България вдига забраната за внос на украинско зърно

До 15 септември у нас, Полша, Унгария, Румъния и Словакия важи ветото
12 сеп 2023 16:52, Петър Бойчев
90
България вдига забраната за внос на украинско зърно
СНИМКА БГНЕС

България няма да подкрепи удължаването на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември.Това гласи проект на решение, който беше приет по време на икономическата комисия в парламента с 10 гласа "за", 4 "против", двама гласуваха "въздържал се".  Текстът на проекторешението е подписан от Кирил Петков ("Продължаваме промяната"), Делян Пеевски (ДПС), Атанас Атанасов ("Демократична България"), Хамид Хамид (ДПС), Румен Христов (СДС) и Александър Иванов (ГЕРБ).

"Отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, Република България не подкрепя удължаването след 15 септември на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна", се казва в документа.

България първоначално подкрепи удължаването на забраната. На 22 юли министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обяви, че страната ни подкрепя искането за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос от пет от държавите от ЕС. Управляващите обаче, очевидно са променили позицията си по въпроса за внос на украинско зърно.

В отговор, от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изразиха своето възмущение от депозираното решение на Комисията по икономическа политика и иновации относно отмяна на забраната за внос от Украйна.
"Да помагаш на хора в бедствие е благородно, да помагаш на окупирана държава, намираща се в тежка икономическа криза, е солидарно, но да пренебрегваш нуждите на собствената си държава за сметка на друга, прилича повече на предателство. Отпадането на забраната за внос от Украйна е най-бързият и сигурен начин да загине родното земеделие", се казва в позицията на НАЗ.

На 2 май Европейската комисия въведе едномесечна забрана върху украинската пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, за да "облекчи логистичните затруднения", свързани с тези стоки в петте държави. Забраната беше удължена на 5 юни и ще изтече на 15 септември. В замяна на това България, Унгария, Полша и Словакия се ангажираха да отменят едностранните си ограничения върху тези и други продукти от Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: Украйназабраназърно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Атлантиците получиха факс и лакейчето наречено Денков изпълнява! Аман от атлантици в БГ!
78
2
 
8
 
! Отговори
Не БГ вдига забранат преди 7 месеца
...а Кирчо Харвярда, предателя. Човекът, изтеглил и профукал милиарди кредити, които ще връщат поколения след нас. Украйна ли е държавата на този продажник, та се грижи за нейните интереси. З това ли го Избрахте????
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 69 Защо да сетрепам за тази колония?
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Правителството иска да ни изтрепе като на пазара пъснат радиоактивно брашно, кифли за децата и хляд за народа. Всичко това ще доведе до *** на нашите ДНКата и обилни производства на примарни, вторични и метастазни ракови формати е телата ни. Цялата им земя е един погреб на загинали мъже, чиито разкъсани тела са опаковани в ъв войнишки парцали просмукани с кръж, барут и фекалии, В цялата им земя се разлагат тела, снаряди мини и бомби - Запада да си гиръфат. Барутиоте са си техни
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
каквоооо? Ще внасяме пестицизираната урано изотопонизираната пичонициранатали пешеница бе а? а обеднените урани, сяри, фосфори и оксиди от бомбите и снарядите - за това ли ще я внасяме за да се издуеме като украински яничари и днепърски башибозуци. НЕ НА КАКВОТО И ДА Е ОТ УКАРИНА! О С О Б Е Н Н О на месо(Съменения за човевешко)
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Cъrлacyвaнo c nocoлcтвoтo...
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От половин година ядем украински хляб. Някой да поножи цените??? Не се заблуждавайте! Няма търговец в Бг, който да не спекулира или ***! Само умният народ си мисли, че слънцето иде от запад!
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма по - продажна нация от българската! Срам ме е, че тези хора се наричат българи! Ще загробят собствената си държава за да угодят на някой за едни зелени парички. Дано ни закрият по- бързо. То ние се самоизяждаме, на кой му трябва да се занимава с ле,ш!
71
1
 
15
 
! Отговори
Убийци! преди 7 месеца
Вносното "зърно" от Украйна, където не важат правилата на ЕС и е пълно с отрови и пестициди искат да го докарат тук да ни доизтровят (не че сега не го правят)! Украйна е голям износител в световен мащаб и забележете - изнася за страни от "третия" свят или по-бедни! Запитайте се защо в Европа и Америките не го искат! Тук грекнаха няколко фирми за олио и сглобката клекна! ... учудващо...помните кой направи спекулата и имаше олио да се издавим, а хора мряха по опашки-същите фирми! Всичко се връща!
70
1
 
9
 
! Отговори
Забравяйте преди 7 месеца
Че Урките накара цяла Европа да ,,свети,, от Чернобил , за 200 -300 години напред, безплатно
69
3
 
10
 
! Отговори
)( преди 7 месеца
Яжте урановите *** на уКрайна нещастници загубени.
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
После пак кажете че Пародията Продължава не са продажници и обслужват пледимно чужди интереси, а за българските само празни обещания
67
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На русофилите ще им внесем зърното специално от Владивосток, че да не се ядосват, че трябва да ядат нацистки хляб.................Хахахаха , а за русофобите - украински ***. Честито да им е!
66
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И който си мисли че като внесете евтино некачествено зърно от Украйна и хляба ще стане 1 лев много се заблуждава. Очаквайте зимата хляба да е 3-4лв.
65
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
***! Факт! Тази слаба държава въобще не е интересува за народа, важно е да има хилядарки в банката и то за магията. Народа кучета го яли.
64
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На русофилите ще им внесем зърното специално от Владивосток, че да не се ядосват, че трябва да ядат нацистки хляб :)
63
2
 
20
 
! Отговори
До Анонимен 59 преди 7 месеца
Те, тия, дето им викаш мутри, пак ще карат майбаси за над половин милион евра, щото знаят как да ги изкарат. Като е толкова лесно, айде друм в Добруджа и изкарай за майбах. Аз предпочитам пшеница, отгледана от тия "мутри", отколкото отровната украинска. И нея не ти я подаряват.
62
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цитат: "България вдига забраната за внос на украинско зърно". Защо ли не ме учудва поредния плонж на "нашето", "национално" и "независимо" правителство от "доказани патриоти", доказали се като марионетки и на дистанционно управление от Посолството?
61
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ха,русофилите сега се сетиха ,че слънчогледа от Украйна е радиоактивен !Къде бяхте 30години докато Украйна внасяше слънчоглед за нашите фабрики?Тогава нямаше напрежение м/у Москва и Киев и не смеехте ,да гъкнете срещу Украйна.
60
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българските зърнари изкупиха на безценица земите в Добруджа и са мултимилионери, а пенсионерите си броят стотинките за хляб. На това трябва да се сложи край.