СБУ на Украйна следи местни журналисти, 30 агенти са по петите им

Зеленски обяви разследване на случая
6 фев 2024 20:25, Нели Христова
43
СБУ на Украйна следи местни журналисти, 30 агенти са по петите им
Снимка: БГНЕС

Украинското издание Bihus.Info, което се занимава с разследваща журналистика, обяви, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е следяла незаконно негови журналисти, предаде Ройтерс.

В съобщение в "Телеграм" медията, която публикува репортажи за чиновници и богати хора, разкри, че отдел от СБУ от 30 души е следял журналистите по време на служебно събитие в хотел през декември.

"Кой представлява най-голяма заплаха за националната сигурност във военно време? Според СБУ явно журналистите", написаха от Bihus.Info в "Телеграм".

Как СБУ организира "лов" на журналисти и защо точно подобни действия застрашават държавността е наречено разследването.

"Получихме видеозаписи от камерите на хотела преди тези "гости" да пристигнат там", разказват следените журналисти. Камерите са заснели агентите как пристигат с колите си.

"Ден преди екипът на Bihus.Info да пристигне в селски комплекс, интересна компания от персонажи направи своя "корпоратив" там. Те резервираха къщи с еднократни SIM карти и донесоха огромни куфари със себе си", обясняват авторите на разследването.

"Да, цялата тази срамна "спецоперация" с участието на повече от 30 души, е организирана от управлението на СБУ, чиято задача е да защитава държавния суверенитет, териториалната цялост и конституционния ред", пишат те и публикуват едночасов филм за това как и от кого са били следени.

"А на 31 януари ръководителят на отдела за защита на националната държавност Роман Семенченко беше уволнен от СБУ. Точно преди публикуването на това разследване. Разговаряхме с г-н Семенченко и в телефонен разговор той не отрече участието на ДЗНД в тази операция", допълват авторите на филма.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви разследване на случая и осъди опитите за натиск срещу журналисти. Самите те не вярват, че разследването на СБУ ще доведе до резултат.

"Какво мислите, че СБУ ще направи сега с производствата, които сама образува?", питат се журналистите.

В официално изявление службата за сигурност на Украйна отговори, че спазва принципите на свободата на медиите като част от мисията си да защитава националните интереси, а разследването е свързано с употребата на шпионска техника.

Източник от службата потвърди пред журналисти, че ръководител на отдел е бил освободен от длъжност, след като миналия месец обвиненията са били отправени публично, пише БТА. В коментар на страницата си в "Телеграм" СБУ твърди, че е разкрило, че служители на медията са клиенти на наркодилъри.

Миналия месец в интернет се появи видеоклип, на който служители на Bihus.Info говорят за набавяне на нелегалните в Украйна канабис и екстази. Медията призна, че клипът е истински, осъждайки употребата на наркотици, но и следенето на журналистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гьоринг гледа от отвъдното и си води детайлни записки в тефтерчето.
15
4
 
15
 
! Отговори
от БАН преди 3 месеца
Фашагиии, фашагииииии
14
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйнците са същите крепостни роби като руснаци и беларуси.Разликата е че едните са подкрепяни от Сащ и затва са много свободни и демократични.Сенатор или президент на САЩ беше коментирал поредното диктаторче някъде в Африка на което продават оръжие така "знаем че е гаден куучи син но е на наша страна затва е добър гаден куучи син" та и с укрите така..
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ето това е Демокрация...навсякъде в Е***Вропа е такава Демокрацията - имаш право да величаеш колкото искаш Фемини,ЛГБТ/ГЕЙ организации малцинства, които убиват и изнасилват и бежанци,Само ХамериакнскиЦенности. Ако не ги величаеш си Путинист и в затвора. Хвала на такава ЛГБТ-ИстанбулскаДемокрация! Пише ЗА ПедалиИМюслита и против всички бели работеши мъже!
12
1
 
4
 
! Отговори
БС преди 3 месеца
Ще ги обесят ли?
11
1
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 3 месеца
Много демократично, точно така, и после ще използват информацията напълно безкористно докато един мърмот свива шоколад!!!
10
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще ги следят ами хората са във война с коварен враг, а и там има навалица от руски шпиони както в нашите медии.
9
2
 
0
 
! Отговори
Петър преди 3 месеца
И аз забелязах едни съмнителни типове, да ме следят!
8
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Русия не си губят времето в следене! Или в затвора, или ги убиват!
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само не разбрах, нас какво ни интересува, какво става в пропадащата нацистка Украйна!!!
6
1
 
26
 
! Отговори
Ето преди 3 месеца
Украйна е"готова"за ЕС.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е как така, нашият *** днес в радата заяви, че Украйна бира еванацията на демократичния свят. Тази новина е фалшива. А между другото стягане мешките за Украйна, защото същия този обеща да изпраща и военнослужещи. Край вече на играта на карти за кадровите военни. Много работа ще имат.
4
2
 
8
 
! Отговори
Нормално преди 3 месеца
И у нас има за следене!
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
демокрация е все пак, не е като в лошата русия :)))
2
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да идват и тук!
1
2
 
15
 
! Отговори
Е преди 3 месеца
*** цирка е в Украйна.