България вдига забраната за внос на украинско зърно

До 15 септември у нас, Полша, Унгария, Румъния и Словакия важи ветото
12 сеп 2023 16:52, Петър Бойчев
90
България вдига забраната за внос на украинско зърно
СНИМКА БГНЕС

България няма да подкрепи удължаването на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември.Това гласи проект на решение, който беше приет по време на икономическата комисия в парламента с 10 гласа "за", 4 "против", двама гласуваха "въздържал се".  Текстът на проекторешението е подписан от Кирил Петков ("Продължаваме промяната"), Делян Пеевски (ДПС), Атанас Атанасов ("Демократична България"), Хамид Хамид (ДПС), Румен Христов (СДС) и Александър Иванов (ГЕРБ).

"Отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, Република България не подкрепя удължаването след 15 септември на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна", се казва в документа.

България първоначално подкрепи удължаването на забраната. На 22 юли министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обяви, че страната ни подкрепя искането за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос от пет от държавите от ЕС. Управляващите обаче, очевидно са променили позицията си по въпроса за внос на украинско зърно.

В отговор, от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изразиха своето възмущение от депозираното решение на Комисията по икономическа политика и иновации относно отмяна на забраната за внос от Украйна.
"Да помагаш на хора в бедствие е благородно, да помагаш на окупирана държава, намираща се в тежка икономическа криза, е солидарно, но да пренебрегваш нуждите на собствената си държава за сметка на друга, прилича повече на предателство. Отпадането на забраната за внос от Украйна е най-бързият и сигурен начин да загине родното земеделие", се казва в позицията на НАЗ.

На 2 май Европейската комисия въведе едномесечна забрана върху украинската пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, за да "облекчи логистичните затруднения", свързани с тези стоки в петте държави. Забраната беше удължена на 5 юни и ще изтече на 15 септември. В замяна на това България, Унгария, Полша и Словакия се ангажираха да отменят едностранните си ограничения върху тези и други продукти от Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: Украйназабраназърно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
22
 
2
 
! Отговори
342 преди 7 месеца
БИЛО ОБЛЪЧЕНО ЗЪРНО ПЪЛНА ЛЪЖА ,,, евтиното безплатно зърно ще го дадем на животните които ще ни дадат месо и българите ще ядем безплатни месни продукти....
18
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бива ли да сте толкова ненормални?!Ще ни изтровите с това укро зърно!Там гърмяха снаряди с уран...Който го е решил това нещо е за лудницата!
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега ще цъфнем, вържем и станем като Нидерландия.
16
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не яжте хляб. Той ще бъде радиоактивен.
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Очаквам бутилка олио да стане 1 лев, ако не стане да спират украинския внос и без това тук вече и един домат не можем да произведем, а сме били земеделска съперсила учили всички западнналяци на земеделие през 19-20 век.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От семки от грозде.
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи минавам на олио от семки зърно с обеднен уран няма да правя.от грозде, компромиси да ям
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да внасят и украински суджук и кашкавал по 5 лева килото :)))
11
17
 
9
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ ДА СЕ ВДИГНЕ ТАЗИ НЕДОСТОИНА ЗАБРАНА ,,,ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ,,ПАЗАРНА ИКОНОМИКА нали така български земеделци ,ама ще ли сте да фалирате ами фалираите ПАЗАРНА ИКОНОМИКА....
10
1
 
20
 
! Отговори
Момо преди 7 месеца
Защо един път нашите земеделци гледат цените на международните борси, а друг път не?
9
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Я,да видиме след като имаше 5месеца забрана ,хляба поевтиняли ,а? Газа поевтиня,ДДС то за хляба 0% ,къде отива разликата ,а?Кво стана с олиото ,поевтиняли,а! Заради забраната,затвориха фабрики олио ,те работеха с украйнски слънчоглед,нашият е малко за капцитетите на фабриките.Все пак България беше в топ 3 в СВЕТА по износ на олио.Сега таратанци ,безработни работници ,да ходят да търсят пари от Копейкин и Корнелия.
8
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Десет гласа за и продадоха българските производители. Няма по-нагли от тези хора.
7
4
 
16
 
! Отговори
Чичолина преди 7 месеца
А гладна Африка?Не трябва ние да го превозим като подкрепа за африканските ни братя?
6
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще се изследва ли украинското зърно или Киро няма да яде от това зърно и не му пука. Те са безглутеново семейство.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Украински прасета и кокошки нема ли по 5 лева :)))
4
7
 
30
 
! Отговори
Сглобката преди 7 месеца
Каквото ни кажат това правим.
3
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-продажното правителство за последните 30 г.
2
7
 
32
 
! Отговори
Анализатор преди 7 месеца
Мекерета!!! Да гният в пъкала, за това че ще отровят хиляди българи с заразното зърно. Да не говорим че ще съсипят българските зърнопрозиводителите
1
4
 
20
 
! Отговори
България преди 7 месеца
Ами сами си слагат каиша