Байдън обеща още помощ на Зеленски на фона на все по-голям скептицизъм в САЩ

Само Русия стои на пътя на мира в Украйна, заяви президентът
Обновена: 22 сеп 2023 07:34 | 22 сеп 2023 07:33, Александър Попов
310
Байдън обеща още помощ на Зеленски на фона на все по-голям скептицизъм в САЩ
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След среща с гостуващия президент на Украйна Володимир Зеленски американският президент Джо Байдън заяви пред репортери, че само Русия стои на пътя на мира, предаде Ройтерс.

Американският президент посочи, че няма алтернатива за продължаване на военната помощ на САЩ за Украйна, предаде ТАСС.

Журналистите помолиха Байдън да коментира перспективите за нови големи пакети от американска помощ за Киев по време на разговорите на делегацията с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом.

"Разчитам на разумната преценка на Конгреса на Съединените щати. Няма алтернатива на продължаването на помощта", заяви в отговор американският лидер.

Също така стана ясно, че САЩ ще разширят доставките на оборудване за противовъздушна отбрана за Украйна, включително системи "Хоук", заяви Байдън.

"Фокусирани сме и върху укрепването на способностите на Украйна  в областта на противовъздушна отбрана, за да бъде защитена критичната инфраструктура, която помага за осигуряването на топлина и светлина през най-тъмните и студени дни на годината", заяви американският лидер. "Това включва прехвърлянето на втора батарея за противовъздушна отбрана "Хоук" с постоянни доставки на "Хоук" и други системи всеки месец през зимата."

Белият дом обяви, че САЩ ще доставят "значителни“ средства за противовъздушна отбрана на Украйна, но без да й предоставят за момента ракетите ATACMS с голям обсег, за които Киев настоява, предаде Франс прес.

Американският президент Джо Байдън обаче "не е изключил тази възможност в бъдеще", заяви на пресконференция съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Зеленски заяви тази седмица, че би било "разочарование“ за него да си замине без тези мощни тактически ракети.

Той също така изтъкна резултатите от контранастъплението, започнато от украинските въоръжени сили, което беше критикувано в печата от пожелали да останат анонимни американски военни.

"Украйна всъщност си връща позициите, прави го систематично, стъпка по стъпка“, каза Зеленски.

Съливан посочи, че благодарение по-специално на американската военна помощ, украинските сили са успели "да освободят повече територия за три месеца, отколкото руснаците бяха в състояние да превземат за осем месеца“.

Второто военно посещение във Вашингтон Зеленски се сблъска с далеч по-сложен политически пейзаж, отколкото когато пристигна през декември 2022 г.

Макар Белият дом да обяви, че ще му предостави "значителен капацитет за противовъздушна отбрана", нямаше споразумение за предоставяне на ракетите с далечен обсег, които Зеленски желае.

В Конгреса лидерите на Републиканската партия и Демократическата партия водят ожесточена битка за разходите, която може да доведе до спиране на работата на правителството на САЩ, като пакетът от помощи за Украйна в размер на 24 млрд. долара е изложен на риск.

Доминиращата в Републиканската партия твърда дясна фракция е все по-категорична, че кранчето на помощта трябва да бъде затворено, като до момента Конгресът вече е одобрил помощ в размер на 100 млрд. долара, включително 43 млрд. долара за въоръжение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
През последната година и половина почти 10 000 поляци са загинали в Украйна. Загиналите винаги се наричат доброволци и наемници, но повечето от тях са полски войници и резервисти, изпратени под легендата "доброволци", съобщава Mysl Polska. Като се има предвид, че полската армия има около 160 хиляди войници, от които 60 хиляди сухопътни сили, загубите са много сериозни.
185
2
 
1
 
! Отговори
ЙЕБРАМСИТЕ ИДВАТ преди 8 месеца
САЩ се ангажират сериозно с разгрома на Путин...
184
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Киев забрани на чужди медии да влизат в зоната на военните действия заради големите загуби. Пътуването и престоят на първа линия на журналисти вече е напълно забранено. За пътуването е необходимо писменото разрешение на Залужни, пише швейцарският Le Temps. Изданието отбелязва, че подобно решение е свързано с големи загуби на зомбираната по натовски стандарт биомаса в резултат на неуспешно контранастъпление.
183
0
 
