Шествие пред президентството по повод годишнината от войната

МС и НС ще светнат в синьо и жълто
Обновена: 24 фев 2024 22:23 | 24 фев 2024 20:00, Стела Стоянова
648
Шествие пред президентството по повод годишнината от войната
Снимка БГНЕС, архив

Пред сградата на президентската институция в столицата се събраха стотици граждани, за да заявят подкрепата си за украинския народ по повод втората годишнина от началото на войната на Русия срещу Украйна.

Ще се проведе шествие под наслов "Украйна: Две години борба за живот, свобода и демокрация! Две години ЗАЕДНО и до победата на Украйна".

Сградите на Народното събрание и на Министерския съвет ще бъдат осветени тази вечер в цветовете на украинското знаме.

През тези две години Украйна показа на целия свят, че на злото може и трябва да се противопоставяш, защото любовта към родината и стремежът към независимост дават огромна сила дори и на малки държави и народи, казват организаторите на шествието по повод втората годишнина от началото на войната. Това са сдружение БОЕЦ и украинските организации "Мати Украйна" и Интеграционно-образователният център "Украински Вулик (кошер)".
Десетки граждани, български и украински, с развети български и украински знамена и плакати с призиви за спиране на войната са пред президенстовото.
Представители на украински организации излязоха пред събралите се, за да благодарят на България, че е приела хиляди майки с децата им, избягали от войната, както и да призоват правителството за бърза и адекватна помощ за украинския народ и за украинската армия.

Десетки хиляди загинали, 20 хиляди деца изведени от окупираните територии без близките им да знаят къде са, 1200 деца, осакатени от бомби през последните две години. Това е само част от статистиката, която ораторите представиха пред дошлите.

Разположена е и своеобразна изложба с фотоси на разрушенията от войната, както и на деца, родени в бомбоубежища или прекарващи голяма част от дните си там.
Очаква се да има изказвания в подкрепа на Украйна, минута мълчание в памет на загиналите във войната, след което е предвидено да се проведе шествие от площад "Независимост" до Народното събрание.

Според предварителните планове на организаторите, шествието ще завърши на Орлов мост.

На този етап все още движението около президентството не е блокирано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


648
Още по темата: войнаНСукрайнаМС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
461
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имат време да си правят шествия докъто ние работим те се чудят къде да се разхождат
460
7
 
23
 
! Отговори
ТАГАРЕВЩИНА преди 2 месеца
ТАГАРЕВЩИНА, Сър, какво да ги правиш..
459
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Питам се ако войната продължи 10 г.ние ли ще трябва да продължаваме да ги издържаме,да не плащат винетки,здравни,пенсии и помощи,изхранване по хотелите,детски ..?!
458
5
 
24
 
! Отговори
ЗНАМЕ НА МИРА преди 2 месеца
НПО-тата пак се активизирали. И докога ще гледаме знамена на други държави да се веят на институции у нас и пред президенството? Ние живеем в България и ако някой има нужда да развява нещо пред президенството - ДА ВЗЕМЕ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ.
457
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кифтетата в найлонки ли ги раздаваха? Не пушат скари.
456
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слава Украйне.
455
9
 
32
 
! Отговори
2 години курорт преди 2 месеца
Украинците празнуват в центъра на София 2 ГОДИНИ БЕЗПЛАТЕН КУРОРТ. Защо не са на фронта да помагат срещу руската агресия??? Ако не могат да се бият, могат да перат, да гладят, да готвят, да се грижат за болните и ранените. Обаче те излезли да си веят байряка на 2000 километра от фронта и викат Искаме още!
454
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хайде пак чуждопоклонничество и чужди флагове в центъра на българската столица. Който иска да помага, да заминава на фронта в Украйна, да го изпържат с бомби и огнехвъргачки. То така много лесно да стоят на 2000 километра от фронта и да викат: Искаме още cмъpтт! ТРЯБВАТ ПРЕГОВОРИ ЗА МИР, а не престъпни чуждопоклоннически шествия в подкрепа на войната.
453
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я бързо на фронта. Сега украйна има нужда от тях.
452
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вместо шествието да е в подкрепа и защита на България, те се загрижили за някакви си хохли.
451
15
 
9
 
! Отговори
карачанаков преди 2 месеца
Чух че в Киев се събират президенти по повод 2 години от руската простотия и си викам аве нашто прецедент дали ще отиде?Едва ли първо Решетника ще му скъса ушагите и второ след онова Крим е Руски едва ли домакините ще му се зарадват.
450
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Емили Тротинетката беше ли там?
449
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хахаха...Кой организирал тази седянка.Гошо Тъпуъу от Видин.Дето навремето окраде гербаджийската видинска каса и Баце го изрита от ГЕРБ.Оная година пък щеше да спира Балкански поток,докато две-три здрави русначета не му дръпнаха лекичко ушенцата и нашият Рамбо покорно си седна на пърделника.
448
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както са се събрали накуп ги съберете и ги изпратете на Зеленския да воюват. Тука не ни трябват украински мишки.
447
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Празнуват две години безплатен курорт
446
18
 
7
 
! Отговори
82-ОМБР преди 2 месеца
Важното е да умират руснаци!
445
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Укрите да си знаят мястото, депортация в Украйна-единственото решение на Зеля с което съм съгласен
444
12
 
4
 
! Отговори
Абе преди 2 месеца
До СВОЙ Русия може, но Путин и неговата политика? Путин не е Русия, защото и преди него е имало Русия и след него ще я има! Като чета тук, там и на руснаците започва да им писва. Русия не е само Москва и Санкт Петербург. В тези градове живеят охолно, а другите мизерстват!При такива богатства, в клип една рускиня каза, че се отопляват със слънчогледови шлюпки, защото с друго им идва скъпо.
443
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тее луди ли са? А кога шевствие за Ирак, Либия, Палестина, Сирия, Сърбия и неизброими държави подложени на западна агресия? Хайде покажете се миротворци и принципни.
442
3
 
20
 
! Отговори
Стих за Зельо преди 2 месеца
Има къща за милиарди във Тоскана,а във Киев и Европа се разхожда със фланелката непрана.Под леглото пачки евро истински аскет иначе обаче проси някой самолет.Там във Киев садил жито садил и пипер а пък армията кльопа от зеления хайвер.Сам кат' куче във зайчарник свил се е на две лошо няма от пандиза пак е по-добре