Русия опитва да напредва, Украйна разследва има ли екзекуции на ранени в Авдеевка

Вчера Москва се похвали, че има пълен контрол над Авдеевка
Обновена: 19 фев 2024 06:41 | 19 фев 2024 06:40, Александър Попов
157
Русия опитва да напредва, Украйна разследва има ли екзекуции на ранени в Авдеевка
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските войски се опитват да напреднат още в Източна Украйна, предприемайки множество атаки западно от Авдеевка, ден след изтеглянето на силите на Киев от този ключов промишлен град, заяви днес украинският генерал Олександър Тарнавски, командва силите в тази зона, цитиран от Франс прес. сектор.

"В района на Авдеевка украинските военни отблъснаха 14 атаки на окупаторите край Ласточкине", селце на по-малко от 2 км от северните части на Авдеевка в Донецка област, съобщи в "Телеграм" Тарнавски. По на юг, в района на Мариинка, руските сили "се опитаха 23 пъти да пробият отбраната на нашите войски", добави той, съобщавайки за руски настъпления и в южната Запорожка област.

Според ген. Тарнавски силите на Киев са отблъснали 13 руски "опита за атака" близо до селата Роботине и Вербове (Запорожка област) - едно от малкото места, където украинците си бяха върнали позиции при контраофанзивата през 2023 г., която до голяма степен се провали.

"Противникът там понесе значителни загуби в хора и бронирана техника", увери командващият.

Вчера, броени дни преди навършването на две години от началото на инвазията в Украйна, Москва се поздрави за "важна победа", обявявайки, че има "пълен контрол" над Авдеевка.

Руското министерство на отбраната заяви, че е напреднало с 8,6 км при превземането на този в голямата си част превърнат в руини град, който от октомври миналата година беше мишена на интензивни руски атаки въпреки тежките загуби.

Изправена пред увеличаващ се недостиг на войници и въоръжение, украинската армия обяви изтеглянето си от Авдеевка в нощта срещу събота.

Това беше правилно решение, което имаше за цел да спаси живота на колкото може повече хора, заяви вчера украинският президент Володимир Зеленски.

Падането на града, в който са останали едва към 900 жители от около 34 000 преди войната, е с голямо символично значение и за двете страни. През юли 2014 г. Авдеевка за кратко попадна в ръцете на ръководените от Москва сепаратисти, след което се върна под украински контрол. Тя се намира само на десетина километра от град Донецк - сепаратистката "столица", която от десет години се изплъзва от контрола на Киев, отбелязва АФП.

Украйна разследва има ли екзекуции на ранени украински войници в Авдеевка

Украинските власти съобщиха, че са започнали разследване на информации за убийство на шест невъоръжени украински войници от руските сили в град Авдеевка, както и на още двама в село Веселе в същия район, предаде Ройтерс.

Прокуратурата на Донецка област обяви, че информацията за предполагаемите екзекуции е била споделена в Телеграм, но не посочи източника.

Украинският военен говорител Дмитро Лихови, цитиран от обществената телевизия „Суспилне“, заяви, че все още не може нито да потвърди, нито да опровергае информацията за убийства на украински войници. Той допълни обаче, че това не би бил първият случай, при който Русия извършва военни престъпления.

Според прокуратурата на Донецка област видеофрагмент, заснет с дрон, показва руски войник да застрелва с автоматично оръжие двама пленени украински войници от близко разстояние в село Веселе.

По-рано в неделя официалният канал на украинските сухопътни сили в Телеграм разпространи видео, вероятно заснето с дрон, на което се виждат хора с униформи в тесен окоп. Въоръжено лице, което публикацията идентифицира като руснак, се доближава до двама униформени и както изглежда застрелва и двамата. Украинците не дават признаци да правят опити да се защитят.

