Путин назначи Белоусов за министър на отбраната, за да мобилизира военната машина

Свалянето на Шойгу показва разочарованието, че войната продължава трета година
14 май 2024 21:00, Анисия Иванова
163
Путин назначи Белоусов за министър на отбраната, за да мобилизира военната машина
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изненадващото късно вечерно разместване на екипа по отбраната и сигурността на президента Владимир Путин сигнализира за решимостта му да мобилизира военната икономика на Русия за дълъг и засилен конфликт в Украйна срещу Запада.

Путин назначи бившия си помощник по икономиката и първи вицепремиер Андрей Белоусов, на 65 години, за нов министър на отбраната на Русия. Белоусов заменя 68-годишния Сергей Шойгу, който беше министър на отбраната от 2012 г. и се прехвърля на нова роля като секретар на Съвета за сигурност на Русия. Николай Патрушев, дългогодишен съюзник на Путин, който заемаше този пост, беше уволнен и трябва да поеме друга, неуточнена позиция.

Назначаването на Белоусов, който отдавна се застъпва за по-голям държавен контрол върху икономиката, „не е свързано с военното лидерство“, каза в Telegram Татяна Становая, основател на политическата консултантска компания R.Politik. „Става въпрос за „Госплан“ във военно-промишления комплекс“, каза тя, имайки предвид системата за държавно планиране от съветската епоха.

Путин стигна до решението си да назначи Белоусов, отчасти защото имаше предвид примера на бившия министър на отбраната на САЩ Робърт Макнамара.

Като министър на отбраната при президентите Джон Ф. Кенеди и Линдън Б. Джонсън през 60-те години на миналия век по време на войната във Виетнам Макнамара преразгледа изцяло военните поръчки, за да подобри ефективността.

Свалянето на Шойгу, един от най-близките съюзници на Путин, може да отразява разочарованието от неуспеха да победи Украйна във война, която трябваше да продължи дни и сега е в третата си година със стотици хиляди убити или ранени руски войници. Министърът на отбраната беше мишена на прекратения миналогодишен бунт на лидера на наемниците от "Вагнер" Евгений Пригожин, който го обвини в многократни провали на бойното поле.

Междувременно, руските войски напредват в североизточната част на Харковска област на Украйна в нова офанзива. Украинският президент Володимир Зеленски каза късно в неделя, че отбранителните сили държат позициите си в ожесточени битки, като нарече ситуацията „изключително трудна“.

Путин е решен да постигне минимална военна цел за овладяване на пълния контрол над района на Донбас в източна Украйна след дългогодишния конфликт, разпалван от Москва, който му даде оправдание за нахлуването през февруари 2022 г., според запознати със стратегията на Русия.

Основният ремонт на отбраната се извършва, докато Путин се готви да пътува до Китай тази седмица за разговори с президента Си Дзинпин. Посещението подчертава значението за лидера на Кремъл на „безграничното“ приятелство с Пекин, което позволи на Москва да устои на безпрецедентните санкции, наложени от САЩ и техните съюзници, за да се опитат да разрушат икономиката на Русия.

Подобно на Шойгу, Белоусов пристига в Министерството на отбраната без военно минало. Тъй като Украйна започва да получава десетки милиарди долари нова военна помощ от своите американски и европейски съюзници, Русия е изправена пред предизвикателството да увеличи максимално въздействието на собствените си разходи за отбрана, които нарастват до исторически високи нива, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Държавните разходи за Министерството на отбраната и сектора за сигурност на Русия се доближават до 6,7% от брутния вътрешен продукт, доближавайки се до нивата, достигнати от Съветския съюз в разгара на Студената война през 80-те години, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в понеделник, според информационната служба на Интерфакс.

Въпреки че нивата на разходите все още не са „критични“, Путин избра Белоусов поради необходимостта от „икономическа конкурентоспособност“ в Министерството на отбраната, каза Песков, предаде Интерфакс.

„Назначаването на Белоусов е знак, че руската икономика се трансформира във военна икономика“, каза Андрей Колесников, старши сътрудник във Фондацията Карнеги за международен мир в Москва.

Назначаването на Белоусов има за цел да подобри координацията между военния и цивилния сектор на Русия, за да „направи армията много по-силна във войната“, каза Николай Петров, гостуващ сътрудник в базирания в Берлин мозъчен тръст SWP. „Очевидно това е приоритет за Путин сега."

Разместването е най-мащабното сътресение от 2020 г., когато Путин назначи Михаил Мишустин да замени Дмитрий Медведев като министър-председател. Месеци по-късно Путин промени конституцията, за да му позволи още два мандата, което означава, че може да управлява до 2036 г., когато ще бъде на 83.

Мишустин беше преназначен миналата седмица, за да продължи да бъде министър-председател. Медведев е заместник-ръководител на Съвета за сигурност от 2020 г.

