Русия купува от САЩ спътникови снимки за насочване на ракетните удари по Украйна

Търговските компании твърдят, че внимателно проверяват клиентите си
18 мар 2024 22:00, Петър Бойчев
165
Русия купува от САЩ спътникови снимки за насочване на ракетните удари по Украйна
Снимка: Facebook

Руските удари с крилати ракети с голям обсег на действие най-вероятно се извършват със сателитни изображения, предоставени от американски компании, пише американското списание The Atlantic, позовавайки се на военен източник.

Според него последователността е ясна: сателит прави снимки на дадено място и след няколко дни или седмици пристига ракета. Понякога друг сателит след това прави допълнителни изображения, може би за да провери степента на щетите, пише вестникът. "Броят на съвпаденията, при които снимката е последвана от удари, е твърде голям, за да бъде случаен“, казва източникът.

Списанието пише, че понякога съвпадението е просто съвпадение, но подозрителните случаи се натрупват и тъй като много компании за сателитни изображения предлагат списък с архивирани изображения с дати и координати, е възможно да прегледате десетки хиляди изображения, направени в Украйна, и да забележите подозрителни модели, предава Фокус.

Отбелязва се, че има стотици такива случаи. В същото време Украйна твърди, че следи прелитането на руски сателити и доскоро предполагаше, че съюзнически сателити няма да бъдат достъпни в полза на Русия. "Преди около шест месеца не можехме да си представим, че частни компании ще продават сателитни изображения в чувствителни зони. Но "стана трудно да се повярва, че тези съвпадения са случайни“, казва украинският военен служител.

Украинското министерство на отбраната подозира, че Русия купува сателитни изображения от Съединените щати чрез трети страни и че тези изображения "могат да бъдат използвани във въоръжена агресия срещу Украйна“.

"Поръчването на изображения от тези компании е по-лесно, отколкото си мислите. Остарели, замъглени изображения могат да бъдат публикувани безплатно в Google Maps. Свежите, ясни изображения на това, което искате или не искате да увеличите, струват малко повече", пише списанието. "Компаниите предлагат невероятно бързи срокове за изпълнение на цена от хиляди долари. По-бързото време за изпълнение и по-високата резолюция добавят стойност“.

Двете най-големи търговски компании за сателитни изображения в Съединените щати са Maxar и Planet.

И двете предоставиха изображения на украински обекти, по-късно ударени от руски ракети.И двете подчертаха, че внимателно проверяват клиентите си и спазват разпоредбите на САЩ, които забраняват транзакции с Русия от началото на войната.От Maxar отказаха да коментират конкретни случаи на поръчки за подозрителни изображения в Украйна и подчертаха, че са "прекратили всички бизнес отношения с руски субекти, включително дистрибутори, в началото на март 2022 г.“ От Planet казват, че се ангажират да предоставя изображения на "отговорни субекти като правителства, организации за помощ и медии“, а също "внимателно, за да се избегне възможността за неправилно използване и злоупотреба", се казва в публикацията.

Добавя се, че нито една от двете компании не желае да каже дали някога е открила, че Русия използва нейни изображения, нито желае да опише как гарантира, че нейните клиенти всъщност не са руски подставени компании.

Военният отбеляза, че няма причина да смята, че самите компании подкрепят Русия във войната. Както Planet, така и Maxar правят много бизнес с правителството на САЩ и съзнателното приемане на руски пари би застрашило договорите и би ги изложила на регулиране.

За да предпазят изображенията от ръцете на Русия, сателитните компании ще трябва да контролират не само от кои клиенти приемат задания, но и препродажбата на тези изображения, казва друг източник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лъжат ни. Русия има по-добро сателитно разузнаване.
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И един мармот завива шоколад, ама фантазиите са безплатни :)))
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма да се учудя. Все пак ако се разровите по-сериозно за ВСВ ще установите, че спонсорите на двете страни в конфликта са горе-долу едни и същи. Има една госпожа, на която няма да пиша името, но тя казва така "Ако синовете ми пожелаят, всички войни на света ще приключат." Та така... От войната се правят много пари. Представете си боксов мач. Спонсорираш и двете страни. Който и да победи, ти си "горница". Защо САЩ продължават да захранват ядрената си енергетика чрез алъш-вериш с Русия?
31
3
 
