СБУ на Украйна следи местни журналисти, 30 агенти са по петите им

Зеленски обяви разследване на случая
6 фев 2024 20:25, Нели Христова
43
СБУ на Украйна следи местни журналисти, 30 агенти са по петите им
Снимка: БГНЕС

Украинското издание Bihus.Info, което се занимава с разследваща журналистика, обяви, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е следяла незаконно негови журналисти, предаде Ройтерс.

В съобщение в "Телеграм" медията, която публикува репортажи за чиновници и богати хора, разкри, че отдел от СБУ от 30 души е следял журналистите по време на служебно събитие в хотел през декември.

"Кой представлява най-голяма заплаха за националната сигурност във военно време? Според СБУ явно журналистите", написаха от Bihus.Info в "Телеграм".

Как СБУ организира "лов" на журналисти и защо точно подобни действия застрашават държавността е наречено разследването.

"Получихме видеозаписи от камерите на хотела преди тези "гости" да пристигнат там", разказват следените журналисти. Камерите са заснели агентите как пристигат с колите си.

"Ден преди екипът на Bihus.Info да пристигне в селски комплекс, интересна компания от персонажи направи своя "корпоратив" там. Те резервираха къщи с еднократни SIM карти и донесоха огромни куфари със себе си", обясняват авторите на разследването.

"Да, цялата тази срамна "спецоперация" с участието на повече от 30 души, е организирана от управлението на СБУ, чиято задача е да защитава държавния суверенитет, териториалната цялост и конституционния ред", пишат те и публикуват едночасов филм за това как и от кого са били следени.

"А на 31 януари ръководителят на отдела за защита на националната държавност Роман Семенченко беше уволнен от СБУ. Точно преди публикуването на това разследване. Разговаряхме с г-н Семенченко и в телефонен разговор той не отрече участието на ДЗНД в тази операция", допълват авторите на филма.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви разследване на случая и осъди опитите за натиск срещу журналисти. Самите те не вярват, че разследването на СБУ ще доведе до резултат.

"Какво мислите, че СБУ ще направи сега с производствата, които сама образува?", питат се журналистите.

В официално изявление службата за сигурност на Украйна отговори, че спазва принципите на свободата на медиите като част от мисията си да защитава националните интереси, а разследването е свързано с употребата на шпионска техника.

Източник от службата потвърди пред журналисти, че ръководител на отдел е бил освободен от длъжност, след като миналия месец обвиненията са били отправени публично, пише БТА. В коментар на страницата си в "Телеграм" СБУ твърди, че е разкрило, че служители на медията са клиенти на наркодилъри.

Миналия месец в интернет се появи видеоклип, на който служители на Bihus.Info говорят за набавяне на нелегалните в Украйна канабис и екстази. Медията призна, че клипът е истински, осъждайки употребата на наркотици, но и следенето на журналистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
Факти преди 2 месеца
По думите на Евгени Пригожин "Украйна не е бомбардирала Донбас 8 години, само руските позиции".
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 16 - Гьоринг може и да се е преродил в Зеленски. Ама верно е актьор тоя Зеленски. Глей само как от комик стана трагик.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия журналисти да не вземат да разкрият далаверките на Зеленски? Ще объркат хода на цялата война. Е те за това са ги следили - разбере ли се че цялата война е за пари всички фронтоваци ще се приберат по домовете си.
33
0
 
7
 
! Отговори
Терорист N1 преди 2 месеца
Е зелеският! По страшно е от времето на Х ит лер!
32
0
 
9
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 2 месеца
Тая държава по-зле и от нашата-дрогирани журналисти се оплакват от корумпирани ченгета!
31
0
 
0
 
! Отговори
Frontline Monitor преди 2 месеца
Ако някой се интересува в подробности от случващото се на фронта в Украйна и останалите горещи точки по света, може да намери подробен ежедневен обзор на следния адрес: https://frontlinemonitor.blogspot
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Навсякъде с фашистки режими е така. Какво се жалват толкова.
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна е по-брутална дори от Русия. Откакто е "демократично" в Украйна е пълна анархия. Убийства, разпад, смърт и престъпност във вселенски размери.
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва да се ограничат правата на гласуване в България. Не е нормално психичноболни да гласуват и то за ПП, ГЕРБ, ДПС.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зеленски когато пристигна в България да проси системите C300, се срещна и с български журналисти, които му задаваха въпроси от различно естество. На журналистите Зе"Лю каза, че му прави впечатление как спокойно задават въпросите и не се страхуват. Още тогава трябваше да ви светне лампичката, че този човек има специално отношение към свободата на словото и няма нищо демократично в кратуната му.
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не споменавайте Политковская че ще се подсекат русофилските опорки.
25
0
 
11
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 2 месеца
Вън наглите окраинци!
24
10
 
2
 
! Отговори
Дрънканиците преди 2 месеца
на путинските тролчета във форума слава богу нямат нищо общо с действителността в Украйна. Те са само пряко приложение на похват 2 и 3 от ленинградския наръчник на трола.
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На това "демокрация" ли му викате?!Укрите и бг журналисти заплашваха,а вие им пращате оръжия...не ви е срам!!!
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чакам интервщто на Тъкър Карлсън с Путин и ще видим, какво ще стане тоава...
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки е руски агент, ако не ни е удобен, нали?
20
1
 
12
 
! Отговори
Гьобелс преди 2 месеца
Добре деца мои, Слава Кокаине!
19
3
 
17
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 месеца
Вчера гледах едно видео с един пребит украинец. Украинеца бил доброволец, който събирал пари за украинската армия, обаче освен да събира пари за украинската армия имал глуупостта да критикува правителството и често се изказвал, че има корупция в украинското правителство. Пратили му двама биячи и са го млатили с чук. Беше обезобразен докато говореше и се виждаха по лицето му ударите от ***. Устните му бяха размазани. Вика: Това получих за благодарност, че събирам пари за армията.
18
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зеленски е забранил всички опозициовви партии и телевизия. Какъв случай ше разследват?
17
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В нацистка държава не е изненадващо...