Наблюдателите на Кремъл ще следят внимателно съдбата на 72-годишния Патрушев, който беше ястребовият ръководител на Съвета за сигурност от 2008 г. и изигра ключова роля в нахлуването в Украйна. Бившият агент на КГБ наследява Путин като шеф на Федералната служба за сигурност, когато последният е избран за министър-председател на Русия през 1999 г., а Патрушев остава на този пост до 2008 г.

Неговият син, Дмитрий Патрушев, беше повишен във вицепремиер, отговарящ за руската селскостопанска индустрия в правителствените промени, които последваха встъпването в длъжност на Путин миналата седмица за пети президентски мандат.

Други повишени служители с връзки с елита на Путин включват Борис Ковалчук, чийто баща Юрий е санкциониран финансист, описан от Министерството на финансите на САЩ като „личен банкер“ на президента. В понеделник Путин номинира Ковалчук за ръководител на Сметната палата, която следи държавните разходи.

Долната камара на руския парламент, Държавната дума, одобри в понеделник назначаването на 10-те вицепремиери на Мишустин, включително Александър Новак, който наблюдава отношенията на Русия с групата страни износителки на петрол ОПЕК+.

Путин назначи 74-годишния Сергей Лавров да продължи да бъде външен министър, удължавайки мандата му на поста, който заема от 20 години.

Президентът предложи също така да запази Александър Бортников като ръководител на службата за сигурност на ФСБ и Сергей Наришкин като директор на руското външно разузнаване. Виктор Золотов също ще продължи да бъде началник на националната гвардия на Русия в списъка с назначения, изпратен до Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, за потвърждение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от Русия
Путин ще посети Китай на 16 и 17 май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
1
 
! Отговори
БялМустаков добави и преди 1 седмица
СИНЕКУРНА ЗАПЛАТКА КЪМ ПЕНСИЙКАТА. САМО ТОЯ НЕ БЕШЕ НАТОПИЛ КЛЮН В КАЦАТА С МЕДА...
144
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
войник явно не е но то поне инжинер да беше а то марксист икономист ))) Елена на шуйгу по добра работа би свършил
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
и как подяволите някой дето дори не е бил и редник при все 4е е роден 1959 в ссср ще подобри армията с теорий на марксизма лененизма от МГУ ))))
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 137 и с кого на майна си райна се конкорира в русия руското мо ? та да подобрява конкуренцията ? )))
141
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
денек ще внася кавказци понеже ва,,та халопите свършват в блатостан
140
3
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 седмица
Абе вие не разбрахте какво всъщност се случва - Росия дори не се е мобилизирала още, а пък води война с цялата сила на НАТО в Украйна, че даже и перемогва. До Берлин не, до Вашингтон не, чак на Луната ще се спре великата руска армия като набере инерция. Айде на луната може и да идат, че там няма перални машини.
139
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А на предишния, Шойгу, главата му още ли е на раменете, или вече не е?
138
2
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 седмица
А Герасимов някой виждал ли го е жив?
137
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С назначаването на Андрей Белоусов, Президентът Путин цели повишаване на ефективността и конкурентноспособността на МО и на руската икономика като цяло.
136
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Президентът Путин извърши реорганизация не, за да мобилизира военната машина, а да повиши и подобри ефективността. Целта е повишаване на КПД на руската икономика.
135
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ахаааа! Ето защо! И каква машина, казвате, има да мобилизира? Май Зеленски трябва да подтегне редиците, че стотици от неговите вече преминаха на страната на Русия. Не е случайност, че Макарона си криви устата да праща войски на Нато там. Оредяват редиците на украинските войски с бързината на Юсеин Болт.
134
3
 
3
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 седмица
Те са си такива.Първо дадат радост на противника си,на който му се привижда,че всеки миг ще е победител,по някое време се стреснат и като тръгнат противника се чуди как може вместо да се предадат да му еб мамата.Виктор Юго си измисли "Генерал Студ" за успокоение на франсетата,въпреки че в края на ноември когато бягат през Полша студ е нямало.Как иначе да обясниш загубата на 600000 без 9000 да пет месеца.
133
4
 
11
 
! Отговори
Мужик преди 2 седмици
Цирка на копейките няма край. Мисля че жужи изтърва момента да направи министър на отбраната личния си готвач Пригожин, единствения дето имаше кураж да се опълчи на старите номенклатурчици. Сега това изглежда като игра на лотария.
132
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Крайна е руска територия, на който не му харесва да става азовец и да ходи на фронта, а не да цапа по коментари.
131
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 126 Мишустрин може да запише Истинска жена 2,0 и да я посвети на путин
130
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
няма да има никаква руска победа дори фсб за,,,, пъртъка в кремал не вярва в нея а се готви за дълга война
129
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лайковете не работят !
128
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Следващият шеф на централната Нанка в Рушмандия ще е вратар по хокей а министър на икономиката бивш тракторист. Така е при ***, кадри решаят всьоВсе ИЧсперти, маммка му
127
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
нещата не отиват добре за русия явно санкцийте яко ги душат а воен прома е пъллен булшед
126
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 129 то путин е доста по виновен от Шуйгу за това съда с джуди трябва да стартира