В Париж поставят начало на артилерийска коалиция за Украйна

Тя е по инициатива на Франция и на САЩ, участват 23 държави
18 яну 2024 13:18, Елка Василева
117
 В Париж поставят начало на артилерийска коалиция за Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Френският министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню поставя началото днес в Париж на артилерийска коалиция за Украйна, целяща да засили капацитета на Киев в тази област. На церемонията по видеоконферентна връзка ще се включи и украинският колега на Льокорню Рустем Умеров.

Тази коалиция, по инициатива на Франция и на САЩ, е един раздел от мисията на контактната група за Украйна, наречена още и "Група Рамщайн" по името на американската военна база в Германия, където обичайно се провеждат срещите на контактната група. В групата влизат 50 държави, подкрепящи Киев.

Още по темата
Артилерийската коалиция, в която ще участват 23 държави, цели да обедини усилията им, за да се помогне в краткосрочен и дългосрочен план на Украйна да разполага с артилерийска сила, адаптирана към нуждите на нейната контраофанзива и на бъдещите нужди на украинските въоръжени сили, отбелязва френското министерство на отбраната.

Умеров първоначално бе обявил, че ще присъства лично на срещата, но в последния момент анулира визитата си от съображения за сигурност, обяви Париж тази нощ.

"Голямото предизвикателство за Украйна е да приключи прехода си от използване на съветска техника към използване на западна техника", казва консултантът по международни рискове Стефан Одран.

Оръдия, датиращи от съветската ера, са адаптирани за 122-милиметрови снаряди, докато западните системи използват 155-милиметрови снаряди. За да запълни оръдията на Украйна, ЕС си е поставил за цел да й предостави един милион снаряда до пролетта на 2024 г. Но досега бяха доставени едва 300 000, според европарламентаристи.

Френското министерство на въоръжените сили от своя страна приветства вчера утрояването на капацитета за производство на снаряди във Франция, превишил от 1000 единици, произвеждани месечно преди войната в Украйна, на прогнозирани 3000 месечно през настоящата година. Тези количества обаче стигат на украинската страна само за няколко дни на сражения, казват експерти.

През 2024 г. и началото на 2025 г. Франция освен това ще произведе 78 артилерийски установки СЕЗАР, предназначени за Украйна, подчертава френското външно министерство. Шест от тях, платени от Киев, ще бъдат доставени в идните седмици, а 72 други предстои да бъдат заплатени, като за целта трябва да се намери колективно финансиране, според същия източник.

През декември украинското министерство на отбраната заяви, че е много важно за Украйна да укрепи огневата си мощ благодарение на доставки на артилерийски системи от нейните съюзници и уточни, че е заинтересувано от придобиването на още СЕЗАР.

Франция вече отстъпи или продаде на Украйна 30 СЕЗАР. Дания й достави 19 екземпляра от осемколесна блиндирана версия на установката. СЕЗАР, които се монтират на камиони, могат да изстрелват 155-милиметрови снаряди на 40 километра разстояние.

Във вторник френският президент Еманюел Макрон повтори подкрепата си за Киев, чиято контраофанзива не даде очакваните резултати, отбелязва Франс прес. Той обяви, че ще посети Украйна през февруари за втори път от началото на войната.

Франция е в процес на финализиране на споразумение по сигурността с Киев по подобие на споразумението, сключено между Великобритания и Украйна миналия петък за срок от 10 години, каза още Макрон във  вторник.

А по време на първата си визита в Украйна през уикенда новият френски външен министър Стефан Сежурне спомена за възможността да се укрепят украинските оръжейни производствени способности.

Макрон пък обяви във вторник нови оръжейни доставки за Киев на около 40 ракети с голям обсег СКАЛП и на няколкостотин бомби, за да не се допусне Русия да спечели войната.

