путин обича да дава за пример, за да оправдае нахлуването в Украйна, предаде Ройтерс.

Украйна заяви, че коментарите, които Франциск е направил в петък във видеообръщение на живо към католически младежи, събрали се в Санкт Петербург, са достойни за "дълбоко съжаление".

Франциск прочете подготвената си реч на испански език, но в края ѝ премина на италиански и каза: "Не забравяйте (своята) наследственост. Вие сте наследници на великата Русия – великата Русия на светците, на царете, великата Русия на Петър Велики, на Екатерина Втора, на великата Руска империя, културна, с толкова много култура, с толкова много човечност. Вие сте наследници на великата майка Русия. Вървете напред".

Ватиканът публикува текста на обръщението в събота, но не включи последния, импровизиран абзац. Видеозапис на изказването на папата, в който е включен и коментарът след подготвената реч, бе публикуван от религиозни сайтове.

"Именно с такава империалистическа пропаганда за "духовни връзки" и "необходимост" от спасяване на "великата майка Русия" Кремъл оправдава убийството на хиляди украинци и разрушаването на украински градове и села", заяви във своя публикация във "Фейсбук" Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство. "Дълбоко съжалявам, че подобни схващания за това, че са велика сила и които по същество допринасят за хроничната агресивност на Русия, се изказват от папата, съзнателно или несъзнателно", добави Николенко.

Архиепископ Святослав Шевчук, глава на Украинската католическа църква от източен обред, заяви, че думите на папата са причинили "огромна болка и тревога" и че се опасява, че те могат да "вдъхновят неоколониалните амбиции на страната агресор". Той поиска обяснение от Ватикана.

Редакционна статия на италиански сайт, специализиран по католическите въпроси, нарече думите на папата "странни" на фона на деликатния исторически момент. В статията се отбелязва, че Екатерина, по-известна като Екатерина Велика, управлявала от 1729 г. до 1796 г., анексира Крим през 1783 година. Отбелязва се също, че Екатерина защитава йезуитите в контролираните от Русия земи, след като папа Климент Четиринадесети потиска ордена в световен мащаб през 1773 година. Папа Франциск е йезуит.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 8 месеца
До Анонимен 69: А не е ли по-добре ти да изчезнеш от България? С п'ростотии като тази, която си написал, няма да впечатлиш никого.
66
4
 
12
 
! Отговори
Сгрешил ли е? преди 8 месеца
За католиците Папата е непогрешим. Но от друга страна, за целите на русофобската пропаганда за Русия не трябва да се казва нищо добро. Няма Петър Първи, няма Пушкин, няма Толстой и т.н. Все някой ще повярва.
65
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз обичам Украйна и нямам нищо напротив България да изчезне завинаги!!!
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тогава защо убихте Садам Хюсеин бре ..
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И това ли било християнско?...Да си ,,силен"...Започвам да се учудвам на твърдящите , че са християни.Къде Господ е казвал , че да си истински християнин трябва да си велик И силен...
62
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Петър Велики е бил атеист и е убил сина си, заради силната му вяра в Бог.Имаме уникален откачалник за папа, да знаете.Това вече мина всякакви граници.Затова и беше назначен там, той не е папата.
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До учуден Петър Велики се е подигравал на църквата, но той затова променя Русия и от първобитна държава е прави европейска сила, плюс това православието не е секта като католицизма, там са по-свободни работите :)))
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В навечерието на Трета Световна война , човечеството трябва да вземе поучения от предходните Първа Световна война и Втора Световна война.Абсолютна глупост е да даваш за пример царете на Русия в такова размирно време.Царете на Русия не са признавали граници.Правото им на разпореждане се е склонявало до някакво източно войстващно християнство И някакви мъгляви славянски брътвежи .
59
2
 
3
 
! Отговори
учуден преди 8 месеца
Исках да кажа, Петър I се е подиграл с руската православна църква, като специално за целта е създал т.нар. "Пиян Синод" - разюздана тайфа от гуляйджии и развратници, а целта на заседанията им е била именно такава - да ядат и пият, и да се забавляват с леки жени!
58
3
 
3
 
! Отговори
учуден преди 8 месеца
Много странно изказване на папата. Номер 57 изглежда е прав - на тия години човек започва да изветрява.Да оставим настрана бил ли е папа Франциск йезуит или не е бил.Да оставим настрана че руският народ е православен.Аз друго се чудя: Антихриста Петър I, да бъде наречен велик от един католик, още повече глава на римокатолическата църква си е чисто богохулство.Той се е подиграл на руската църква като е създал т.нар. "Пиян синод"!!!Петър I е известен с това, че се е
57
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Рашките държат архиви от българската история и не искат те да видят бял свят, щото царете са си чисто български титли, князе, княгини и т.н... :))) Да отива в Масква смешния папа "избран от Господ", да види колко е велика майка Раша :)))
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
здравото ръфане на Русия ще продължи, враг трябва да има.
55
8
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 8 месеца
Слънчасъл дърттак насред Рим, през лятото...
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 42 Господ ли го е сложил за папа, много побъркани хора има на този свят :)))
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Шести месец съм в Центъра за психично здраве и убеждавам лекарите , че съм наследник на великия Наполеон.Прачетох статията и това ми дава надежда.Имало и други мислещи като мене.
52
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Знаете ли, че в руския фолклор няма забрани за секс с животни. Такава забрана се среща във фолклора на всички славянски племена, освен в Русия.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ДП на САЩ назначи йезуита, защото предния не се подмазваше на исляма.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Наследници на Иван Грозни и на Разпутин
49
2
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 8 месеца
Укрите подмениха сабствената си история..но не е достатъчно, искат и пуската история да пренапишат ;)
48
4
 
10
 
! Отговори
Укрите преди 8 месеца
Просто завиждат защото нямат украински царе!