ООН призова за помощ за Украйна в размер на 4,2 млрд. долара

Средствата ще са за пострадалите от войната хора
Обновена: 15 яну 2024 20:28 | 15 яну 2024 20:28, Елка Василева
151
ООН призова за помощ за Украйна в размер на 4,2 млрд. долара
Снимка: архив, БГНЕС

Организацията на обединените нации и нейни партньори призоваха за общ пакет помощи в размер на 4,2 милиарда долара през 2024 г., предназначен за пострадалите от войната хора в Украйна, както и за украинските бежанци, предаде Ройтерс.

"Стотици хиляди деца живеят в населени места на фронтовата линия, в условия на война, преживяват ужаси, травмирани са и са лишени от възможността да задоволяват основните си потребности", заяви ръководителят на хуманитарните операции на ООН Мартин Грифитс.

"Само този факт би трябвало да ни накара да направим всичко възможно да окажем повече хуманитарна подкрепа на Украйна", каза той.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) съобщи, че повече от 14,6 милиона души (или 40% от населението на Украйна) се нуждаят от хуманитарна подкрепа тази година заради руската инвазия.

По данни на службата над 3,3 милиона от хората в нужда живеят в селища на фронтовата линия, включително в териториите, окупирани от Русия, до които достъпът остава "значително възпрепятстван".

Службата на ООН поиска и 3,1 милиарда долара, които да бъдат похарчени през 2024 г. за помощ за 8,5 милиона души в крайна нужда от хуманитарна подкрепа. Върховният комисариат на ООН за бежанците търси 1,1 милиарда долара за подкрепа за 2,3 милиона украински бежанци, както и за страните, в които те са били приети.

Руската инвазия, която започна през февруари 2022 г., принуди 6,2 милиона души да избягат в чужбина. Четири милиона, включително около един милион деца, остават разселени в страната, съобщава ОСНА.

"Държавите, които са приели бежанци, продължават да разширяват закрилата си и да приобщават новодошлите (украинци) в страните си, но много уязвими бежанци все още имат нужда от помощ", каза върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. "Те не трябва да се чувстват принудени да се върнат обратно (в Украйна), защото в изгнание не могат да се справят".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
777 преди 3 месеца
Какви са тези ООН? Няма обединени нации! Всеки се опитва да прецака другия. Това са болни организации за пране на пари! Европеиският съюз също е за закриване. Богатите крадът и унищожават бедните това е!
125
0
 
0
 
! Отговори
Друг преди 3 месеца
Тези пари да ги остържат от гушата на този от снимката ! Душевно болни индивиди с мания за величие!
124
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 3 месеца
ТАЯ КРАДЛИВА ОРГАНИЗАЦИЦИЯ ДА СЕ ЗАКРИЕ !!! ФАЙДА ОТ ТИЯ ПЛЪХОВЕ НЯМА И САМО ФОРУМИ,ПРИЗИВИ,ПОМОЩИ ДА САБИРАМЕ...??? АМИ ДАЙТЕ ДА ВИДИМ ЗА КАКВО СТЕ БЕ АЛО !! КАДЕ И НА КОЙ ПОМОГНАХТЕ А САМО ИСКАТЕ И НИЩО НЕ РЕШАВАТЕ !!! ДА СТЕ СПРЕЛИ НЯКОЙ ВОЙНА НЯКОГА НЯКАДЕ ..??? КАЖЕТЕ ИЛИ СИ ХОДЕТЕ !!!
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предлагам да събираме капачки!
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зеленски използва гражданите си като заложници за да изнудва за пари. Парите за социални програми отиват за армията кражби, а после реве "Ако не дадете пари, ще измрът хиляди хора от глад." Ако има справедливост, ще свърши както Муссолини на "Пиацале Лорето".
121
1
 
2
 
! Отговори
Шопендар преди 3 месеца
Събрал съм капачки,да кажат къде да ги предам.
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде беше ООН през 2014 ?
119
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Темата е важна но лишения от рефлекси бг народ не реагира той реанимира.
118
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо се дават помощи на Украйна когато тя не участва в никакви преговори за мирно решение но и не спази МС и сама си хвърля народа във война.
117
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо всички бежанци идват в Европа а не отиват в САЩ в Китай в Канада в Япония или в богатите арабски страни.
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че той зеленски нали за това благодари на тримата големи....
115
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде беше ООН когато укропите убиваха деца в Донбас. Няма да повтарям случката за Мадоната от Горловка която убита от правителствена ракета продължава да държи и да говори на детето си.
114
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каква помощ ьа бежанците те са по курортите и по моловете безпардонно.
113
1
 
7
 
! Отговори
аа преди 3 месеца
Войната в Украйна приключи !!!!
112
0
 
4
 
! Отговори
Еее преди 3 месеца
Аре бегай ве
111
0
 
15
 
! Отговори
майстори са преди 3 месеца
САЩ зомбираха украинците, запалиха войната в Украйна, пррехвърлят разходите на Европа, смачкаха немската и европейскат икономики......Признавам, майстори са. Евала.
110
0
 
17
 
! Отговори
Двуличие преди 3 месеца
А за поголовно избиваните от украинските фашисти деца в Донбас в периода 2014-2022, имаше ли пакети помощ?
109
1
 
7
 
! Отговори
Фитьо преди 3 месеца
Без мир помощи само за украинците извън района на бойните действия.За да се спрат има си измислени мирни преговори,а не червения кръст да рискува.Да дадат половината сума на нашите хотелиери за следващите две години.
108
1
 
14
 
! Отговори
сусо преди 3 месеца
Първо сядане за преговори и тогава помощи
107
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е нa Зелето малко ли му даваха,а за те отидоха една част за далавери