Украйна, срещу която всяка нощ Русия изпраща дронове и ракети, има нужда и от укрепване на противовъздушната си отбрана. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
13
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До АнонименРазбира се че има по-големи, много по-големи варвари от Англия и САЩ - това са Руснаците и са го показали на дело много пъти, от 300 години насам. Най-силно обаче го показват откакто нахлуха в Украина. Русия е гордият наследник, приемник и продължител на Чингис-Хановата империя. Златната Орда - това е Русия. Американците бяха такива варвари, че създадоха пропадналата Западна Германия, Южна Корея и превърнаха Япония в колибарско село. Цяла Западна Европа е изостанала колония на САЩ.
74
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тагарефф сабахлем май бил в парламента но вече може да е излетял за там за да има представител и на украинската хунта баси.
73
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Франция Великобритания Испания Португалия САЩ Белгия и Нидерландия са извършили много жестокости като видни колонизатори седнали да правят коалиция на колонизаторите. Айси.
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Беге държава загубила огромен брой електорати за изучаване на бг език на Запад за сметка на РСМ и на някакви си македонски електорати. Това е ужасно но България продължава да подкрепя украйна видиш ли ти. Продажници.
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Егаси прростите и нагли вехтушари са тия противни колонизатори. Ердоган там ли е , ами нашего брата.
70
11
 
13
 
! Отговори
НИМРОД преди 4 месеца
НИЕ ИМ ДАДОХМЕ БЕЗ ПАРИ РАКЕТИТЕ СИ С 300 С КОИТО ТЕ СВАЛИХА ДВАТА РУСКИ САМОЛЕТА ЗА РАДИО ЕЛЕКТРОННА БОРБА! При победа на Русия в тази война, ще плащаме РЕПАРАЦИИ с поколения наред!! Такива като Дянков и правителството му вероятно ще понесат цялата отговорност заедно с върховният главно командващ на армията ни!!
69
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дали пък има на света по големи варвари от САЩи Англия и някой да изброи тук колко държави у света са бастисали чакам
68
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
АЙДЕ ДЕНКО,ТАГАРЕНКО,ГАБРИЕЛ,БОЙКО,ПЕЕВСКИ ,МОНИ,ЛЕНЧЕ,ПЛРЕНЕЛИЕВ,КОСТОВ,И ВСЯ СВЛОЧ С ЦЯЛАТА РОДА АЙДЕ ЗА ПРИМЕР НА ФРОНТА АЙДЕЕЕ
67
5
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
До 65. Кликнах,че ми харесва коментарът Ви,но ми се иска да Ви предложа нещо. Погледнете чисто статистически от кога Франция взе да пропада ! От времето на дьо Гол,приятелю.Живея във Франция и виждам безнадеждност.Защото именно чрез разни Голистки политики Франция бе докарана до там,че я управляват неграмотни араби и испанци. Наполеон заложи бомби със закъснител. Случаят Корсика бе капан. Ето ги производните. Франция,за беда,е управлявана от аристокрацията,която си отмъщава за Луи 16-ти.
66
2
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
До Алекс64 Не пиши постове от мое име или кратуната е празна и не се получава.
65
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пък Украйна загуби 20% от територията си и 50% от населението си ( кой анексиран, кой бегал, кой умрял ), а САЩ и 50 други държави потопиха стотици милиарди в бездънната яма наречена Окраине.
64
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ало ЕС търсите си умирачката моля без нас
63
3
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
Не мога да изразя позиция за нещо,което тъне в енигми. Знам само,че Французите с основание искат военно присъствие ,тоест Американски. военни бази на Френска територия. НАТО ,както Тръмп доказа,е изпята песен. Не може един Военен съюз да побира в себе си радетели на Свободата и фенове на тероризма. Някой няма куража да се изправи и каже,че НАТО трябва да бъде преустроено.Защо не всеобщ референдум само в ЕС за това кои членове са с Европа и кои не? Би било честно . Трябва действие,а не теории
62
1
 
19
 
! Отговори
грамотен преди 4 месеца
След големите Де Гол, Митеран, Ширак френската нация се води от меките китки към нищото..
61
1
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Сам не вярвам на това която казвам,но все пак да кажа.
60
24
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Цивилизованата част от света няма да остави Украйна сама в битката и срещу варварския нашественик.
59
4
 
12
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 месеца
ОХЛЮВОЯДЦИ НАПОЛЕОНЧЕТА ---ВЕЧЕ ПОЛУАРАБСКИ МЕКЕРЕТА ?????????!!
58
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Живота на рустем е важен добре че не е бил изложен на риск. Живота на украинците не е важен тях ги мобилизират насила.
57
2
 
10
 
! Отговори
Бате Владко преди 4 месеца
от Кремъл. Тия па планове си правят за 2025-а,хахахахааа. А съм дал на Дима Медведев да командва,а сме ви приключили за месец..
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Живота на рустем е важен добре че не е бил изложен на риск. Живота на украинците не е важен тях ги мобилизират насила.