Руското министерство на отбраната не е отговорило на запитване за коментар от страна на Ройтерс, изпратено по електронна поща. Агенцията уточнява, че засега не може да удостовери автентичността на видеото и на останалите елементи от сведенията на украинската прокуратура и армия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е само Авдеевка, ситуацията на фронта е безизходна. Русия напредва и убива фашистите, така трябва да бъде
90
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Авдеевка от 10 години запада даваше пари за да се изгради най-силната отбранителна линия в Украйна. Бетонни бункери три етажа под земята има изградени там....и накрая украинците пак бяха разгромени.
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бивш съветник на администрацията на Зеленски Алексей Арестович - Ние винаги сме били руснаци, приятели! Как се е наричал Богдан Хмелницки? Гетман руски. Гадяч съюз на трите нации - как се казваше третата нация? Следователно тук няма нужда да се страхувате, това е дълъг разговор и няма нужда да се срамувате.
88
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гледах клип на 1-ва Славянска бригада. Какви подземия са имали ВСУ в коксовия завод. Също и какво казва един от малкото останали местни жители - Авдеевка се върна у дома!
87
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Боби, в статията се пише че са останали 900 души граждани на Авдеевка, а това значи че няма как да останат в Авдеевка като мирни граждани според теб, освен ако не искат да се бият редом с руските войници според мен.
86
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руските военни са освободили напълно Авдеевския коксохимически завод, а на сградите на предприятието са издигнати руски знамена, съобщи руското министерство на отбраната. Руските войски евакуираха от Авдеевка над 20 ранени украински войници, изоставени от колегите си, съобщиха за ТАСС от оперативните служби на Донецката народна република (ДНР) Руските войски са пленили и голям брой украински войници, съобщи лидерът на ДНР Денис Пушилин по телевизионния канал "Россия-24".
85
2
 
13
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Анонимен 85 Мирните хора са Евакуирани докато зоната не бъде прочистена от инжинерния корпус от мини и взривни капани. А все още не цялата територия е проверена от гледна точка на сигурност.
84
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Падането на града, в който са останали едва към 900 жители от около 34 000 преди войната, е с голямо символично значение и за двете страни." Аз съм 100% убеден, че тези 900 жители на Авдеевка са грабнали по един калашник за да помагат на руските войници. Иначе няма какво да правят там и да продължават да живеят там като цивилни мирни граждани.
83
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Авдеевка бе най-големия украински гарнизон в района. Ами нищо не са превзели.
82
4
 
30
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Един актуален въпрос: има ли още място във западните фрийзери за органи от ранени украински войници и изчезнали деца от Украйна?
81
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако са били от освободените от плен азовци в Мариопул и пратени в Търция. И след това в нарушение на споразумението върнати в Украина отново да воюват, какво да очакваме? И западните специалисти са впечатлени от бяството без бой на прехвалените азовци от 3-та бригада от коксовия завод. Знаели са какво ги чака.
80
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мда. Руснаците губят и търпят щети, напредвайки. А украинците храбро нанасят поражения на руснаците, оттегляйки се. Великият войник Швейк може само да завижда.
79
3
 
45
 
! Отговори
Не са ли смешни? преди 2 месеца
"Русия опитва да напредва"? Чудно заглавие. А руската армия превзе Авдеевка. Това не е някакво село с една главна улица. Този град е укрепяван осем години с бетонни бункери, някои от които с с по три етажа надолу в земята. От Авдеевка украинската армия от години обстрелваше жилищни квартали в Донецк, който е само на 15 километра оттам. И това далеч от фронтовата линия само за да има жертви и разрушения сред мирното население. Най-сетне циреят Авдеевка е изчистен.
78
3
 
28
 
! Отговори
Тагарев преди 2 месеца
Украинци ако са може да ги заведът да видят на Навални къщата а ако са поляци американци и канадци охааа
77
3
 
46
 
! Отговори
Горд Българин преди 2 месеца
Това е стара информация. Руснаците са превзели Лесточкине и се предвижват към Беридиче. В Запорожие те са вече в Работино и Вербавое. Украинците отстъпват от всякъде.
76
1
 
28
 
! Отговори
Ех, преди 2 месеца
Къде е онова "специалистче" 82-ОМБР?
75
3
 
47
 
! Отговори
Тагарев преди 2 месеца
Зелен ски ще награди тримата бягали най бързо от Авдеевка
74
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За тази измислена статия дори и козашките тRолове няма какво да кажат.
73
2
 
40
 
! Отговори
komitata преди 2 месеца
пак с е почна с дезинформация защо не с енаучиха д апоказват истината -Авдеевка не била важн ама избиха хиляди в нея и пращаха подкрепления до последно въпреки че знаеха че ще пдне ,постойнно отблъскавали руските атаки успешно а десетки селища са превзети което ще с енаучи след 10 дена ,изоставени раненени които украинците не прибраха сега руснаците уж ги избивали
72
1
 
22
 
! Отговори
Тагарев преди 2 месеца
Ласточки отлетя ще разследват смешници