13
 
! Отговори
варненец преди 2 месеца
Е като американците снимат нон стоп цялото земно кълбо, какво е чудно, че има съвпадения? Те знаят какво става и докато путин вечеря/.
30
2
 
11
 
! Отговори
Таня преди 2 месеца
САЩ си е САЩ. Ще правят пари и от двете страни и ще гарантират, че този конфликт няма да свърши докато и двете страни не рухнат или докато поне едната не се усети.
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Най-вероятно" и спрях с четенето още на първия ред...
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбира се. Лично Путин ги поръчва, дегизиран с мустак за да не го разпознаят.
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От кой ги купува Путин, айде по сериозно Днес, нали сте сериозен ужким сайт :)))
26
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Руските удари с крилати ракети с голям обсег на действие най-вероятно се извършват със сателитни изображения, предоставени от американски компании"----------------За хайли лайкли списвача ще отбележа, че руснаците разполагат със собствени сателити, и дори изстреляхадопълнителни военни сателити в орбита след началото на операцията. Но това няма как да се знае, след като е зает да си смуче глупости от пръстите за надник.
25
19
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
До чиповете от перални Това за чиповете от перални е фейк. Всички знаем, че руснаците високо ценят пералните машини и не биха посмели да ги разкомплектоват само за чип. Колко перални се извозваха с вагони от западни държави към СССР, нямаше някой да е отишъл за малко в капиталистическа държава и да не се върне с три куфара техника...
24
4
 
4
 
! Отговори
Айде бе преди 2 месеца
КоКата дава крилеееее да се използва люят спонсорите. Ще ми плюят американския бизнес. Дедо Джо ще ги подкрепи само с дедовия да се учат.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Бoмбapgиpaй! Aмa тoвa ca нaшитe? Cтpeляй rи и c kapтeчницaтa, nишe ro в goroвopa!" Oтkъc oт "Пaparpaф 22"
22
4
 
19
 
! Отговори
чиповете от перални преди 2 месеца
това за ракетите с чиповете от пералните ли ! значи хем ракетите им с чипове от американските перални че и летят по траекторията на американските снимки БРЯХ БРЯХ , САМО ЕДНО НЕРАЗБИРАМ КАК МОЖЕ ДА ИМАМЕ ТОЛКОВА НЕГРАМОТНИ ЖУРНАЛИСТИ
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чета с предател.
20
7
 
4
 
! Отговори
До Ха Ха Ха преди 2 месеца
Оказа се наистина, че нямат. Не случайно уволниха Рогозин ( бившия шеф на Роскосмос ) след като се оказа, че са изстрелвани сателити само на хартия. В последствие "сам пожела" да отиде на фронта. Просто не трябваше да събуждат Русия от хибернация та им и да излезнат всички корупционни схеми на яве. Но САЩ както винаги нямат Китайското търпение и си мислеха, че ще приключат за минимално време, без да взимат кой знае какво участие в конфликта.
19
4
 
21
 
! Отговори
Изкуство на войната преди 2 месеца
Войната е война, бизнеса си е бизнес. Нали не умират американци, къв е проблема тогава?
18
13
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Ами то така е в истинския живот. Простите хора с много пари си купуват сведения от умните, които могат да ги придобият. Не всичко е дупченe на земята и ресурси, дето после се продават на Китай без пари и се обвинява Запада, че иска да им ги отнеме. Той отдавна им ги отне като ги накара да си свалят цената и да се предлагат като мypви без пари, само и само да се правят на православни християни и да лъжат слаб0yмните :))) Важното е, че Запада им взе мозъците. Вижте кои са притежателите на Google :
17
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наркомана чака да геппи още едни милиарди и ще забегне като плъхх.
16
3
 
7
 
! Отговори
Русия преди 2 месеца
Битуту Нату още на 1ви ден почна да оправдава поражението си. Само 30хилки американци потънаха ф ***
15
4
 
13
 
! Отговори
тенямат сателити преди 2 месеца
и купуват снимки много лъжите бе жур наля смотани