Естония, Латвия и Литва правят отбранителна линия по границата с Русия

Бункери се строят на Чудското езеро
20 яну 2024 15:00, Петър Бойчев
157
Естония, Латвия и Литва правят отбранителна линия по границата с Русия
Снимка БГНЕС

Балтийските страни Латвия, Литва и Естония се споразумяха да създадат "отбранителна линия“ на източните си граници, включително границата с Русия, пише Postimees.

Талин планира да изгради укрепления от около 600 бетонни бункера, повечето от които искат да бъдат поставени в естонския регион Ида-Вирумаа и в югоизточната част на балтийската страна. Някои ще бъдат инсталирани и близо до Чудското езеро (езерото Пейпси – ест.). Такива бункери трябва да издържат на пряко попадение от снаряд с калибър 152 мм, предава Фокус. Всяка сграда е предназначена за десет души. Размерът на бункера е 30-35 квадратни метра, всеки има места за спане.

На какво разстояние от границата ще бъдат изградени бетонните бункери все още не е уточнено. Монтажът на укрепителните съоръжения трябва да започне през първата половина на следващата година. Очаква се изграждането на бункерите да струва около 60 милиона евро.

Съветникът на заместник-канцлера на Министерството на отбраната на Естония Кайдо Тиитус подчерта, че НАТО разглежда Естония, Латвия и Литва като една оперативна зона и са необходими физически бариери на границата, за да се защити територията от първия метър нахлуване.

"Русия е и ще остане най-голямата заплаха за сигурността на Естония. Войната в Украйна намали настъпателната мощ на Русия, но според различни оценки тя е готова да я възстанови в рамките на две-три години. Трябва да сме подготвени и да увеличим цената на атаката срещу Естония за Русия“, подчерта Тиитус.

Според него бункерите са необходими, за да се забави противникът на границата и да се даде време на съюзниците да се притекат на помощ. Съветникът припомни, че през последните години Естония вече е инсталирала защитни структури на изток, но те "работят в мирно време и, за съжаление, нямат голям ефект във военно време“.

Полковник Тармо Кундла, началник на оперативния отдел на Генералния щаб на естонските отбранителни сили, отбеляза, че в бъдеще бункерите вероятно ще формират няколко отбранителни зони близо до границата. Изграждането им ще изисква споразумения със собствениците на земята. Министерството на отбраната ще започне преговори с местните жители през следващите седмици. Собствениците на земя може да бъдат помолени да сключат споразумение, според което могат да използват бункера "като изба и да съхраняват например картофите си там“.

Генералният щаб призна, че в случай на нападение "само бункерите не са достатъчни, за да отблъснат вражеска атака“, необходими са танкови бариери или така наречените "зъби на дракона“, мини и бодлива тел. Всичко това се съхранява "близо до източната граница“ и ще бъде своевременно инсталирано там "при необходимост“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
О.з. поручик от БА преди 3 месеца
Тия да четат история, бункерите на линията Мажино не спасиха Франция, нито линията Метаксас спаси Гърция.
118
1
 
0
 
! Отговори
Бай Оня преди 3 месеца
Каквото и да правят тия клоуни, нагъне ли ги мечока, 1940 г. ще се повтори!
117
0
 
0
 
! Отговори
Лили Петрова преди 3 месеца
До АнонименИнформирайте се, за да не пишете глупости.
116
4
 
3
 
! Отговори
Кремъл ВРЕДИна Русия преди 3 месеца
Специалната операция избива населението на РФ. Руски военен кораб тарантул бе пратен от украински морски дронове при Москва. Украинците обезвредиха 2 от 9те руски шпионски самолета. Украински дронове изгориха 2 бази за гориво край Петербург и Ростов. Изгоря руски завод за барут. Руски работници подпалиха 50 декара складове на петербургската Wildberries търговия по интернет, насилват ги да воюват в Украйна. Майки и съпруги на руски войници излязоха на улиците да изискват завръщането им.
115
2
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Колкото по-близо са до Русия, толкова повече мразят Русия. Защо ли, никой не пита, защото историята казва.
114
0
 
4
 
! Отговори
Надежда преди 3 месеца
Ненормалници, кой ги бръсне за.........
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гела Мара и Камшик Тодора се почесаха по пър.......а.
112
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лиелеееее....една шепа народ останал в тези прибалтики. Бедни като църковни мишки станаха, а влязоха в ЕС поне 10 години преди нас. ЕС ги докара до окаяно положение, а бяха едни от най-проспериращите в СССР. Сега разруха и тъмница и народа продава апартаментите си и изчезва без грам намерение да се връща. Кого смятат да отбраняват с тази отбранителна линия?
111
4
 
10
 
! Отговори
тъпомер преди 3 месеца
Голем смех,а те самите вярват ли си.Извратени глупости,С гол к.р и т.н.В Русия е паднал голям смях ха ха ..
110
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия па егати леваците,бункери правели,май не са наясно че Сатана прелита над бункеритр без проблем.
109
6
 
19
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 3 месеца
Задругата на пинчерите!
108
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАЙ много Путин да натисне червеното копче и ще се защите завинаги.
107
7
 
22
 
! Отговори
Watch преди 3 месеца
ако нато не беше нарушила договора си да не се разширява на изток от германия и чехия ...демек присъединиха балтийските страни ,полша, бг и румъния. ... нямаше да има вражда сега между руси и укри(които също искат в нато)
106
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом имат излишни пари, нека правят.
105
6
 
15
 
! Отговори
Хм преди 3 месеца
Преди време св. Александър Невски издавил шведите в същото това езеро. И на тези им се иска да поплуват под леда.
104
7
 
15
 
! Отговори
Казват че преди 3 месеца
Всеки малък гущер живее с представата, че е голям крокодил, но нито един не може да плува. И трите, дядо попе...и трите васални проксита да изчезват от картата на света, защото иначе ще ни донесат война.
103
8
 
24
 
! Отговори
Другарят Путин преди 3 месеца
Всяка атака срещу Русия е равносилна на самоубийство!
102
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин ще освободи България!! Чакаме руснаците 3-ти път! Нов Альоша, тоз път в Бургас и Варна.
101
4
 
7
 
! Отговори
Ежна преди 3 месеца
Сьздаваше с шум от ништо за да с изпъкне комплекса на непълноценостни микро лимитрофни страни, и от от желание да се покаже пред майстора-пендоса.
100
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бетонните бункери помогнаха много на украйна. Руснаците ги правят на салата