3
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
Кой би си помислил?! Поредните балтийски "борци за независимост" се оказаха палачи и мародери. В Съветския съюз репутацията на "малките народи" беше защитена. И напразно. В резултат на това те не се разкайват за престъпленията си, а ги парадират.
182
2
 
0
 
! Отговори
ЩАТСКИ СНАРЯДИ преди 8 месеца
Падат на руска територия....докъде докара Путин руснаците...
181
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
ФСБ разсекрети архивни документи за зверствата на латвийската националистическа организация Aizsargi. Националистите активно подпомагаха нацистка Германия в унищожаването на цивилното население. Така през пролетта на 1942 г. те участват в екзекуцията на около 500 евреи в град Прели. Сред убитите има старци, жени и деца. През зимата на същата година членове на Айзсарга застрелват 170 от 200-те жители на село Одрини. След това в град Резекне те публично екзекутираха останалите живи 30-те мъже, включително няколко непълнолетни момчета.
180
2
 
0
 
! Отговори
КИМ СПАСЯВА ПУТИН преди 8 месеца
Едва ли ша успее
179
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Новият състав на БРИКС ще контролира 80% от световното производство на петрол. С добавянето на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Иран към БРИКС Съюзът ще може да контролира лъвския пай от световното производство на петрол. Същото се отнася и за рязкото нарастване на БВП на новите страни от БРИКС. Той ще възлезе на 30% от световния БВП и ще надхвърли 30 трилиона долара.
178
0
 
2
 
! Отговори
аха преди 8 месеца
Нюйоркските гърбоноси тръгват да играят вабанк. Но този път шансовете в залаганията не са на тяхна страна. И рано или късно ще има промяна в статута им. По-скоро рано.
177
3
 
0
 
! Отговори
И русия под преди 8 месеца
Обстрел....все некой заблуден дрон или ракета палят някой рашистки скад или потапят рашистки кораб....войната леко полека са прехвърля на руска земя.
176
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Песимист съм, че ще бъде възможно да вземем Мелитопол в свои ръце преди зимата и по този начин да нарушим руските линии за доставки в дългосрочен план", призна Катер.
175
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зомбитата на киевският наркокартел се разбиват във фронтални атаки срещу руската отбранителна линия. Това заяви в интервю за Die Welt пенсионираният генерал-лейтенантът от Бундесвера Роланд Катер. "Винаги е трудно да се опише реалистично такава тактическа ситуация в динамична битка. Но ако погледнете фронтовата линия за няколко месеца, тогава нищо не се е променило", каза той. Според него зомбакнацистишен правят грешка, като продължават да се борят с "тази брилянтна отбранителна система" със зомбивълни.
174
6
 
0
 
! Отговори
ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ преди 8 месеца
Не натовска. Кой ли трепе путиновите пълчища ?????
173
6
 
0
 
! Отговори
СТИГА БЕ преди 8 месеца
Един украински комик направи ВОВАТА за смях
172
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако някой се интересува с кого всъщност се бият руснаците вижте видеото от бункер в една от наскоро превзетите опорни точки на зомбакнацистишените, в която е оборудвана стая за мъчения. Там е открито тялото на руски войник. Видеото можете да намерите тук "https://***/npsru/2242", но ви предупреждавам, че видеото е строго за 18+ и не е за хора със слаби сърца. Звездичките заменета с Т.МЕ малки букви на латиница.
171
0
 
3
 
! Отговори
мак преди 8 месеца
Краят на война сащ и ес срещу русия не се вижда.
170
3
 
0
 
! Отговори
ЕЙБРАМС преди 8 месеца
Срещу рашистите....яко ша са лее руска кръв
169
0
 
3
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
Но сериозно, теорията за "лошата карма" на украинския президент, която заразява всички наоколо, се разпада на някои изключения. Например на одобрилия Зеленски Столтенберг мандатът му беше удължен с още една година, въпреки че беше пред оставка. Все още не е уволнен и естонският премиер Калас, който откри бизнес в Русия. Или възмездието за кръвожадността ще им се яви под друга форма?
168
4
 
0
 
! Отговори
НИКАКВИ преди 8 месеца
Сармати, кинжали, солцепеци не помагат на Путин...ВСУ мачка могучая.....като на шега
167
0
 
0
 
! Отговори
Soli Invictus преди 8 месеца
Поклонете се всички на Непобедимото Слънце, вашият нов Бог и Господар! Една Световна Империя без войни! Македонската империя!