За първи път унищожиха в бой танк Challenger 2

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс потвърди загубата
7 сеп 2023 15:19, Петър Бойчев
424
За първи път унищожиха в бой танк Challenger 2
Снимка: Уикипедия

За първи път в бойната история бе унищожен при бой танкът чудо Challenger 2. Министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс потвърди загубата на първия танк Challenger 2 в Запорожка област. Според него танкът е бил улучен от руската артилерия.

"Дадохме на Украйна 14 танка Challenger 2, признаваме, че в зона на военни действия може да има материални загуби - това се случи. Мога също така да потвърдя, че шестима членове на екипажа на украинския танк успяха да оцелеят. Което според мен е чудесно доказателство за качеството на този британски танк", заяви Шапс пред Sky News, предава dir.bg.

Грант Шапс допълни, че Обединеното кралство няма да осигури замяна на унищожения танк.

Преди това в интернет се появи видеоклип, на който се вижда как британски основен боен танк Challenger 2 гори. Тези танкове са на въоръжение в 82-ра отделна десантно-щурмова бригада на ВСУ, която от края на август участва в настъплението в Запорожка област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
373
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен285 стигабе коношенко да не си болен как 6 минимум 80 от общо доставените 14 са ))
372
3
 
3
 
! Отговори
кратко и ясно преди 7 месеца
До Анонимен нищо на тоя свят не е вечно ражда се и умира русия неправи изключение жалкия путин с некадърноста си само оскорява процеса
371
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пет руски ракетни комплекса "Бук" бяха унищожени от украинската армия в бърза последователност в Запорожка област.Операцията е станала факт с помощта на разузнавателни данни, които са придобити с дронове "Акула" - те са украинска разработка, специално предназначена да насочва артилерийски огън. Дроновете могат да летят на разстояние до 80 километра и в продължение на до 4 часа.
370
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия ще пребъде. Нашите специални братя!
369
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Честито на рашките след 3500 размазани руски консерви най-накрая унищожиха и един британски танк !!! Сега като дойдат снарядите от обеднен уран по 3-4 тенекии на един път ще дават фира !!!
368
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Както винаги, стара информация. Към дншна дата унищожените танкове Challenger вече са 6.
367
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ми те британците дали 12 танка за бог да прости. И другите 11 ще унищожат , ако не ги крият под земята. Британците реално са им забранили да ги ползват и няма да заместват поразените. Да им се неначудиш на умните укри с какъв акъл , с такива приятели , решиха , че щели те да са божията ръка и да унищожат Русия.
366
1
 
0
 
! Отговори
Зарица Костенурката преди 7 месеца
Само като му гледам дулото ми иде да си цепна дънките върху него.
365
6
 
3
 
! Отговори
Генерал смърт преди 7 месеца
До Боби абе ла..йн..о то всяко Арсеналско РПГ 7 има термобаричнева смес при това двойно повече от курнета а колко пробива рашко казва толкова *** до сега нито един леопорд не е пробит челно Се артилелия и мини ...аре стига ни занимава с руските жалки кюнци правим по добри
364
9
 
6
 
! Отговори
Генерал смърт преди 7 месеца
До Венелин ...участвал е във войната в Ирак най известно е в Битката за Басра където унищожава няколко руски танка Т72 без загуби ..при това една машина е повредена на мина и в последствие унищожена от съюзна авияция поради липса на смисъл от евакуация ...най общо путинската армия докарва почти до боеспособноста на садамовата ....Което не е изненада по един и същи крив тертип са правени позорната руско ссср школа
363
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
1танк западен седмично екипажа оцелял и у вилики а това че на ден им гърмят 15; тяхни с екипажите се тая абе руска работа жалка бетер роми
362
3
 
19
 
! Отговори
Венелин преди 7 месеца
Да уточним:1. Такъв танк до сега не е унищожаван в бой, защото не е участвал в бойни действия;2. Този също не е участвал - унищожен е докато се е придвижвал към бойното поле.
361
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
До Деди Дрона камикадзе струва 80000 рубли - 800$ Една ракета Джавелин струва 180000$ за разлика от една ракета Корнет която струва 2000$ и има брутална пробиваемост на 152мм ракета 1200мм хомогенна броня(Леопард А-4 има фронтална броня еквивалент 800мм) освен противотанковата Корнета има Термобарчина(срещу бункери) и Осколъчно-фугасна универсална БЧ. Време за реакция от Бойно положение до пъви изстрел под 60 секунди(Главата за самонасочвнае на джавелина се охлажда 5 мин преди изстрел)
360
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Британското Министерството на отбраната: Никога не сме твърдяли, че Challenger 2 е непробиваем. Моят съвет към укрите е "Пускайте по един Challenger през две седмици, че оставащте 13 да изкарат по-дълго!"
359
5
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 7 месеца
Йеее. Радост за Путинофилите :)
358
7
 
3
 
! Отговори
Деди преди 7 месеца
В съвременни бойни действия танковете, ако нямат въздушна поддръжка, стават просто едни мишени; при използване на дронове и спътникови данни за бойното поле. Украинците успяват до момента да противостоят на руснаците, дори и да ги побеждават - благодарение на дроновете, спътниковите данни от запада и преносимите противотанкови оръжия. Джавелина струва около 80хил. долара, Т-90 около 3млн.; бум и танк вече няма. Разбира се, че това важи и за украинските танкова, макар че оръжията им отстъпват.
357
9
 
18
 
! Отговори
Наивник преди 7 месеца
Ама , що не вЕрвате ве ? Тия танкове са почти безсмъртни. Нищо не може да ги унищожи. Тоя единия за когото говорят в статията дори сам се е разболял и е Омрял ... Те и от Окраинската армия до сега НЯМА загинали . Щото то руски нашественици нямат оръжие, нямат боеприпаси, нямат дори дрехи, както ни увериха от братските английски разузнавания. И Брадлитата са си цели... и Льопардите... и Пайтреътите... а за Хаймарсите скоро не са писали щото са в отпуска.... Божкее, какви гл0п0сти написах......
356
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин савсем скоро ще победи и ще превземе цяла брацка Украйна, а после Швеця и Финландя защото не може НАТО да се разраства така. Сега има американска хегемоня но до няколко години всички ще скандират Путин! Си! Ким! И ние ще се преориентираме да сме пак с Русия и всички ще бъдат братя отново.
355
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Винаги има първи път. А от там като се почне, втори, трети, .., вече става ежедневие.
354
2
 
2
 
! Отговори
буквите преди 7 месеца
Добре че съм гей още от Тошково време и заработвам с това защото като Зкп и мисирка за нищо неставам